ACASĂ / ARTICOLE / UMOR / ASOCIAȚIA LITERARĂ „PĂSTOREL”

ASOCIAȚIA LITERARĂ „PĂSTOREL”

ASOCIAȚIA LITERARĂ „PĂSTOREL”

„Păstorel” este pseudonimul scriitorului Alexandru Osvald Teodoreanu, născut la 30 iulie 1894 în Dorohoi, nepot al lui Alexandru Teodoreanu şi fiu al lui Osvald Teodoreanu, botezat atribuindu-i-se prenumele ambilor înaintaşi paterni. Apreciind probabil prea împovărătoare prenumele sale, şi le prescurtează semnând oficios Al.O. Teodoreanu şi, ca scriitor, cu pseudonimul Păstorel.
La Iași, există în prezent o asociație literară, care-i poartă numele și-i cinstește memoria, condusă de către Mihai Batog Bujeniţă – director, Gheorghe Bălăceanu – vicepreşedinte, Mihai Haivas – secretar general. Membrii ALPI au mai participat în ultima perioadă şi la două acţiuni organizate de scriitorul Mihai Caba.
Misiunea Asociației Literare ”Păstorel” Iași vizează promovarea valorilor culturale ale umorului literar de cea mai bună calitate, exprimat prin poezie, epigramă sau proză. În cei 42 de ani de funcționare (11 februarie 1975) membrii Asociației, dar și ai Cenaclului Academia Liberă Păstorel Iași au obținut peste 600 de premii naționale și internaționale, dintre care și cinci premii ale USR, filiala Iași și filiala Bacău.
Au fost publicate aproximativ 150 de volume personale și colective de epigrame, poezie și proză; membrii cenaclului sunt prezenți în dicționare ale scriitorilor, dar și cu numeroase creații în antologii naționale și internaționale, culegeri de epigramă, poezie și proză însă și în publicații periodice din țară; rev. Epigrama, Rapsodia, Intercultural, Spinul, Hohote, AG pe rime, Ecouri literare, Fereastra etc. și din străinătate Observator-Canada, Revista mea, Viața noastră, Magazin expres, Maximum, ASIRL (revista Asociației Scriitorilor Evrei de Limbă Română), Jurnalul săptămânii-Israel, Faleze de piatră-Anglia, Gândacul de Colorado-USA, Agero-Sttutgart, NiramArt-Spania, ProDiaspora și ROmania-Cipru, Expres-Sydney, Acum TV-USA, Exlibris-Sydney, Asii români și Vocea ta-Germania, Olanda, Austria, Belgia și Anglia etc.
Cenaclul editează, din anul 2017, revista “Booklook” și organizează, din anul 2008, concursul internațional de umor: “Alo… Păstorel”. Din anul 2012 Revista “Booklook” este editată de Asociația Literară “Păstorel” Iași și a devenit revistă internațională de umor în limba română.
Iată mai jos câteva epigrame:

SOȚIA VÂNĂTORULUI
Soțul este vânător,
Dar a naibii femeiușca,
Ea “vânează”-n dormitor
Mai ceva ca el cu pușca!
(Angela Pistol)

CA PESTE TOT
Vasile, îmbătat de unii,
Lovit la cap, de unu-n bar,
Pierzându-și uzul rațiunii,
Ajunse-n satul său, primar!
(Janet Nică)

CORUPTUL ZÂMBITOR
Încătușat, ca vai de lume,
Murdar pozează infractorul,
Dar dânsul știe, azi, de glume,
Că-l limpezește procurorul.
(Any Drăgoianu)

MOTIVAȚIE BAHICĂ
Întors acasă etilat,
Explică rar incoerent:
Azi barmanul n-a fost atent
Și a turnat… mai concentrat!
(Dumitru Ivas)

COMPATIBILITATE
Ei, doi capricorni, se pare
Că au căsnicie lungă,
Fiindcă le-a fost teamă tare
Între ei să se împungă.
(Lică Pavel)

SOȚUL ERUDIT
Drept la inimă te unge,
Soțul multe limbi vorbește,
Dar acasă când ajunge
Tace mâlc în românește.
(Larco)

UNUI PREOT ALES PRIMAR
Cu părintele în frunte
Vom avea victorii multe
Vor trăi ca-n “rai” toți fiii
Atât morții cât și viii.
(Ioan Hodaș)

REMEDIU
Când centura-l strânge
De la băutură,
Merge și se plânge
Fetei pe centură.
(Cornelia Bejan)

CUM SE DAU DE GOL PROȘTII
În orice colectiv te vei afla,
Pe proști, imediat îi recunoști,
Căci numai ei mai pot aplauda
Prostiile făcute de alți proști!
(Elena Mândru)

O SOȚIE GRIJULIE
Pe soț ca să-l obișnuiască
Cu drumul către veșnicie
Și de surprize să-l ferească,
Îi face Iad din căsnicie.
(Georgeta Paula Dimitriu)

PASIONAȚI DE MATEMATICĂ
Casa toată și-a umplut
De prea mulți copii ca țârii,
Căci la școală le-a plăcut
Numai tabla înmulțirii.
(Dumitru Ivas)

SOLUȚIA IEȘIRII DIN CRIZĂ
Vă spun, guvernanți, explicit,
Că țara din criză se scoate,
Când noi vom produce-nzecit,
Iar voi veți fura doar jumate.
(Liviu Sergiu Manolache)

REPLICĂ
Să-mi spui râzând că pălăria
O pun ca să-mi astup chelia,
Nu-i drept atâta vreme cât
La tine stă… direct pe gât!
(Gheorghe Bălăceanu)

UNUI CORUPT
A stat la DNA o noapte,
Învinuit de multe fapte,
L-au scuturat, cum e tipicul,
Din buzunar să-i cadă plicul.
(Sorin Cotlariuc)

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

SACUL CU GLUME

Aplicația care îmi numără pașii m-a întrebat dacă am murit. Nu credeam în viața mea …

SACUL CU GLUME

  – Salut, Pizza Hut? – Nu, Google Pizza – Ahh, îmi pare rău… am …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: