ACASĂ / ARTICOLE / ȘTIRI - INFORMAȚII - EVENIMENTE / FESTIVALUL CORONA CARPATICĂ DE LA SATU MARE

FESTIVALUL CORONA CARPATICĂ DE LA SATU MARE

În lumea aceasta perfect-imperfectă a condeierilor, există Oameni care selectează Oameni, pe criteriu valoric – al calității scrierii – cât și al comportamentului și pe care îi adună sub paravanul unui eveniment-festival care se desfășoară anual pe raza județului Satu Mare. Anul acesta s-a numit Corona Carpatica – ecoul festivalului omonim desfășurat în Ucraina, aflată la doar câțiva km gazda noastră. Anul trecut au fost Zilele Revistei Cronograf și acum doi ani s-a numit Festivalul Revistei Cronograf și Sugarut.

S-a întâmplat să plec joi, 5 septembrie 2019, din București, într-un cvartet scriitoricesc, din care-am făcut parte, alături de Christian Crăciun, Florin Dochia și Daniela Trandafir. Drumul de 12 ore, cu escală la Cluj, deși ne-a îngrozit inițial, s-a dovedit prea scurt pentru câte am mai fi avut de povestit. Seara, am fost întâmpinați de gazde – Robert Lazslo, Felician Pop, Loredana Știrbu, Vasile Conioși-Mesteșanu – fiecare stătea la câte un șir de mese, nu laolaltă, apoi se ridicau și veneau la alte mese, astfel încât toți să fim băgați în seamă. Acolo, la cină, erau Constantin Miu, Balazs Attila, buna mea prietenă Carmen Ciornea (Constanța), delegații din Bistrița (din care o știam de anul trecut pe Maria Guther-Herineanu) și Polonia. Ceilalți invitați, care au completat diferența până la 40 (atâția am fost în total) aveau să vina a doua zi, din zonele vecine.

În dimineața zilei de 6 septembrie, toată curtea hotelului s-a umplut de oameni – între timp au venit delegații de la Dej, Cluj, Baia Mare. A fost o plăcere să-l cunosc, dincolo de virtual, pe tânărul Toni Chira, să-i revăd pe Daniela Sitar-Taut, Radu Zăgrean, Dana Criste și s-o admir pe Florica Bud – apariție spectaculoasă întotdeauna.Într-o sală imensă, cu prilejul a 100 de ani de la apariția Ziarului Satu Mare, ne-a fost predată lecția istoriei presei scrise a Sătmarului, pe care am și putut-o vizualiza prin expunerea unor panouri cu imaginea revistelor – impresionantă colecție!

Un al doilea moment antologic s-a desfășurat la Oțeloaia, într-un complex turistic de o frumusețe care taie respirația și de o liniște în care își poți auzi gândurile. Aici s-au purtat discuții „aprinse” determinate și de tradiționalul conflict între generații pe marginea temei „Există o resurecție a periferiei?”. A fost o reală plăcere să-i descopăr pe tinerii Toni Chira și Daniel Voloscsuk, cum au dovedit puterea de a-și susține propriile păreri prin forța argumentației. Mărturisesc cu toată sinceritatea, le prevăd un viitor tare frumos!

A doua zi ne-a fost oferită o atmosferă medievală la Cetatea din Ardud, unde fiecare am avut prilejul să spunem despre ceea ce am scris și chiar să citim niște rânduri ori versuri. Între timp neam înmulțit prin prezența delegației din Ungaria. Când mi-a venit rândul, am ținut să vorbesc despre Iulia Hasdeu în acel bastion, care mi-a amintit de poeziile și de pasiunile ei pentru poveștile despre cavalerii de odinioară.

La Ardud am fost extrem de emoționată – în unele locuri e mai bine să trăiești doar simțind. Apoi a urmat lansarea de carte a marelui om de cultură, Felician Pop intitulată „Imaginea românilor în operele scriitorilor maghiari”, o șansa de a savura prelegerile unor cărturari: George Achim, Kereskenyi Sandor, Ioan Pop, dar și a primarului Ovidiu Duma și a editorului Mircea Petrean. Cum era de așteptat, a existat și un moment dedicat scriitorilor sătmăreni, unde i-am auzit pe Balogh Francisc, Gheorghe Cormoș, Loredana Știrbu, dar și pe cel mai tânăr participant la festival, talentatul Adrian Feher. Seara am încheiat-o magistral, la Casa Sindicatelor, în compania muzicală a lui Grigore Leșe, în cuvintele de „duh” glăsuite Mihai Neamțu, dar și în cea mai frumoasă prelegere a întregului festival, susținută de Robert Laszlo.

Se poate vreo masă copioasă la Satu Mare fără pălincă? Nu se poate! Culmea e că deși această licoare e din abundență, aici se bea cu măsură. Și lumea a fost veselă, inspirată și bună. Și ca tot ce-i perfect, a ținut exact ca în povești, trei zile.

ADRIANA UNGUREANU

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

știri | informații | evenimente

18 ianuarie 1847 Franz Liszt concertează la Iași, în casa vistiernicului Alecu Balș, unde face …

știri | informații | evenimente

24 noiembrie 1796 s-a născut la Mediaș învățătorul sas Stephan Ludwig Roth, participant la Revoluția …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: