ACASĂ / ARTICOLE / LA ÎNCEPUT DE DRUM - VIAȚA STUDENȚEASCĂ / ALEXANDRU BOLOGA – NEVĂZĂTOR, CAMPION ȘI STUDENT LA DOUĂ FACULTĂȚI

ALEXANDRU BOLOGA – NEVĂZĂTOR, CAMPION ȘI STUDENT LA DOUĂ FACULTĂȚI

Bucuria să este de nedescris. Pe podium la Rio de Janeiro! Își pipăie cu mâna dreaptă medalia de bronz de la gât. Colegul de podium din stânga sa îl atinge ușor pe spate și îl face atent că trebuie să se încline, pentru a-i fi înmânat Tom, mascota Jocurilor Paralimpice, de către John Petersson, membru al Comitetului Paralimpic Internațional. Cu Tom în mână, Alexandru parcă nu își găsește locul, încearcă să îl pună pe după gât, precum un copil, îl mângâie pe cap. Sunt câteva minute din imaginile cu judoka Alexandru Florin Bologa la ceremonia de medaliere de la Jocurile Paralimpice de la Rio de Janeiro

GEORGE TERZIU


Sportivul Alexandru Bologa (20 ani) a câştigat recent medalia de aur la categoria 60 kg, la Campionatul European pentru nevăzători de la Wolverhampton. El este complet orb de la 7 ani, dar asta nu l-a împiedicat să ajungă student la două facultăți. Cele două facultăți sunt: psihopedagogie specială și kinetoterapie, din cadrul Universității de medicină și farmacie din Cluj.

Povestea lui de viață este una cutremurătoare. Deși nu a împlinit încă 21 de ani, Alex a tras mai mult decât mulți dintre noi. În timp ce mama sa era însărcinată cu el, aceasta a contractat un microb care s-a dovedit a-l lăsat complet fără vedere încă de când avea doar șapte ani. În clasa a șasea, a fost selecționat în cadrul unui program de judo pentru nevăzători, iar la 18 ani a cucerit prima medalie, argint la Campionatul Mondial pentru juniori din Ungaria. S-a născut în Derşida, un sat în comună Bobota, judeţul Sălaj, iar pregătirea școlară și sportivă a făcut-o la Cluj, departe de casă și cu părinții plecați la muncă în Spania. Povestea carierei de judoka pentru Alex a început în clasa a IXa, atunci când Gianina Andreica, antrenoare în cadrul lotului de la Cluj, a venit la Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Cluj-Napoca cu propunerea de a pregăti tineri interesați de acest sport. Alex s-a arătat foarte deschis de această idee, iar la 16 ani făcea deja parte din lotul național. Datorită faptului că este singurul judoka nevăzător din țară, el a trebuit să se pregătească cu luptători care nu aveau deficienţe de vedere. Pregătirea foarte intensă l-a făcut însă să obțină mai multe rezultate deosebite, cum ar fi: în anul 2013 – locul 2 la Campionatul Mondial de juniori din Ungaria; în 2014 – locul 2 la Cupa Europeană de juniori din Ungaria, locul 1 la Cupa Europeană de seniori din Germania, locul 7 la Campionatul European de seniori. În anul 2015, participă la Jocurile Mondiale IBSA din Seul și obține locul 5 la Campionatul European de seniori din Lisabona. În anul 2016, ocupă locul 1 la German Open Judo Championships, locul 2 la Grand Prix Infraero, Rio de Janeiro și locul 1 la Grand Prix Birmingham.

S-au încercat tratamente revoluționare, operații prin străinătate, dar nu s-a putut face nimic pentru el. Și-a găsit refugiul în sport, dar s-a ținut și de școală. A început cu înotul, iar de patru ani face judo la Cluj. Merge (cum am spus) la Facultatea de Psihologie a Universității “Babeș Bolyai”, unde este student în anul II, și se pregătește să devină și maseur. “Admiterile au fost dificile dar am muncit şi am reuşit. Am ales aceste două facultăţi deoarece fiind nevăzător m-am gândit că o să pot să ajut persoanele care sunt în aceeaşi situaţie cu mine,mult mai mult decât o persoană care nu are aceste deficient. După finalizarea studiilor îmi doresc să profesez în domeniile pe care le studiez acum. Vreau să știu că am realizat ceva după anii de studii” spune Alexandru.

La începutul lunii august 2019, judoka Alexandru Bologa a cucerit medalie de aur la categoria 60 kg, la Europenele pentru nevăzători de la Wolverhampton, din Marea Britanie. Sportivul român l-a învins în finală pe ibericul Banon Ibanez, prin ippon. Alexandru Bologa este antrenat la Centrul Olimpic Naţional de la ClujNapoca, de Gianina Andreica și Tamaş Gergely.

Anul trecut, Alexandru Bologa a obținut medalia de bronz la Jocurile. Paralimpice de la Rio, prima din istoria României

„Mă bucur mult pentru Alex, mai ales că în ultimii ani doi a avut un progres fulminant, mai ales că acum 3-4 ani nici nu practica judo. Fiind nevăzător, trebuie apreciat că a bătut orice barieră, nu doar că a luat o medalie, suntem fericiți pentru el, iar meritul este al Geaninei Andreica, ea l-a descoperit și l-a dus până acolo”, a declarat, antrenorul lotului olimpic feminin, Florin Bercean, cel care l-a văzut și ajutat în pregătiri la Cluj-Napoca, în aceeași sală, și pe Alex Bologa.

După fiecare ediţie a Jocurilor Olimpice are loc o sesiune a Jocurilor Paralimpice. În acest an, la Rio, competiția pentru persoane cu dizabilități a început cum nu se poate mai bine pentru țara noastră. Pentru medalia de bronz s-a confruntat cu Henry Borges din Uruguay, pe care l-a învins după 20 de secunde de luptă. La Jocurile Praalimpice din Brazilia, desfășurate între 7 și 18 septembrie, au participat 12 sportivi români: Alexandru Bologa (judo pentru nevăzători), Bobi Simion (tenis de masă), Florentina Hriscu (aruncarea discului), Florin Cojoc (săritură înălţime), Mihaela Lulea (para-canoe), Naomi Ciorap, Samuel Ciorap, Octavian Ilina (înot), Iulian Şerban (para-canoe), Eduard Novak (ciclism), Olah Attila (ciclism), Makszin Dacian (tenis de masă).

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

COSTIN DOBRIN – NOUL EINSTEIN DIN CONSTANȚA

Dacă treceţi prin Constanța şi dacă admiraţi marea vă vom oferi o informaţie interesantă: acolo, …

PAUL AELENEI PAUL AELENEI -„Acolo unde sunt și unde ești…” „Acolo unde sunt și unde ești…”

Născut la Tecuci pe 23 august 1974, Paul Aelenei a urmat studii de inginerie economică, …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: