ACASĂ / ARTICOLE / ȘTIRI - INFORMAȚII - EVENIMENTE / ȘTIRI… INFORMAȚII… EVENIMENTE…

ȘTIRI… INFORMAȚII… EVENIMENTE…

2 August: 1868 – S-a născut generalul Traian Moșoiu, participant la luptele din timpul Războiului de Întregire Națională(1916-1919). Remarcabil strateg, după război s-a ocupat în principal de reorganizare și refacerea armatei, a economiei și administraței.
1876 – A apărut Legea pentru Organizarea Casei de Depuneri și consemnațiuni
1919 – Armata Română a ocupat Budapesta
5 August: 1913 – S-a născut generalul de brigadă Ion Ștefan Eremia, autorul unui roman satiric anticomunist pentru a cărui scriere, dar și pentru tentativa (eșuată) de a-l trimite spre a fi publicat la Paris a fost ”răsplătit”cu închisoarea de către Gheorghe Gheorghiu-Dej(”Guliver în țara Minciunilor”) (m.21.02.2004)

7 August: 1858 – Semnarea Convenției de la Paris, care prevedea că cele două țări române se vor numi Principatele Moldovei și Țării Românești, fiecare cu domnitor, guvern și adunare legiuitoare proprie.
1870 – A avut loc la Ploiești, mișcarea „republicană” antimonarhică, condusă de către Candiano Popescu, la care a participat și IL Caragiale (8/20)
1946 – Guvernul Franței adresează Guvernului României invitația specială de a participa la Conferința de Pace de la Paris. Delegația României a fost condusă de Gheorghe Tătărescu, ministrul Afacerilor Externe.
10 August: 1500 – Ștefan cel Mare, domnul Moldovei (1457-1504), a dăruit mănăstirii Putna, marea dveră a Răstignirii, broderie monumentală de o valoare deosebită. În colțurile lucrării sunt portretle votive ale lui Ștefan cel Mare și al Mariei Voichița.
13 August: 1928 – S-a născut scriitorul Ion Lăncrăjan (m.04.03.1991)


14 August: 1871 – Sărbătorirea a 400 de ani de la târnosirea mănăstirii Putna (amânată din 1869) Organizarea a fost făcută de către un comitet din care făceau parte M.Eminescu, AD Xenopol, I.Slavici. Au participat peste 3000 de persoane venite din toate provinciile românești.(14/26-15/27).


O SIMFONIE DE FRUMUSEȚE
Luni 8 iulie – pictorul Paul Mecet și-a lansat un frumos album la vernisajul expoziției ce a avut loc în sala Galeria Artelor a Palatului Cercului Militar. La eveniment au participat: Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, domnul Valentin Tănase directorul Studioului de Arte Plastice al Armatei, generalul Cătălin Zisu, domnul Ion Brătianu, poeți, scriitori, artiști și nu în ultimul rând cântărețul Daniel Iordăchioaie care ne-a încântat cu două melodii.
O adevărată simfonie de frumusețe dăruită de ilustrul și sensibilul pictor prin culoare și simțire. Icoane, peisaje, portrete, colțuri din natură, toate pictate și șlefuite întru frumos cu dăruire și pasiune de către Paul Mecet și date nouă privitorilor spre delectare. Îi urăm succes în continuare și îl asigurăm că îi vom fi alături de fiecare dată.


Pentru mine personal este o onoare că am vorbit despre operele sale coloristice în locații în care și-a susținut expozițiile: Palatul Parlamentului, Centrul Cultural JeanLouis Calderon, Casa Lipatti.

Armonie și lumină, culoare și iubire de viață în tablouri nemuritoare.

DOINA BÂRCĂ


BUCURII OFERITE CU DRAG DE OAMENI !
La invitația poetei Elena Volcinschi, am participat la programul cultural artistic, oferit persoanelor instituționalizate, de la căminul pentru persoane vârstnice „ACADEMICIAN NICOLAE CAJAL”, din București. Profesorul universitar TUDOR GHEORGHE, care face parte dintre cei care locuiesc acolo, a scris 60 de volume și a reușit a ne impresiona, pe toți, cu expunerea sa.


De asemenea a fost o încântare și expoziția de picturăorigami a doamnei Ana Giurgiu, cât și metaloplastia lui Iudit Mirita.

Distinsa doamnă Volcinschi Elena și-a lansat un nou volum de versuri, iar ansamblul Folcloric ,,Flori de nuc” ne-a oferit un program artistic. La final, cântărețul Vasile Topârceanu ne-a delectat cu două canțonete. Au mai fost prezenți: poeta Aura Ungureanu, Maria Niculescu, Mioara Voicu.
Revista ,,INDEPENDENTA ROMANA INDEPENDENTA PRIN CULTURA a fost oferită participanților, dar și dnei director Maria Cerasela Măciucă, cât și Mirelei Fița, psiholog. Felicităm colectivul organizatoric, cu mențiunea că vom trece pe la centru spre a oferi o colecție de reviste editate de către Fundația noastră.

DOINA BÂRCĂ

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

știri | informații | evenimente

9 iulie 1600 Mihai Viteazul a întemeiat Mitropolia românească din Transilvania. 11 iulie 1714 Dimitrie …

știri | informații | evenimente

  3 mai 1848 Are loc Marea Adunare Națională de la Blaj, în cadrul căreia …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: