ACASĂ / ARTICOLE / ASCLEPIOS / PROFILAXIA DENTARĂ

PROFILAXIA DENTARĂ

Dr. Adrian Croitoru a absolvit Universitatea de Medicina si Farmacie „N. Testemițanu” Facultatea de Stomatologie din Chișinău, universitate de stat cu peste 70 de ani de istorie în Rep. Moldova.

S-a specializat în estetică dentară în Italia, unde a obținut master-ul în domeniu studiind la „Master Educational Group” înființat în 2013 de Dr. Domenico Massironi și Dr. Carlo Ghezzi

Alte specializări în estetică dentară a obținut în Ukraina la „MVision Study & Resort” Nazaryi Mykhaylyuk și la Congresse Bredent în Germania.

De mici copii am fost învăţaţi că prevenţia este mai importantă şi mai uşoară decât tratarea unei probleme.

Studiile făcute de europeni ne plasează pe ultimul loc la capitolul Igienei Orale.

Nu avem educaţie în acest domeniu, majoritatea nu ştiu cum să se perieze corect, chiar mai mult ce ţine de perii, că trebuie schimbate. În studiile efectuate în ţară, ne arată că sunt familii care utilizează o perie pentru mai mulţi membri ai familiei. Alte studii ne arată ca în România pasta dentară este vândută în cantităţi mai mici decât în alte ţări din Europa, ce demonstrează că oamenii din ţara noastră nu au grijă de sănătatea cavităţii bucale.

Trebuie să educăm copiii corect, ceea ce în ziua de azi ne lipseşte, stomatologul trebuie introdus în viaţa copilului încet, chiar dacă nu are probleme, vizita să fie amuzantă şi relaxanta. Copiii să vadă în noi prieteni ce se ocupa de dinţişorii lor, îi învăţăm tehnica de periaj corectă.

De aceea în cabinetele stomatologice pentru copii sunt echipate cu televizoare unde rulează desene animate, medicii cunosc o sumedenie de poveşti şi se joacă cu copiii, chiar mai mult, se fac şi training-uri cu tehnici de periaj. Ei dacă vor avea încredere în stomatolog, va fi un adult fără prea mari probleme dentare.
Recomandăm ca prima vizită să fie atunci când erupe primul dinţişor.

Chiar dacă nu să practicat vizita în acea perioadă, noi permitem părinţilor să fie prezenţi în cabinet, atunci copii se afla în siguranţă şi sunt mai relaxaţi.

Datele statistice arată clar că afecţiunile stomatologice ocupă primul loc între toate îmbolnăvirile organismului. Astfel găsim o prevalenţă a cariei dentare în rândul populaţiei de peste 90%; peste 60% din populaţie prezintă anomalii dento-maxilare şi peste 60% din populaţia de peste 35 de ani prezintă parodontopatii.

Prin înţelegerea acestor informaţii în familie, la şcoală, iar mai târziu la vizitele la medicul stomatolog putem trece de la faza de “a afla despre”, la „a înţelege şi a conştientiza” cum putem preveni.

ÎN PRIMUL RÂND PERIAJUL DENTAR.

Cu toţii ştim că, pentru a avea dinţi sănătoşi şi frumoşi, trebuie să începem şi să încheiem ziua cu periaj dentar. Specialiştii în igienă orală ne sfătuiesc să nu neglijăm sub nicio formă spălatul pe dinţi seara, după ultimă masă, înainte de culcare.

Acesta este esenţial deoarece placă microbiană şi resturile alimentare rămase în cavitatea bucală peste noapte, în condiţii constante de temperatură şi umiditate, favorizează dezvoltarea florei microbiene şi potenţează acţiunea dăunătoare a microbilor asupra dintelui.

Deşi dimineaţa simţi o nevoie mai mare de a fugi la baie şi a te spăla pe dinţi, periajul de seară este la fel de important ca şi cel de dimineaţă. Pe lângă o igienizare evidentă a întregii guri, periajul de dimineaţă funcţionează şi ca un masaj al gingiei, ce stimulează tonusul şi circulaţia vaselor de sânge din gingie.
Însă şi periajul nu este suficient pentru a înlătura în totalitate placă bacteriana de pe suprafaţa dinţilor, deoarece bacteriile sunt aşezate şi în părţile laterale ale dinţilor unde periuţa nu poate ajunge. Aici ne ajută AŢA DENTARĂ. Prin folosirea atei dentare se înlătură placă bacteriana existenta între dinţi şi de-a lungul gingiilor. Din experienţa noastră se demonstrează faptul că persoanele care nu folosesc aţa dentară prezintă porţiuni mai mari cu depuneri de placă dentară, decât cele care utilizează.

Şi apoi trebuie să îţi intre în obişnuinţă să mergi o dată la 6 luni la controlul stomatologic pentru o consultaţie şi o profilaxie dentară.

Controalele periodice sunt foarte importante pentru menţinerea sănătăţii orale. Multe afecţiuni orale evoluează fără dureri mai ales în fazele iniţiale; aşadar, pacienţii nu sunt conştienţi de apariţia lor până în momentul în care au progresat deja semnificativ.

În completare, o dietă sănătoasă şi echilibrată are un impact pozitiv stat în prevenirea cariilor cât şi asupra organismului în general.

Cel mai bun sfat pe care îl pot oferi, este acela de a consuma cât mai multe alimente bogate în fibre cum ar fi legume, fructe şi mai puţini carbohidraţi ce reprezintă sursa de hrană pentru dezvoltarea bacteriilor

În timpul controlului periodic, medicul stomatolog poate depista carii incipiente de care pacientul nu este încă alertat sau poate descoperi semne iniţiale ale unei îmbolnăviri gingivale.

De asemenea, anumite lucrări dentare sau restaurări existente pot avea nevoie de reparaţii sau recondiţionări. Medicul va face şi o evaluare a stării de sănătate a ţesuturilor orale. Ca regulă generală, cu cât o afecţiune este descoperită mai precoce, cu atât este mai uşor de tratat.

Profilaxia dentară este cea mai simplă şi ieftină metoda de tratament. Profilaxia consta într-un set de proceduri care au ca scop prevenirea apariţiei cariei dentare şi a bolii parodontale.

Mai mult, profilaxia previne şi evoluţia acestor afecţiuni odată ce ele au apărut. Aşadar, profilaxia dentară are 2 roluri:

PREVENIREA APARIŢIEI CARIEI DENTARE ŞI A BOLII PARODONTALE

Prevenirea evoluţiei cariei dentare şi a bolii parodontale şi a apariţiei complicaţiilor

Există 3 categorii de factori care influenţează apariţia cariei dentare şi a bolii parodontale:
Factorul infecţios
Este cel mai important factor, fiind reprezentat de microbii şi bacteriile situate în placă dentară. Microbii şi bacteriile sunt principalul factor cauzator al îmbolnăvirilor dentare şi parodontale. Majoritatea specialiştilor sunt de acord că în lipsa acestuia cariile dentare şi boala parodontală nu se produc.

Factorul alimentar
Bacteriile din cavitatea bucală transforma zaharurile în acizi printr-un proces numit fermentaţie acidă. Acizii vor distruge treptat smaltul şi dentina cauzând apariţia cariilor dentare.

Aşadar, factorul alimentar este reprezentat în special de alimentele bogate în zaharuri sau carbohidraţi.

Terenul
„Terenul” se referă la calitatea ţesuturilor dentoparodontale, în primul rând smaltul şi dentina. Cu cât smaltul şi dentina sunt mai dure, cu atât scade probabilitatea apariţiei cariilor dentare. Există metode de profilaxie care au ca scop creşterea durităţii smaltului dentar.

Metodele de profilaxie dentară acţionează pe una sau mai multe categorii de factori. Prin urmare, vom avea metode de profilaxie care vor încerca să influenţeze factorul infecţios, metode care vor acţiona pe factorul alimentar şi metode care vor influenţa terenul, adică calitatea smaltului dentar.

PRINCIPALELE METODE DE PROFILAXIE

Igiena orală
Igiena orală este cea mai importantă metoda de profilaxie. Placa dentară se acumulează pe suprafaţa dinţilor după fiecare masă. Dacă nu este îndepărtată prin periaj activ, aceasta se va calcifica transformându-se în tartru dentar.

Mai mult, dacă alimentele bogate în carbohidraţi sunt lăsate prea mult în contact cu dinţii, va creşte şi cantitatea de placă dentară.

Principalul obiectiv al igienei orale este îndepărtarea plăcii dentare de pe suprafaţa dinţilor şi prevenirea depunerii acesteia.

O igienă orală corectă presupune un periaj dentar regulat şi corect (minim de 2 ori pe zi), folosirea atei dentare şi a apelor de gură.

În cazurile când este necesar să se efectueze o igienizare în cabinet, medicul explica pas cu pas etapele tratamentului care constă în:
Detartrajul
Detartrajul reprezintă procesul de îndepărtare a tartrului şi plăcii dentare folosind instrumente de mână sau aparate specifice de detartraj sonice sau ultrasonice.
Placa dentară este principalul factor cauzator al gingivitei şi cariei dentare, iar tartrul este o formă de placă dentară calcificata de asemenea nociva pentru gingie şi structurile dentare. Scopul detartrajului este îndepărtarea tartrului şi a plăcii dentare.
Air flow-ul se utilizează la finalul igienizării dentare, după efectuarea detartrajului și periajului profesional.
Acesta vine în completarea manoperelor anterioare, îndepărtând eficient petele şi depunerile de placă dentară situate în zone greu accesibile instrumentelor convenționale.
Şi totuşi, dacă nu respectăm igiena orală, dacă nu mergem la medicul stomatolog pentru consultaţie şi profilaxie ce se poate întâmpla?

Există o mulţime de studii care susţin o legătură strânsă între unele afecţiuni orale şi starea generală de sănătate. Gură este practic o intrare primară în organism, de aceea, existenţa unor afecţiuni de ordin oral poate avea consecinţe negative asupra întregului organism, fiindcă bacteriile din cavitatea bucală pot ajunge foarte uşor în sânge, ducând la apariţia unor infecţii sau a inflamaţiilor. Deja s-a demonstrate faptul ca pacienţii cu paradontoza prezintă un risc de două ori mai mare de infarct miocardic şi accident vascular decât pacienţii cu paradontiul sănătos. Bacteriile şi toxinele lor din pungile paradontale creează o inflamaţie constantă, iar acesta este un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare. Practice bacteriile din cavitatea bucală, cu ajutorul circuitului sangvin, ajung la inima şi afectează funcţia valvelor. Alte probleme care sunt provocate de nerespectarea profilaxiei dentare sunt: diabetul, boli pulmonare, afecţiuni gastrice şi chiar pot apărea probleme în sarcina.

În primul rând orice problemă care poate apărea medicul o poate preveni la un stadiu incipient şi se rezolva mult mai simplu şi mai ieftin, decât în stadiile tardive, unde tratamentul poate fi mult mai radical şi atunci altă ieşire din situaţie decât tratamentele costisitoare şi extracţiile dinţilor nu putem face nimic.

De aici trebuie să înţelegem că Stomatologia nu este atât de costisitoare în momentul când avem noi grijă de sănătatea dentară.

Vizitele la dentist, profilaxia dentară şi tratamentul cariilor dentare sunt mult mai ieftene decât tratamentele endodontice care urmează cu acoperirea dinţilor cu coroane sau extracţia dinţilor care urmează cu implanturi dentare, care într-adevăr sunt mult mai costisitoare. Plus la toate în perioadele precoce nu avem dureri şi tratamentele evaluează fără dureri.

Aici avem nevoie să învăţăm şi să educăm corect oamenii şi cel mai important copiii că să evităm la maxim orice complicaţii.

Dr. ADRIAN CROITORU

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Pregătirea medicului

Starea sănătății populației unei țări este dependentă în bună măsură de modul în care este …

Austeritate sau chibzuință?

Se impune o reformă administrativă în acord cu situația demografică. O serie de localități sunt …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: