ACASĂ / ARTICOLE / SPORT / FĂRĂ ECHIPĂ DE GIMNASTICĂ LA JOCURILE OLIMPICE DE LA TOKYO!

FĂRĂ ECHIPĂ DE GIMNASTICĂ LA JOCURILE OLIMPICE DE LA TOKYO!

Ce am fost și ce am ajuns! După ce, ani de-a rândul, România s-a numărat printre forțele gimnasticii modiale, luptându-se de la egal la egal cu super-puteri precum SUA sau fosta URSS, acum, țara noastră va lipsi pentru a doua oară la rând din concursul pe echipe la Jocurile Olimpice! Atât echipa feminină, cât și cea masculină au dezamăgit la Campionatele Mondiale desfășurate în luna octombrie la Stuttgart (Germania) și au ratat califi carea la JO 2020 ce se vor desfășura în Japonia, la Tokyo.

DOAR MARIA HOLBURĂ ȘI MARIAN DRĂGULESCU MERG LA OLIMPIADĂ

Dacă absențele echipelor României la Olimpiada din 2016, de la Rio de Janeiro, a fost pusă pe seama unui accident, Campionatele Mondiale de la Stuttgart au confi rmat declinul dureros al gimnasticii românești. Intrată prima în concurs, echipa feminină, compusă din Denisa Golgotă, Ioana Crişan, Carmen Ghiciuc, Maria Holbură şi Ana Maria Puiu, a dezamăgit crunt în califi cări, pe care le-a terminat pe locul 22, cu 151,895 puncte, în urma unor țări precum Coreea de Nord, Argentina sau Mexic! Doar Cehia și Egipt au fost sub românce. În aceste condiții, visul prezenței echipei feminine la JO 2020 s-a spulberat rapid, încă din prima zi de concurs. Singura consolare o reprezintă faptul că Maria Holbură (20 de ani) a reușit să obțină dreptul de a participa la Olimpiada de la Tokyo, la individual compus.

„A fost cu nu se putea mai rău pentru ele. Am avut impresia că mă uitam la niște fete pe care nu le cunosc! Nu credeam că pot avea un concurs atât de slab! E adevărat și faptul că pe umerii lor a fost o presiune enormă pentru a se califi ca”, a încercat să explice eșecul Nicolae Forminte, antrenorul coordonator al lotului olimpic feminin de gimnastică al României, pe site-ul federației internaționale de profi l.

În clasamentul all-time al echipelor cu cele mai multe medalii cucerite la Jocurile Olimpice, România ocupă poziția secundă, după Rusia/URSS. Din 1976 și până în 2012, formația feminină a țării noastre nu s-a situat în afara podiumului, cucerind 3 medalii de aur, 4 de argint și 3 de bronz.

De asemenea, echipa masculină de gimnastică a României a ratat și ea prezența la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Formația noastră, compusă din Marian Drăgulescu, Andrei Muntean, Vlad Cotuna, Roland Modoianu și Răzvan Marc a încheiat califi cările de la Campionatele Mondiale de la Stuttgart pe locul 24 (din 25 de participante), cu 234.094 puncte! La Olimpiada de anul viitor, gimnaștii români vor fi reprezentați doar de „veteranul” Marian Drăgulescu (38 de ani), care s-a clasat pe locul 4 în fi nala la sărituri. Din păcate, la Mondialul din Germania, delegația tricoloră a avut și ghinionul să-l piardă pe Cristian Bătagă, care s-a accidentat la un antrenament și a devenit indisponibil pentru concurs.

NADIA: „NU E O MARE SURPRIZĂ”

Comentând eșecul echipelor de gimnastică ale României la Campionatele Mondiale de la Stuttgart, legendara Nadia Comăneci a surprins, afi rmând că „nu cred că e o mare surpriză că România nu s-a califi cat. Supriză e faptul că au ratat foarte mult”! „Zeița de la Montreal” a admis însă că „este un semnal de alarmă pentru România. Ceva trebuie schimbat. Este un drum lung pentru ca gimnastica românească s ă ajungă acolo unde a fost odată. Am rămas puțin în urmă, anumite lucruri sunt expirate și trebuie făcut un plan de lungă durată, cu un buget frumos, care trebuie oferit antrenorilor și bazelor sportive. Apoi, mai este nevoie și de răbdare. În ziua de astăzi, comunicarea cu noua generație este un pic diferită față de cea din urmă cu 20-30 de ani”.

La rândul său, Adrian Stoica, fostul președinte executiv al Federației Române de Gimnastică și în prezent președinte de onoare al forului de specialitate, a analizat, pentru Prosport, situația actuală a sportului la care, odinioară, ne băteam cu „greii” lumii: „Nu pot să spun că nu s-a muncit la pregătire, dar, pe undeva, rețeta n-a fost bună. Cel mai ușor este să dai vina pe sportivi, dar cred că este o greșeală pe care trebuie să și-o asume și colectivul tehnic. Ceva nu a mers, și dacă nu a mers, nu este o vină individuală, este o chestiune care ține de tot sistemul de pregătire…”.

„N-aș putea să spun că nu avem fete cu calități, dar ca să te înhami la muncă într-o activitate precum gimnastica trebuie să ai o anumită dedicație pentru ceea ce vrei să faci. La băieți, dumneavoastră, jurnaliștii, ați spus că este cel mai greu sport practicat, peste alte ramuri sportive. Dacă intervin pauze, accidentări, lucrurile se dau înapoi cu mai mult… Dacă vom merge așa, din păcate, nu văd unde o să ajungem”, a mai precizat Adrian Stoica, pentru sursa citată.

Pe vremuri, o medalie de bronz câștigată de gimnaștii români era privită chiorâș, fi ind considerată doar o palidă consolare. Acum, numai prezența la Jocurile Olimpice pare o mare performanță…

 

MUGUR BĂILEȘTEANU

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

După opt ani de așteptare, România e din nou la Euro

După opt ani de așteptare, România e din nou la Euro Echipa națională de fotbal …

Ștefan Barbu primul fotbalist arădean, golgheter al României

Ştefan Barbu s-a născut la Arad, în ziua de 2 martie 1908. A jucat la …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: