ACASĂ / ARTICOLE / SPORT / JOCURILE OLIMPICE DIN 2020 CU NAȚIONALA DE FOTBAL, DAR FĂRĂ ECHIPE DE GIMNASTICĂ

JOCURILE OLIMPICE DIN 2020 CU NAȚIONALA DE FOTBAL, DAR FĂRĂ ECHIPE DE GIMNASTICĂ

Pe lângă Campionatul European de fotbal, turneu care va programa patru meciuri și la București, pe Arena Națională, anul 2020 mai are o competiție de anvergură. Este vorba despre Jocurile Olimpice de vară, programate în perioada 24 iulie – 9 august la Tokyo (Japonia). Acum, la final de an preolimpic, revista „Independența Română – Independența prin cultură” propune o trecere în revistă a sportivilor care au obținut dreptul de a participa la marea competiție din vara viitoare.

MIZĂM PE 100 DE SPORTIVI

La Olimpiada din 2016, de la Rio de Janeiro, delegația României a numărat 96 de sportivi și a cucerit doar cinci medalii (una singură de aur), ceea ce a reprezentat una dintre cele mai slabe prestații ale reprezentanților țării noastre la Jocuri. Pentru 2020, Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) mizează pe prezența a cel puțin 100 de sportivi, dar rămâne de văzut dacă dezideratul va fi atins.

Una dintre reprezentantele de frunte ale României va fi Simona Halep. După ce a lipsit de la Olimpiada din 2016, jucătoarea de tenis a anunțat că și-a fixat ca obiectiv cucerirea unei medalii în Japonia și își dorește să fie portdrapelul delegației țării noastre la ceremonia de deschidere a Jocurilor. Simona Halep va juca atât în proba feminină de simplu, cât și în cea de dublu (unde va face echipă cu Raluca Olaru), dar și la dublu mixt, alături de Horia Tecău.

Din păcate, la fel ca și la Rio de Janeiro, România nu va avea echipe de gimnastică la Jocurile Olimpice din 2020. Țara noastră va fi reprezentată la această disciplină doar de Maria Holbură și de „veteranul” Marian Drăgulescu (care își va trece în palmares cea de-a cincea participare la Olimpiadă).

O prezență masivă la Jocurile de la Tokyo o va avea canotajul românesc, care va trimite reprezentanți în probele de patru rame masculin, dublu vâsle feminin – categorie uşoară, patru rame feminin, dublu vâsle masculin, dublu vâsle feminin, dublu rame feminin, dublu rame masculin și 8+1 feminin. Acestora li se mai adaugă și echipajul de canoe 2 masculin pe distanța de 1.000 metri format din Victor Mihalachi și Cătălin Chirilă. La atletism, sportul-rege al Olimpiadei, țara noastră îi are calificați pe sportivii Florentina Iuşco (săritura în lungime), Alina Rotaru (săritura în lungime), Claudia Bobocea (1.500 m), Daniela Stanciu (săritura în înălţime), Alin Firfirică (aruncarea discului).

Printre românii care și-au asigurat prezența la Jocurile Olimpice de la Tokyo se mai află Vlad Dascălu (mountain bike), înotătorii Robert Glință (100 m spate) și Daniel Martin (100 m spate), Alina Vuc (lupte-categoria 50 kg), Ana Maria Popescu (scrimă), Andreea Chițu (judo – 52 kg), Vlăduț Simionescu (judo +100 kg), Robert Jitaru (box) și Laura Coman (pușcă aer comprimat 100 m).

FOTBALUL, DUPĂ 56 DE ANI LA OLIMPIADĂ

O prezență aparte la Jocurile Olimpice din 2020 o reprezintă cea a echipei naționale de fotbal sub 21 de ani a României, care a obținut biletele pentru Tokyo ca urmare a calificării în semifinalele Campionatului European desfășurat în vara acestui an în Italia și San Marino. De notat că țara noastră n-a mai avut reprezentantă la turneul olimpic de fotbal din 1964, când Jocurile au fost găzduite, culmea tot de Tokyo! Atunci, tricolorii au încheiat competiția pe locul 5, ceea ce reprezintă cea mai bună clasare a fotbaliștilor la Olimpiadă. Regulamentul întrecerii permite ca, pe lângă jucătorii născuți după 1 ianuarie 1997, din lot să facă parte și trei fotbaliști fără limită de vârstă, dar selecționerul Mirel Rădoi ar putea întâmpina probleme serioase în alcătuirea echipei, având în vedere că turneul olimpic de fotbal se suprapune cu tururile preliminare ale cupelor europene sau cu startul unor campionate interne și, astfel, unii jucători ar putea fi blocați de cluburile de care aparțin.

Tot la jocurile de echipă, România se va putea baza la Tokyo și pe reprezentativa feminină de baschet 3X3. Naționala feminină de handbal și-ar putea asigura calificarea încă de la Campionatul Mondial programat în perioada 30 noiembrie – 15 decembrie în Japonia, în caz contrar urmând să forțeze accederea la turneul pre-olimpic din luna martie a anului viitor. De asemenea, și echipa feminină de tenis de masă a țării noastre va încerca să obțină biletele pentru Olimpiadă în ianuarie 2020.

Potrivit COSR, totalul de medalii propuse de federațiile sportive din țara noastră variază între 12 și 15. Totuși, George Boroi, secretarul general al Comitetului Olimpic și Sportiv Român, se arată ponderat: „Am făcut o analiză comparativă cu ediția precedentă și am spus foarte clar că mai mult de șase medalii nu cred că putem obține la Jocurile Olimpice de la Tokyo”.

MUGUR BĂILEȘTEANU

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

După opt ani de așteptare, România e din nou la Euro

După opt ani de așteptare, România e din nou la Euro Echipa națională de fotbal …

Ștefan Barbu primul fotbalist arădean, golgheter al României

Ştefan Barbu s-a născut la Arad, în ziua de 2 martie 1908. A jucat la …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: