ACASĂ / ARTICOLE / FUNDAȚII - ASOCIAȚII / FUNDAȚIA PELIN TECUCI UN REPER CULTURAL IMPORTANT

FUNDAȚIA PELIN TECUCI UN REPER CULTURAL IMPORTANT

Aristotel spunea că „Un om educat se deosebește de un om needucat, așa cum un om viu se deosebește de un om mort.”, anticipând astfel adevărata valoare a culturii universale.

Fundaţia Pelin prin managerul şi sponsorul principal EUGEN PELIN, acordă o atenție aparte proiectelor culturale, întrucât dânsul crede că domeniul culturii este subapreciat în localitatea Tecuci, iar asta este din cauza faptului că, autorităţile publice nu setează corect agenda evenimentelor și nu acordă atenția necesară subiectelor culturale. Iată de ce a decis să stabilească diferit prioritățile și să acorde culturii un locul bine meritat pe agenda zilnică a orașului gălățean.

A dovedit prin proiectele pe care le-a realizat că poți reuși să schimbi orice îți propui dacă ai o motivație puternică. Nu musai experiență, nu resurse, ci doar dorința de a te implica, de a avea inițiativă, de a pune problemele celorlalți înaintea intereselor tale reprezintă cea mai bună cale de urmat pentru a îmbunătăți viața celor din jurul tău.

GEORGE TERZIU


ATENEU TECUCI (proiect unic în România) este o instituție culturală independentă prin care domnulEUGEN PELIN concepe o mare varietate de evenimente interactive, în domenii umaniste şi culturale, pentru tineri și adulţi. De 5 ani inspiră prin arte şi cultură şi susţine tinerii talentaţi. A reușit să ducă o muncă de pionierat în felul în care se organizează evenimentele culturale şi a realizat o academie în cadrul căreia tinerii s-au format ca viitori cetăţeni europeni.

Se mândreşte cu peste 1 000 de elevi care au participat la proiectele diverse şi principalul obiectiv este să ofere şansa tinerilor şi copiilor (cu sau fără mijloace materiale), elevi sau studenţi, de a participa gratuit la evenimentele şi cursurile fundaţiei în domenii de cultură generală. Îşi doreşte să ofere tinerilor noi perspective asupra unor teme esenţiale pentru educaţia lor, insuficient abordate şi susținute de către sistemul educativ actual.

Proiectele fundaţiei contribuie la formarea şi dezvoltarea personală a publicului său, folosind metode interactive , dar completează educația oferită de şcoală, încurajând tinerii să urmeze profesii umaniste şi artistice.

Spre deosebire de educaţia tradiţională, concentrată pe colectarea de informaţii, fără a avea ca rezultat un sistem articulat de gândire sau o cultură generală solidă, cursurile fundaţiei pun un accent deosebit asupra creativităţii şi dialogului deschis dintre profesor şi cursant.

2009 – se înființează la Tecuci prima Fundaţie din oraş: Fundaţia Pelin – cu un capital iniţial de 40000 euro

2015 – Fundaţia Pelin donează Spitalului Municipal „Anton Cincu” din Tecuci bunuri în valoare de peste 60.000 euro

2015 – Organizează la Tecuci primul Concert Simfonic din istoria oraşului cu Filarmonica „Mihail Jora” – Concert Caritabil

2015 – Aduce la Tecuci pentru prima dată celebra vioara Guarneri ce a aparţinut maestrului George Enescu -Concert Caritabil

2015 – Realizează primul film documentar despre oraşul Tecuci – „Tecuci 2015”

2015 – Organizează la Tecuci primul Concert cu Orchestra de Cameră a Republicii Moldova – Concert Caritabil

2015 – Realizează primul film documentar despre cea mai mare Aşezare Dacică descoperită până acum pe teritoriul României – Piroporidava – „Povestea unui Ciob de Lut”

2015 – Începe construcţia sălii ATENEU din Tecuci, o sală de spectacole independentă, de 120 locuri.

2017 – Aduce în atenţia cetăţenilor României faptele de înaltă iubire de ţară, pe care Ecaterina Conachi Vogoride (aceasta Ioana D’arc a României) le-a făcut pentru înfăptuirea Micii Uniri

2017 – Organizează – Festivalul Internaţional al Aforismului – pentru romanii de pretutindeni

2017 – Este partener în organizarea Festivalului Naţional Smaranda Brăescu – Miting Aviatic Tecuci

2017 – Organizează Festivalul Naţional de Pian – Alexandru Demetriad

2017 – Festivalul Naţional de Pian Alexandru Demetriad

2019 – Subsemnatul, George Terziu, este partenerul Festivalului de aforisme

Alte festivaluri: Festivalul „Cântecul ce ne uneşte”; „Festivalul Smaranda Brăescu”; „Festivalul Internaţional al Aforismului”

2018 – Au răspuns invitaţiei de a veni la Tecuci, umătorii actori: Radu Gheorghe, Daniela Nane, Cristi Toma, Mihai Baranga, Andrei Vasilescu, Aniela Petreanu, Radu Niculescu, Andra Iulia Stoicescu, Claudiu Maier, Radu Pietreanu, Mihai Căpăţâna, Vasile Dănăilă, etc.Dar şi muzicieni precum : Gabriel Croitoru, Horia Mihail, Diana Jipa, Malina Ciobanu, Ioana Maria Lupaşcu, Andreea Stoica, David Marcian, Lucian Maxim, Andreea Bratu, Simina Croitoru, Răzvan Stoica, Andra Demidov, Adina Cocărgeanu, Răzvan Săraru, Livia Teodorescu, Izabela Ghergu, Paul Luculescu, Fernando Mihalache, Ciprian Pop, Matei Ioachimescu, Alexandru Anastasiu, Gabriel Bulancea, Costin Soare, Ion Bogdan Ştefănescu, etc.

DomnulEUGEN PELIN se mândreşte şi cu simpozioanele, conferinţele, serile tematice, lansările de carte, cu scriitori ca: eminescologul Nicolae Georgescu, prozatorul Valeriu Butulescu, Nicolae Mareş, Ionuţ Caragea, Elis Râpeanu, Doina Rizea, Lucian Chiuchiţă, Vasile Ghica, George Terziu, Dan Surducan, Florentina Loredana Dalian, George Geafir, Gheorghe Gurău, Ion Cuzuioc, Letiţia Coza, Nicolae Petrescu – Redi, Paula Adriana Cozian, Teodor Dume, etc. A reuși sătransforme o hală.

Într-un Ateneu şi să aducă pe scena lui, mari artişti ai tării şi ai lumii. Uite așa, s-au născut 4 festivaluri, dar s-a „resuscitat” și fenomenul cultural în Tecuci, până atunci un ”oraș în care nu se întâmpla nimic”, sau pe scurt un oraș în care puteai doar să ”Te- culci”!

Ce înseamnă să demarezi un proiect cultural, în ziua de azi la Tecuci? Pe cât de simplu, pe atât de dureros, dar o oglindă vie a României, de azi, a bunicilor noștri. Dar, oare și a României de mâine? Un domeniu în care, doar vii cu bani de acasă, doar pentru că vrei să aduci bucurie în viaţa oamenilor.

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I”

Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I” este purtătoare a numelui Regelui Marii Uniri și a …

Asociația ASO-EST “Educație Talent Șansă”

“EDUCAȚIA este cea mai puternică armă pe care voi o puteți folosi pentru a schimba …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: