ACASĂ / ARTICOLE / EVENIMENTE / EVENIMENT CULTURAL DE EXCEPTȚIE

EVENIMENT CULTURAL DE EXCEPTȚIE

În spaţiosul Amfiteatru „I.H. Rădulescu“ din sediul Bibliotecii Academiei Române, pe data de 26 iunie 2019, ora 13,00 a avut loc lansarea lucrării „Metamorfozele unei comunităţi – Bolintinul şi neamurile lui“, în două volume, fiecare cu câte 1.000 de pagini.
Pentru realizarea acestei lucrări fundamentale au trudit timp de 7 ani Vasile Grigorescu – coordonatorul acesteia, Ştefan Crudu, Marian Grigore şi Ciprian Necşuţu.

În deschiderea evenimentului, numeroasa asistenţă prezentă a vizionat un film – scurt metraj, despre cum s-a realizat această lucrare fundamentală despre strămoşi, confirmând că la români, în cazul de faţă la bolintineni există un puternic cult al strămoşilor. Lansarea a fost moderată de domnul profesor – istoric binecunoscut Nicolae Scurtu. Autorii au apelat la documente istorice existente în arhivele din Giurgiu, Bucureşti şi Bolintin Vale. Aflăm astfel că cei mai vechi bolintineni au fost atestaţi pe vremea lui Nicolae Mavrocordat, iar cei mai aproape de noi, care au plecat spre tărâmul de dincolo prin anul 2010, au fost participanţi la Marea Unire din 1918.

Au luat cuvântul, pe lângă autorii lucrării: Cristina Olteanu – şefa biroului arhivelor judeţului Giurgiu, Ştefania Dinu – muzeograf la Muzeul Cotroceni, dânsa fiind născută în Bolintin Vale, Ciprian Necşuţu, responsabil de tot ce a ţinut de editarea lucrării, George Apostoiu, istoric şi diplomat, referinduse la componenţa etnică a bolintinenilor, în urmă cu 200 de ani şi evoluţia până în 1917, an până la care au avut acces la arhivele privind Bolintinul.

Întâmpinat cu viguroase aplauze a luat cuvântul domnul academician, vicepreşedintele Academiei Române Răzvan Theodorescu, din a cărui dizertaţie citez: „Citind cele două masive volume, care mi-au fost oferite de autori am rămas extaziat. De ce? Pentru că o socot cea mai importantă operă de antropologie culturală contemporană şi nu greşeşsc socotind-o, unicat. Autorii au reuşit să ne înfăţişeze istoria ţării prin lucrarea celor mici şi nu doar prin elite, cum se face, de regulă. Îi felicit pe autori şi pe toţi ceilalţi care şi-au adus contribuţia la realizarea acesteia. În calitatea pe care o am, voi propune colegilor o evaluare academică, prin care să materializăm, la acest nivel, valoarea de excepţie a acestei monumentale opere, conţinând elemente de noutate în abordare, pe care trebuie să le avem în vedere şi să le preţuim cum se cuvine.“

GEO CĂLUGĂRU, Membru al USR

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Un eveniment complex, literatură, muzică, actorie, desen

Am asistat, sâmbătă 30 septembrie 2023, în eleganta sală a Bibliotecii Metropolitane București la o …

Un secol de culoare – 2-15 octombrie 2023

Cercul Militar Național a găzduit în perioada 2 – 15 octombrie 2023 expoziția colectiva de …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: