ACASĂ / ARTICOLE / ȘTIRI - INFORMAȚII - EVENIMENTE / ȘTIRI… INFORMAȚII… EVENIMENTE…

ȘTIRI… INFORMAȚII… EVENIMENTE…

2 iulie 1888 – I. L. Caragiale este numit director al Teatrului Național, din București.

8 Iulie 1581 – Lucaci „scriitorul”, profesor la școala mănăstirea Putna, a terminat de copiat textul bilingv (slavon și românesc) al unei Pravile. Acesta este cel mai vechi text juridic românesc datat.

8 iulie 1868 – A apărut, la Iași, manualul lui Ion Creangă: „Metodă nouă de scriere și citire pentru anul clasei I-a primare”.

15 iulie 1497 – A început construcția bisericii Curții Domnești, de la Piatra Neamț, ctitorie a lui Ștefan cel Mare, domnul Moldovei (1457-1504). Lucrările au fost finalizate la 11 noiembrie 1498.

15 iulie 1962 – Reprezentativa feminină de handbal a României a cucerit titlul suprem la cea de a doua ediție a Campionatului Mondial, desfășurat în România, între 8 și 15 iulie.

16 iulie 1898 – Vizita oficială, la Petersburg, a lui Carol I, regele României (1866-1914), prima vizită, după cucerirea independenței, a unui șef de stat român, în Rusia.

17 iulie 1980 – Au fost inaugurate lucrările de construcție a centralei nuclearo-electrice de la Cernavodă.

18 iulie 1711 – Marea confruntare de la Stănilești, dintre forțele ruso-române, conduse de țarul Petru I al Rusiei și de Dimitrie Cantemir, domnul Moldovei ți cele otomane. Victoria turcilor a obligat pe Cantemir să-și părăsească tronul și să se refugieze în Rusia, unde a devenit consilierul țarului.

Constantin Drâmbă

19 iulie 1907 – S-a născut Constantin Drâmbă, astronom și matematician român, membru al Academiei Române (d.1997).

20 iulie 1927 – La numai cinci ani, Mihai I devine Regele Românilor, în urma morții lui Ferdinand I.

Simion Bărnuțiu

21 iulie 1808 – S-a născut Simion Bărnuțiu, istoric și estetician român, conducător al Revoluției de la 1848, din Transilvania (d.1864).

23 iulie 1859 – A apărut, la București, prima publicație a Armatei Române, „Observatorul militar, diariu, politicu și scientificu” (până la 3 decembrie 1859; din 22 iulie 1994 apare seria nouă).

29 iulie 1857 – A fost înființată Școala Națională de medicină și farmacie din București.

29 iulie 1952 – La J.O. de la Helsinki, Iosif Sârbu este medaliat cu aur la tir. Prim medalie de aur olimpică a României.

ZIUA PRESEI MILITARE

În fiecare an, la 23 iulie, Armata României sărbătorește Ziua Presei Militare. Acum fix 160 de ani, pe 23 iulie 1859, s-a înființat prima publicație militară din România, intitulată „Observatorul militar”. Prin tradiție, în această zi sunt omagiate generațiile de ziariști, în uniformă, care și-au asumat, de-a lungul anului, misiunea de a fi „vocea Oştirii”.

Despre scopul publicației, se arăta în „Prospectul” apărut în prima pagină al acelui număr de ziar, semnat de către colonelul Ion Voiculescu: „Scopul nostru va fi de a ne face trebuincioși tuturor ofițerilor în general, cadeților din școala militară și chiar subofițerilor, dându-le prin acest ziar cele mai principale obiective ale artei militare la care se exersează în toate zilele…”.

Iar, Carol Popp de Szathmary poate fi considerat primul fotoreporter de război, fiind autorul primului reportaj fotografic de război, din lume, în timpul Războiului Crimeii (1853-1856).

De asemenea, cu doar cinci ani în urmă, cu prilejul împlinirii a 155 de ani de la apariția primului număr al publicației „Observatorul militar”, din inițiativa colonelului Ion Voinescu și a locotenentului Grigore Lipoianu a fost inaugurat, la aceeași dată, primul Muzeu al Presei Militare, la sediul Trustului de Presă, al Ministerului Apărării Naționale, de pe Bulevardul Unirii.

ARICIUC BOGDAN CORVIN

DANCE STAR – EDIȚIA A II-A

Pe data de 22 iunie copiii de la școala de gimnastică Stars Gym Studio din București, coordonată de Baicu Ana Maria și fratele ei Baicu Laurențiu Cristian au participat la concursul de dans, gimnastică și coregrafie „ORIGINAL DANCE STAR”, ediția a II-a unde au obținut locul 3 pe țară la categoria gimnastică începători 6-9 ani. Domnișoara profesoară Baicu Ana Maria i-a încurajat pe cei mici pentru că era prima participare, timpul de pregătire de două luni a fost destul de scurt, emoțiile fiind mari. Părinții de asemenea erau foarte emoționați pentru că participarea la un asemenea concurs unde au venit peste 60 de echipe și 200 de copii a fost una de neuitat.

Execuția coregrafiei a fost pe măsura așteptărilor și echipa a urcat pe podium, scriind o pagină inedită de amintiri în sufletele tuturor participanților. Tinerii antreprenori, cei care conduc acest refugiu educațional în care se promovează sănătatea, munca, disciplina și sportul, ne aduc aminte de ce este important să mai lăsăm computerul din când în când, întorcându-ne privirea către o altfel de experiență de viață.

C RISTIAN BAICU

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

știri | informații | evenimente

9 iulie 1600 Mihai Viteazul a întemeiat Mitropolia românească din Transilvania. 11 iulie 1714 Dimitrie …

știri | informații | evenimente

  3 mai 1848 Are loc Marea Adunare Națională de la Blaj, în cadrul căreia …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: