ACASĂ / ARTICOLE / SPORT / FCSB ȘI DINAMO, START DE COȘMAR ÎN CAMPIONAT

FCSB ȘI DINAMO, START DE COȘMAR ÎN CAMPIONAT

Startul ediției de campionat 2019-2020 a adus două surprize imense: Dinamo și FCSB, două echipe cu „firmă” în fotbalul românesc, au ajuns să poposească, pe rând, pe ultima poziție a clasamentului! „Câinii roșii” au preluat „lanterna roșie” a clasamentului încă după prima etapă, când au cedat la scor, 0-5, pe terenul echipei lui Gheorghe Hagi, Viitorul, și, cu excepția rundelor 4 și 5, au păstrat-o până în cea de-a 7-a, când au pasat-o rivalilor de la FCSB. Coincidență sau nu, ambele echipe au avut parte de o vară agitată, rulând deja câte trei antrenori în aceste prime șapte partide din noul sezon.

DINAMO – CONDUCERE CONTESTATĂ, ANTRENOR LUAT CU SALVAREA DE LA MECI

Încă de la începutul verii, în curtea clubului Dinamo s-a declanșat un scandal monstru. Deși echipa a jucat în play-out (minicampionatul pentru evitarea retrogradării) în ultimele două sezoane, scânteia a fost aprinsă de decizia patronului Ionuț Negoiță de a-l demite pe antrenorul Mircea Rednic. Suporterii „roș-albi” au luat foc și au protestat vehement față de această decizie, trecând chiar și la acte de vandalism, aprinzând torțe și incendiind spațiul verde din fața Hotelului Rin, deținut de Negoiță. Apoi, au blocat conferința de prezentare a noului antrenor, Eugen Neagoe, cerând să plece și acesta, și Bogdan Bălănescu, președintele clubului Dinamo.

Oficialii „câinilor roșii” au sperat că, prin numirea fostului portar Florin Prunea în funcția de director general al grupării din Șoseaua „Ștefan cel Mare” apele se vor liniști, dar n-a fost așa. La primul meci din actuala ediție de campionat, pe terenul celor de la Viitorul, fanii dinamoviști au scandat încontinuu împotriva patronului Ionuț Negoiță și a antrenorului Eugen Neagoe, iar la un moment dat, când scorul începuse să ia proporții, câțiva dintre aceștia au intrat pe teren, oprind partida timp de 20 de minute. După meciul câștigat cu 5-0 de Viitorul, dinamoviștii au plecat de la stadion escortați de Jandarmerie, de frica suporterilor.

Scenariul s-a repetat și la meciul următor, de pe „Arena Națională”, cu Universitatea Craiova (scor 0-2). Fanii au scandat împotriva conducerii și a antrenorului Eugen Neagoe și nu s-au oprit nici măcar în momentul când tehnicianului i s-a făcut rău pe bancă, acuzând probleme cardiace, fiind resuscitat și dus cu ambulanța la spital! „Aștia sunt animale, nu oameni! Nu-i mai recunosc pe suporterii echipei Dinamo”, a acuzat conducătorul Florin Prunea.

Medicii i-au recomandat lui Neagoe să ia o pauză, astfel că echipa a fost condusă în următoarele jocuri de „secundul” Sebastian Moga, care a reușit o victorie, 4-2 cu Academica Clinceni, dar a pierdut cu CFR Cluj (0-1) și cu Politehnica Iași (0-2), fapt ce i-a determinat pe conducători să-l numească pe banca tehnică pe cehul Dusan Uhrin Jr, care, după un eșec (2-3) pe terenul nou-promovatei Chindia Târgoviște, a reușit să câștige (3-0) partida cu Hermannstadt, și astfel dinamoviștii le-au predat ultima poziție a clasamentului celor de la FCSB.

FCSB – FĂRĂ IDENTITATE ȘI CU UN PATRON FĂRĂ LIMITE

FCSB a trecut și ea printr-o mulțime de frământări în această vară. După ce echipa a ratat pentru a patra oară la rând câștigarea titlului de campioană, patronul Gigi Becali l-a demis în vară pe antrenorul Mihai Teja, care fusese numit la începutul anului, și a hotărât să-i dea încredere lui Bogdan Andone, asistentul fostului „principal”. Echipa „roș-albastră” a primit însă lovitura de grație din partea instanței, care a decis că actualul club nu deține palmaresul vechii Stelei, ci doar pe cel din 2003 încoace, de când Becali a devenit patron. E drept însă că decizia nu e definitivă, „FCSB-iștii” având dreptul la recurs. Colac peste pupăză, Florin Tănase și compania nu au putut utiliza în această vară nici „Arena Națională”, pe care își joacă în ultimii ani partidele de pe teren propriu, din cauza concertelor programate acolo, astfel că au fost nevoiți să se plimbe când la Giurgiu, când la Pitești… Iar patronul Gigi Becali arată că nu mai are nicio limită în a-și impune ideile, aducând și dând afară jucători după bunul plac, dictând atât echipa de start, dar și schimbările și chiar și sistemul de joc!

După patru puncte strânse în primele două etape (4-3 cu Hermannstadt și 0-0 pe terenul celor de la Sepsi), FCSB a intrat la apă, pierzând cinci meciuri la rând (0-2 cu FC Botoșani, 1-2 cu Astra Giurgiu, 1-3 cu FC Voluntari, 1-2 cu Politehnica Iași și 0-4 cu Gaz Metan Mediaș) și a ajuns, după 7 etape, „lanterna roșie a campionatului! Poziție pe s-au mai aflat doar în primele două sezoane de după înființare și niciodată în „era Becali”!

Aidoma rivalilor de la Dinamo, cei de la FCSB au rulat și ei trei antrenori în această perioadă. Bogdan Andone n-a rezistat decât trei meciuri în campionat și două tururi în preliminariile Ligii Europa, după care a demisionat, afirmând: „Nu accept să fiu huiduit pentru decizii pe care nu le iau eu! Știți care sunt deciziile pe care le iau antrenorii de la FCSB… Nu mai am ce să fac aici, doar patronul decide”.

Gigi Becali a luat legătura cu mai mulți antrenori (portughezul Toni Conceicao, italianul Devis Mangia, Costel Enache, Ilie Poenaru) dar nici unul nu a acceptat să fie doar cu numele pe bancă, iar absolut toate deciziile la echipă să le ia patronul. Așa că următoarele partide au fost conduse de puțin-cunoscutul Vergil Andronache, fosul „secund” al lui Bogdan Andone, care, cum-necum, a reușit să-i ducă pe „roș-albaștrii” în play-off-ul Ligii Europa. Până la urmă, Becali l-a desemnat ca „principal” pe Bogdan Argeș Vintilă, ale cărui experiențe în Liga 1 sunt apariții meteorice pe banca formațiilor Viitorul și FC Voluntari… Iar fostul portar de la FC Argeș și FC Național a avut parte de un debut de coșmar la FCSB, pierzând la scor, 0-4, pe terenul celor de la Gaz Metan Mediaș!

Cert este că FCSB și Dinamo au atins un minim istoric în primele etape ale acestei ediții de campionat. Niciodată nu s-a mai întâmplat în prima ligă ca cele două rivale să aibă, împreună, doar 7 puncte, după 6 runde disputate!

MUGUR BĂILEȘTEANU

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

După opt ani de așteptare, România e din nou la Euro

După opt ani de așteptare, România e din nou la Euro Echipa națională de fotbal …

Ștefan Barbu primul fotbalist arădean, golgheter al României

Ştefan Barbu s-a născut la Arad, în ziua de 2 martie 1908. A jucat la …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: