ACASĂ / ARTICOLE / FUNDAȚII - ASOCIAȚII / ASOCIAȚIA ,,LUCEAFĂRUL DE VEST” TIMIȘOARA ROMÂNIA

ASOCIAȚIA ,,LUCEAFĂRUL DE VEST” TIMIȘOARA ROMÂNIA

Asociația ,,Luceafărul de Vest” a fost înființată în Octombrie 2017, și lansată în spațiul literar artistic la 26 Octombrie cu prilejul sărbătoririi a 30 de ani de activitate a cenaclului literar artistic ,,Luceafărul” constituit în 1987 în cadrul Schelei de petrol Șandra-Timișoara, la care au fost prezenți, membri ai cenaclurilor literare din zona de vest a României, Cenaclul Case de Cultură din Sannicolaul Mare cenaclul ,,Ana Blandiana” din comuna Variaș, județul Timiș, înființat în anul 1975, din care am făcut și eu parte, o zonă petrolieră cu numeroși petroliști și intelectuali pasionați și iubitori de literatură, din rândul căreia au ajuns,poeți de notorietate ca, Nicolae Roșianu,Tiberiu Arăzan, Ilie Gheran,Cornelia Gheran, scriitori, Valerică Vieru, Doru Arăzan, artisti plastici, Cenaclul ,,Casei de cultură din orașul Deta, Județul Timiș, cenaclul ,,Cuvinte românești” din orașul Lugoj, cenaclul ,,Ecouri” al Întreprinderii Electromotor din Timișoara, poeți și ziariști de la revistele de cultură,,Orizont,Forum studențesc,Timișoara, Contemporanul din București și Drapelul Roșu,Timișoara. .Asociația s-a constituit din necesitatea de a e xista în arealul cultural artisctic social-umanitar, o tribună în care cu prioritate generația vărstei a treia să s ă poată exprima , să-și demonstreze că , și dincolo de retragerea din activitatea cotidiană, pot fi utili societății prin actul de creație, prin participarea efectivă la realizarea unor proiecte socialculturale care să dinamizeze vișața comunității și nu numai. În acest context ,pentru mediatizare și socializare, a fost lansat în mass media revista ,,VIP Seniorii” editată sun egida Asociației cultural umanitară ,,Luceafărul de Vest” redactor șef și coordonator, Dumitru Buțoi.

Asociația are în componența sa, membrii fondatori ,
Nicolae Toma, vicepreședinte, ziarist și poet, Rodica Pop, prof. jurnalist, secretar și coordonator cenaclul literar ,,Pavel Belu” din Timișoara.
Andrei Pogany, dr.ing, poet și traducător, Ioan Dragotă, funcționar, poet, romancier
Dumitru Buțoi, președinte, poet, scriitor, membru al UZP România, redactor șef al publicațiilor care apar sub egida Asociației, Vip Seniorii, Luceafărul de Vest, Jurnal Juridic.

Din păcate cu toată expunerea mediatică oamenii sunt reticenți la astfel de forme de întrajutorare și trebuie să ne mulțumim cu ceea ce ne oferă câțiva oameni cu sufletul risipit prin oameni, pentru a ne face vizibili într-o lume controversată și surprinzătoare. Cu toate aceste inconveniente, prin membrii săi, asociația se implică fie ca organizatoare, ori partener în multe acțiuni de interes cultural județean, național și transfrontalier. Pentru confirmare redăm doar câteva evenimente de referință din anul 2018 și până în prezent respectiv, iulie 2019.

7 Octombrie 2018, Uzdin, Serbia – la invitația poetului Vasile Barbu, președinte al Societtății literare Tibiscus, Asociația aperticipat la ,,Festivalul ceaunelor” Vernisaj expoziție de pictură și a susținut un meci de fotbal, scor 5-3 pentru Luceafărul de Vest.

14 Octombrie, Oravița, județul Caraș Severin – invitat ca ziarist, împreună cu ioan Medoia, ziarist, la Festivalul internațional de literatură ,,Ioan Nicolae Cenda” organizat de Scoala generală ,,Romul Ladea” din Oravița.

27 Octombrie, Lugoj, Teatrul muncicipal ,,Traian Grozăvescu” invitați Dumitru Buțoi și Nicolae Toma, la lansarea volumului ,,Sfântul Banatului-George Bălteanu” autor Mia Rogobete.

17 Noiembrie ROMEXPO, București, Târgul de carte Gaudeamus, Dumitru Buțoi, a prezentat la standul UZP, volumul ,,Poeme înlăcrimate” editura U.Z.P. referințe, prof. univ. dr. Nicolae Vasile, coordonator Cenaclul Literar ING din București, Ion Machidon, poet și publicist, coordonator cenaclul ,,Amurg Sentimental” București, Marian Nencescu, actrița Doina Ghițescu, teatru NostruM și domnul Doru Dinu Glăvan.

21-23-Noiembrie – Simpozion Internațional, dedicat ,,Zilei Naționale a României” 100 de ani de la Marea Unire, de la 1 Decembrie 1918, organizat de muzeul Național al Banatului, la care au participat membrii asociației.

5 Decembrie, Cenaclul Istoricilor din Timișoara Dumitru Buțoi, a prezentat, Istoria petrolului din Banat în perioada 1968-2018.

10 Decembrie, în parteneriat cu Organizație pentru Apărarea Drepturilor Omului, din Timișoara, cu prilejul ,,Zilei Mondiale a Drepturilor omului” și Comemorarea Eroilor Revoluției din 1989, am depus coroane la Statuia Eroilor din fața catedralei din Timișoara.

14 Ianuarie 2019 – la Căminul cultural ,,Mihai Eminescu” din Giarmata VII, Comuna Ghiroda, Județul Timiș, Regal eminescian de muzică și poezie. Prezentare de carte ,,Poeme înlăcrimate” participanți membrii Asociației: Nicolae Toma, Rodica Pop, Andrei Pogany, Sylvia Hîrceagă.

2 Februarie – invitat de către Asociația Scriitorilor DevaHunedoara, prezentare carte ,,Poeme înlăcrimate” D. Buțoi

8 Martie, la Cercul militar din Lugoj, coorganizator al ,,ZILEI FEMEII ,,cu genericul ,,Femei răsărituri de soare !.

6 Aprilie, Uzdin, Serbia, participant Nicolae Toma vicepreședinte al Asociației, la Simpozionul internațional ,,Oameni de seamă din Banat”!

14 Mai, Dumitru Buțoi, participant la Festivalul de poezie patriotică, ,,Sub Stindardul Tricolor” organizat de Cercul Militar din Arad, unde a obținut premiul special.

28-29 Iunie, invitați la ,,Simpozionul internațional” organizat de Academia Română, filiala Timișoara ,,Centenarul Banatului”.

15 Iulie, Cenaclul Literar ING., invitat. Prezentare carte ,,Poemele Unirii” antologie de poezie contemporană. Referințe, Nicolae Vasile, Geo Călugăru, George Terziu. Cu acest prilej în numele Asociației, reședintele acesteia a acordat unor poeți și oameni de cultură implicați trup și suflet în susținerea și promovarea patrimoniului cultural național, Diplome de Excelență: Corneliu Cristescu, Ovidiu Țuțuianu, Ecaterina Chifu, Ionel Sima, Nicolae Vasile, Doina Bârcă, Antoaneta Rădoi, Geo Călugăru, George Terziu.

În concluzie, suntem o asociație mică la început de drum, mare și puternică în spirit și generozitate, repere, caracteristice oamenilor simpli dar cu iubire de semeni și prețuire pentru tot ceea ce este românesc.

DUMITRU BUȚOI

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I”

Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I” este purtătoare a numelui Regelui Marii Uniri și a …

Asociația ASO-EST “Educație Talent Șansă”

“EDUCAȚIA este cea mai puternică armă pe care voi o puteți folosi pentru a schimba …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: