În numărul din septembrie 2019 al revistei „Independența RomânăIndependența prin cultură„ redăm câteva pasaje despre următorii artiști plastici:
Scarlat Georgeta – Am văzut tablouri cu tema „Ochiul albastru al lui Dumnezeu”, realizate de diverși artiști plastici, dar să se vândă din expoziție, este pentru prima dată când aflu.
Dumnezeu este înconjurat cu atâta albastru pentru a nu fi văzut, ci doar simțit numai de cei care sincer cred în Creator.
Puritatea albastră a cerului este de o tonalitate regească. Artiștii care încearcă să picteze „Ochiul albastru al lui Dumnezeu” poartă în sufletul lor ceva sfințit, pe care încearcă să-l redea vederii și altor semeni.
Cunoscând-o pe artista plastică, medic, Scarlat Georgeta, constați că parcă nu ar fi pământeană, ci un înger cu chip de femeie, pe care Dumnezeu a trimis-o pe pământ, la Ambasada Cerului, nu cu scopul de a se distra, ci a ajuta pe oameni, prin vorba și fapta sa.
În lucrările plastice ale doamnei Scarlat Georgeta linia desenului joacă rolul esențial cu ea punând în pagină un bogat arsenal de imagini, decupând pe suprafața pânzei, cartonului sau hârtiei o lume mult mai completă ce stimulează privitorul de a construi adevărate povești reale sau imaginative. Culoarea și desenul sunt cele două mijloace de expresie plastică folosite. Limbajul plastic, linia, forma și culoarea transmit un întreg context vizual, cromatic și emoțional care la nivelul simțurilor omenești sunt un adevărat discurs artistic, un spectacol fascinat pe înțelesul tuturor.
Gabriel Medvedov Rotomeza – Într-o expoziție de grup, am remarcat un autentic „suflet românesc”, după vorbă, după port și după… arta sa plastică afișată pe simezele unei galerii de artă din București.
O adevărată artă a „metalului bătut” a unui artist plastic, Gabriel Medvedov Rotomeza, o neschimbătoare inimă a unui om bun, pe care în zadar încearcă cineva să-l ațâțe, că el rămâne „suflet românesc”.
Cum nu se poate aprinde oceanul cu paie fierbinți, așa și dorința artistului nu se potolește odată cu satisfacerea celor dorite.
După „vorbă, după port” aspectul fizic și lucrările expuse în care apare „lupoaica”, steagul dac, autorul Gabriel Medvedov Rotomeza, este strămoșul poporului român, suflet românesc, care a reușit ca prin lucrările sale, să vorbească inima lui cea adevărată.
În lucrările sale plastice „metal bătut” vezi și simți timpul, cu toate că se află simultan în mai multe perioade și în mai multe locuri.
Nu a lăsat timpul să se piardă în negura uitării ci l-a adus în actualitate, în contemporaneitate chiar cu viitorul, împreună cu istoricele sale lucrări plastice.
În ochiul meu pofticios de adevăr am păstrat imaginile drept dovadă a credinței sale artistice.
Pentru a te hrăni cu arta autorului Gabriel Medvedov Rotomeza, nu ți se cere o inițiere deosebită, pentru că arta sa plastică este realizată și se prezintă ca o adâncă chibzuință estetică, capabilă să dezvolte gustul unei sublime glorii și să disece sufletul unui iubitor pasionat de artă, cultură, frumos, istorie și adevăr, așa precum mi s-a întâmplat și mie, că altfel n-aș fi putut scrie cele ce am scris.
Marian Aciobăniței – Într-o expoziție colectivă de arte plastice, printre alți expozanți, m-au impresionat exponatele domnului Marian Aciobăniței, care, ca o culme luminoasă și proprie, prin noutățile sale artistice, eminamente moderne, printr-o roditoare inteligență și grație fanteziei, viziunii sale, de o sensibilitate deosebită, a produs asupra mea, ca de fapt a tuturor vizitatorilor, trăiri de vis, prin emoția unei sensibilități crescute, clipe de fericire și momente de mândrie, că ești om și că există și asemenea oameni, creatori de frumuseți încântătoare, care clătesc ochii și curăță sufletul.
Omul, Marian Aciobăniței, născut la 24 august 1952, ani de-a rândul și-a manifestat talentul de gravor la monetăria statului, devenind artist plastic după o îndelungată activitate creatoare, folositoare și recunoscută ca înaltă îndemânare artistică.
Pe lângă sarcinile de serviciu, mintea sa creatoare l-am împins să intre cu curaj în misterioasa pădure a creativității, unde obții roade numai dacă nu ți-e frică de necunoscut.
Domnul Marian Aciobăniței a învins necunoscutul, l-a supus, făcându-și-l prieten sincer și devotat. Exponatele sale fascinează orice minte luminată. A vorbi despre frumusețea măștilor artizanale din lut polimeric, veioze tot din lut, pe sticlă, măsuțele ornamentale pictate manual, gravuri pe metal cu suport din alamă, icoane pe alamă, ar fi inutil pentru că nu s-ar găsi nici cuvinte potrivite, nici expresii frumoase care să fie la înălțimea calităților artistice ale creațiilor brand Marian Aciobăniței.
Toate lucrările înșiruite mai sus, au o formă arhitecturală perfectă și o armonie cromatică solemnă parcă anunțând solemnitatea zilei de 24 august când domnul Marian Aciobăniței aniversează ziua de naștere. Odată cu urările de la mulți ani, îi doresc sănătate și putere de creație. Maestre! Nu lăsa pe mâine ce poți face astăzi, pentru că …. poți.
Georgeta Monica Tornean – O artistă plastică talentată și activă, care circulă colorat, prin arta plastică, împreună cu renumita artistă și curator, cu marea calitate de a propulsa pictorii, doamna Adina Moldova Titrea.
Se zice că te asemeni cu cel care căruia îi ești prieten și că preocupările comune mențin prietenia.
A fi prietenă cu Adina Moldova Titrea, nu înseamnă că artista plastică Georgeta Monica Tornean, în arta plastică stă în umbra domniei sale.
Practică, pictura sa personală, stăpână peste cromatică, desen și compoziție originale, brand Georgeta Monica Tornean, care deja a ajuns să fie prețuită și iubită de un larg public admirator de artă și frumos.
Natura pictată de doamna Georgeta Monica Tornean pe pânză, carton sau hârtie își păstrează prospețimea și suculența, precum o perlă își menține noblețea. Prin arta plastică încearcă și reușește să cunoască ceea ce se petrece în jurul său, redând prin culoarea năpădită de lumină complexitatea unei realități în ale cărei imagini regăsim spiritualitate și capacitatea de a extrage expresia din suprafața exterioară a lucrurilor.
Respectându-și principiile picturalității sale artista plastică Georgeta Monica Tornean va dovedi viitorimii că arta plastică nu diminuează cu nimic intrarea domniei sale în istoria picturii noastre.
Prin ceea ce realizează în arta plastică românească se vădește dorința artistei de a rămâne cât mai aproape de adevăr, de a fi limpede și transparentă în ceea ce expune cromatic în demnitatea conștiinței sale artistice.
Prof. Pictor Vergil Cojocaru-COVER Expune fragmente, cuvinte potrivite, expresii frumoase și afirmații laudative despre artiștii plastici ce vor apărea în „Cartea amintirilor – loc întâlnire a excelențelor„, lucrare ce se află în culegere la tipografie
Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro