ACASĂ / ARTICOLE / FUNDAȚII - ASOCIAȚII / ASOCIAȚIA DOWN PLUS

ASOCIAȚIA DOWN PLUS

ASOCIAȚIA DOWN PLUS

Există unele zile care îți schimbă cursul existenței pentru totdeauna. Una dintre acele zile a fost 18 august 2001, când s-a născut o minune mică. O minune pe nume Cosmin Darius Theodor. Mai târziu, am aflat că, acea minune are sindromul Down. Nu știam prea multe, insa, dupa agitatia doctorilor, am realizat curând că este vorba despre un diagnostic important. În plus, se discuta și despre alte boli asociate. Așa am pornit la drum, ca o familie tânără care trebuia să lupte pentru o minune mică. Când minunea noastră a mai crescut puțin, am început să realizăm că lupta pe care o ducem nu trebuie să se rezume numai la Teo, ci că trebuie să luptăm pentru a schimba ceva în societatea în care trăim. Așa a luat naștere Asociatia Down Plus București, din dorința de a le face viața cât mai frumoasă și cât mai ușoară tinerilor cu sindrom Down.
Astăzi, Asociatia Down Plus Bucuresti are 41 de beneficiari cu vârste cuprinse între 1an și 36 de ani.

Asociația a pornit la drum în mod timid, însă acum cu siguranță putem spune că este destul de îndrăzneață. Activitățile din program se desfășoară în fiecare zi a săptămânii, iar uneori avem chiar mai multe întâlniri pe zi. În agenda noastră se înscriu atât activități sportive (gimnastica, fotbal, dans modern și popular, fitness, masaj, înot și bocce), precum și activități culturale (participarea și organizarea a numeroase spectacole, vizite periodice la circ, la teatru, la diferite concerte, activități de hand-made, precum și întâlniri în cadrul cărora învățăm cifrele, literele si alte elemente ale lumii ănconjurătoare). Pe lângă întălnirile periodice, beneficiarii asociației se bucură și de tabere și cantonamente, la munte și la mare. Aceste deplasări au contribuit la întărirea relațiilor de prietenie dintre tinerii noștri, precum și la dezvoltarea sentimentului de familie din cadrul asociației. Toate activitățile menționate anterior dezvoltă încrederea în sine a beneficiarilor noștrii, prin descoperirea și dezvoltarea abilităților pe care aceștia le posedă.
Pentru că, scopul nostru este dezvoltarea pe toate planurile, consilierea membrilor familiei persoanei cu sindrom Down este foarte importanta. De peste doi ani organizăm tabere de consiliere cu familia, precum și întâlniri periodice în cadrul centrului nostru de zi. Realizăm toate acestea deoarece, pentru o dezvoltare cât mai armonioasă, tânărul cu sindrom Down are nevoie de toată susținerea familiei, cât ți de o anumită autonomie.
După cum se poate observa, procesul pe care îl parcurge atât tânărul cu sindrom Down, cât și familia acestuia este unul foarte complex. Asociația Down Plus Bucuresti încearcă să fie sprijinul lor la fiecare pas, în dezvoltarea și în maturizarea persoanei cu dizabilități. De aici vine și “Plusul” din numele asociației. Prin dedicare și prin implicare permanentă, oferim un plus de iubire, de prietenie, de bunătate, cu alte cuvinte, un mic pas spre o lume mare (incluziunea în societate a persoanelor cu dizabilități).
În viitorul apropiat ne dorim să trecem la următorul pas, care este și cea mai mare dorință a noastră.:înființarea unui centru de zi, în cadrul căruia să putem desfasura toate activitățile pe care le avem în program. În prezent, ne lovim de dificultatea de a găsi un spațiu pentru fiecare activitate pe care o derulăm. Toate acestea înseamnă drumuri, acte, timp pierdut și bagaje de cărat în fiecare loc. Dar visul nostru este mare și știm că îl vom îndeplini într-o zi. Ne dorim să avem un centru în care să avem săli pentru activitățile sportive, săli pentru terapiile pe care le desfășurăm și o grădină în cadrul căreia să ne exersăm abilitățile grădinărești. Bineînțeles, acea grădină poate fi utilizată și ca spațiu de relaxare și de petrecut timp în aer liber.

Având în vedere problematica familiilor monoparentale, în timp dorim să dezvoltăm acel centru de zi, iar ultimul etaj să fie dedicat dormitoarelor. Pot exista momente în care beneficiarii noștrii vor avea nevoie de un loc in care să stea până când părinții lor își vor rezolva anumite urgențe. Pot exista situații în care părinții trebuie să meargă la spital, sau să facă alte lucruri și, în acele momente, este necesar un spațiu sigur, în care copilul să fie tratat ca într-o familie și-n care să i se cunoască dorințele și obiceiurile. De altfel, unii dintre beneficiarii asociației au domiciliul în afara orașului București iar, de multe ori, au nevoie să vină pentru a face anumite tratamente, analize etc. Astfel, în acest mod am avea unde să îi cazăm și pe ei. Totodată, noi încercăm permanent să considerăm asociația o familie și să facem plecări în care o singură mămică să aibă grijă de mai multi copii, pentru a ne obișnui cu situații de urgență.
Acest centru ar rezolva problema spațiului de desfățurare a activităților, a unui loc în care copiii pot rămâne peste noapte, în situatii extreme, dar și a unui loc ce poate fi considerat o a doua casă.

BUCUR GEORGETA

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Asociația națională a cadrelor militare în rezervă și retragere „Alexandru Ioan Cuza” – Filiala județeană Giurgiu „Mircea cel Bătrân”

S-a scris și se va mai scrie despre organizațiile n o n g u v …

Asociația “AGATA“ – o punte de legătură între tineri și seniori

Asociația “AGATA” se constituie potrivit Ordonanței Guvernului nr.26/2000 modificată și completată cf. Legii nr.246/18.07.2005 și …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: