ACASĂ / ARTICOLE / TEATRU - FILM-MUZICA / In memoriam MIHAI CONSTANTINESCU

In memoriam MIHAI CONSTANTINESCU

La 4 ianuarie 2020 trebuia să-l sărbătorim pe îndrăgitul cantautor Mihai Constantinescu la împlinirea vârstei de 74 de ani, din care mai bine de 55 de ani i-a dăruit muzicii ușoare românești și publicului său mereu tânăr. N-avea să fie așa deoarece la 29 octombrie 2019 idolul copiilor de toate vârstele ne-a părăsit în urma unui stop cardiac care a recidivat și, în profida eforturilor medicilor de a-l salva, după câteva luni, inima lui generoasă a încetat să mai bată.

Mihai Constantinescu a lăsat în urma sa șlagăre nemuritoare precum: „Sus în deal e o casă”, „Un zâmbet o floare”, „Hai să cântăm, hai să dansăm”, „Am alergat după o stea”, „Păpușa”, „Maria”, „Vitezomanu’ Gică”, „Iubiți și câinii vagabonzi” și mai ales „O lume minunată”veritabil imn al copiilor, apreciat de toți iubitorii muzicii ușoare. Multe din aceste pise se găsesc pe primele locuri în topurile întocmite de specialiști cu cele mai frumoase melodii românești ale secolului XX, mereu cerute de ascultătorii radioului și telespectatori.

Din bogata activitate artistică a lui Mihai Constantinescu au rămas numeroase apariții televizate în emisiuni de divertisment ca: „Un trio formidabil- Marius, Olimpia și Mihai” (cu Olimpia Panciu și Marius Țeicu),”Ba da, ba nu” (împreună cu Anca Țurcașiu), personajul „Scăpărici”, din filmul „Maria Mirabela”, participările la Festivalul de la Mamaia (unde a lansat nenumărate șlagăre), precum și o bogată discografie ce cuprinde 25 de albume (de autor și de compozitor).

Mihai Constantinescu a debutat în muzica ușoară românească pe la începutul anilor 70, în timp ce era student la Institutul de Educație Fizică și Sport (pe care l-a absolvit în 1973). Înainte de afirmarea deplină, a cântat ș p (p ) ș în formația „Mondial” alături de ” Romeo Vanica, Gabriel Drăgan ș.a, dar și în trupa „Modern Grup” care-i ” avea în componență pe renumiții compozitori Petre Magdin, Marcel Dragomir și Marius Țeicu.

La începutul carierei sale muzicale, Mihai Constantinescu a interpretat și câteva hituri internaționale precum „O Porumbiță” (de Serge Prisset) și „Un Vapor” (versiunea românească ( ( a celebrului șlagăr „Il fait beau, il fait bon”, din repertoriul lui Claude Francois) după care și-a cântat propriile compoziții (majoritatea pe versurile sale) și uneori melodii ale unor reputați compozitori români ca Marius Țeicu, George Grigoriu, Mihai Dumbravă ș.a. La rândul său, el a încredințat mai multe piese unor apreciate vedete autohtone, printre care Corina Chiriac (care a luat și un important premiu internațional cu melodia sa „Am visat”), Mirabela Dauer, Natalia Guberna, Olimpia Panciu, Anastasia Lazariuc etc.

Tot ce compunea și cânta Mihai Constantinescu devenea șlagăr de mare popularitate, de la prima audiție. Cântecele sale sensibile, melodioase, optimiste, pătrundeau direct în inimile ascultătorilor, care le fredonau de cum le auzeau, gratulându-l cu aplauze furtunoase și multă simpatie. Era adesea oprit pe stradă și adulat, iar în ultima perioadă când muzica ușoară românească din genul șlagăr a intrat într-un ușor și nedrept con de umbră, era rugat să nu se lase și să nu-și schimbe stilul, fiind asigurat că muzica lui este în continuare iubită. Iar el și-a ascultatinima și publicul și nu și-a abandonat niciodată spiritul liber și crezul său în șlagăr, reușind mereu să aibă succes, să umple sălile și să culeagă ropote de aplauze. Spre exemplu, în 2018, cu prilejul show-ului „In Memoriam Dan Spătaru” desfășurat la Sala Palatului și a pectacolului „Un cântec o glumă” de la Teatrul ” de Revistă „Constantin Tănase”, atunci când Mihai Constantinescu a cântat, publicul l-a întâmpinat și răsplătit cu aplauze îndelungate. Iar de curând (în noiembrie 2019), în cadrul concertului extraordinar „Tribut Marilor Artiști” organizat de T eleviziunea Română în parteneriat cu Centrul pentru Seniori al Municipiului București și susținut de Adrian Enache, apreciatul solist al teatrului „Tănase”, atunci când a cântat șlagărele lui Mihai Constantinescu și i-a evocat memoria, publicul s-a ridicat în picioare și și-a manifestat emoțional dragostea pentru muzica sa.

La 31 octombrie 2019, Mihai Constantinescu a fost decorat postmortem, cu „Ordinul Național pentru Merit, în grad de Cavaler”, urmând a-i fi gravat numele pe Monumentul Artiștilor Muzicii Românești (situat în fața Inspectoratului General al Muzicilor Militare), inaugurat la 1 iunie, anul trecut.

Dispariția lui Mihai Constantinescu a produs multă durere în rândul celor care l-au cunoscut și îndrăgit iar muzica ușoară românească a mai pierdut un mare creator și interpret de șlagăre. Este poate momentul să reflectăm la vorbele înțelepte ale generalului Cătălin Zisu, amfitrionul mai multor evenimente culturale din ultimul timp, inclusiv dezvelirea monumentului menționat, care spune adesea: „să-i prețuim și respectăm pe marii noștri artiști acum, cât încă mai sunt printre noi, că după aceea e prea târziu și regretele nu mai ajută”.

HORAȚIU MĂNDĂȘESCU

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Marin Moraru-Un actor inconfundabil

Marin Moraru s-a născut la 31 ianuarie 1937 în București într-o familie modestă. După ce …

Manole Marcus-Un regizor atipic

Manole Marcus s-a născut la 8 ianuarie 1928 în București, într-o familie de etnie evreiască. …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: