Am intrat, de curând, în anul 2020, în care vor avea loc două competiții sportive de anvergură. Este vorba despre Campionatul European de fotbal, programat în perioada 12 iunie-12 iulie, care va fi găzduit de 12 orașe din tot atâtea țări de pe „Bătrânul Continent” (printre acestea numărându-se și București, unde vor avea loc trei partide din faza grupelor și una din optimile de finală ale competiției), și despre Jocurile Olimpice de vară, programate între 24 iulie și 9 august la Tokyo (Japonia). Precum iubitorii sportului din întreaga lume, și cei din România așteaptă cu deosebit interes cele două întreceri, sperând ca favoriții să-i bucure cu cât mai multe succese (cu mențiunea că, pentru a juca la Euro, naționala de fotbal trebuie să câștige jocul din deplasare cu Islanda, de pe 26 martie, iar în caz de succes trebuie să se impună și pe 31 martie, tot în deplasare, în fața Ungariei sau a Bulgariei). În încercarea de a schița o idee despre așteptările pe care le putem avea la cele două mari competiții, revista „Independența Română – Independența prin cultură” propune o scurtă analiză a reușitelor și eșecurilor sportivilor români în recent încheiatul an 2019.
DUPĂ ROLAND GARROS, A VENIT ȘI WIMBLEDON
Fără îndoială, cel mai răsunător succes românesc repurtat anul trecut aparține jucătoarei de tenis Simona Halep, care a câștigat prestigiosul turneu de la Wimbledon după ce a învins-o fără drept de apel în finală, scor 6-2, 6-2, pe multipla campioană Serena Williams. Acesta este cel de-al doilea trofeu de Grand Slam cucerit de sportiva constănțeancă, după cel de la Roland Garros, dobândit în 2018, iar România a devenit a 11-a țară de pe glob care are o reprezentantă învingătoare în întrecerea feminină a competiției londoneze, alături de Marea Britanie, SUA, Franța, Germania, Australia, Brazilia, Elveția, Cehia, Rusia și Spania. În drumul spre finală, Simona Halep a trecut de Aliaksandra Aleksandrovna Sasnovich (Belarus; scor 6-4, 7-5), de conaționala Mihaela Buzărnescu (6-3, 4-6, 6-2), de Viktoria Azarenka (Belarus; 6-3, 6-1), de Cori Gauf (SUA; 6-3, 6-3), de Zhang Shuai (China; 7-6 (4), 6-1) și de Elena Svitolina (Ucraina; 6-3, 6-1). Dacă în 2016 a declarat forfait la Jocurile Olimpice de la Rio, Simona va fi prezentă la Tokyo și a mărturisit că adjudecarea unei medalii olimpice reprezintă una dintre cele mai mari dorințe ale ei.
„CHINEZOAICELE” ROMÂNIEI
Nici tenisul de masă nu s-a lăsat mai prejos în 2019. Echipa feminină României, formată din Elizabeta Samara, Daniela Dodean Monteiro, Bernadette Szocs, Adina Diaconu și Irina Ciobanu a devenit pentru a doua oară consecutiv campioana Europei, impunându-se la turneul continental găzduit în luna septembrie a anului trecut de orașul francez Nantes. Tricolorele și-au apărat titlul cucerit în 2017 în Luxemburg și și-au trecut în palmares al cincilea astfel de trofeu, după cele dobândite în 1992, 2002, 2005 și 2017. În Franța, România a învins, pe rând, Slovacia (3-0), Spania (3-0), Franța (3-0), Polonia (3-1), iar în finală a „răpus” Portugalia (3-0). Performanța este cu atât mai mult de apreciat cu cât mai toate adversarele au avut în echipă jucătoare din Asia (talentul sportivilor de pe acest continent în jocul cu mingea de celuloid fiind renumit), ceea ce a făcut-o pe Bernadette Szocs să exclame, după succes: „Noi suntem chinezoaicele României”. Naționala feminină de tenis de masă va încerca să obțină biletele pentru Olimpiada de la Tokyo în această lună, la turneul preolimpic ce se va desfășura în Portugalia.
CANOTAJUL E IAR ÎN VÂRF
După o perioadă în care se părea că și-a pierdut strălucirea de odinioară, canotajul a revenit din nou unul dintre sporturile de succes ale României. În 2019, canotorii români au cucerit nu mai puțin de 30 de medalii în competițiile internaționale: 13 de aur, 9 de argint și 8 de bronz. În plus, șapte echipaje vor concura pentru țara noastră la Jocurile Olimpice 2020 de la Tokyo. O mențiune special o merită și reprezentativa sub 21 de ani de fotbal a României, care a obținut calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Ajunsă, după o absență de 21 de ani, la Campionatul European rezervat acestei categorii de vârstă (găzduit în vara anului trecut de Italia și San Marino), echipa antrenată de Mirel Rădoi a impresionat pe toată lumea, calificându-se în semifinalele competiției de pe primul loc în grupă, după victoriile în fața Croației (4-1) și a Angliei (4-2) și remiza cu Franța (0-0). În penultimul act, tricolorii au condus la pauză cu 2-1 Germania, dar au căzut în partea secundă, cedând în final cu scorul de 4-2. Prezența în semifinale i-a asigurat însă României biletele pentru turneul olimpic de fotbal, unde țara noastră n-a mai fost prezentă din anul 1964.
NAȚIONALELE DE FOTBAL ȘI DE HANDBAL, MARILE DEZAMĂGIRI
La polul opus, marile dezamăgiri ale anului 2019 au fost echipa națională de fotbal (seniori) și reprezentativa feminină de handbal. Fotbaliștii au ratat calificarea la Campionatul European din 2020, după ce, în preliminarii, n-au reușit să învingă decât Insulele Feroe și Malta. Mai mult, în ulimul meci, tricolorii au fost umiliți de Spania, care a învins cu 5-0 fără să forțeze mai deloc, motiv pentru care selecționerul Cosmin Contra a renunțat la post, în locul său fiind numit Mirel Rădoi. Tricolorii pot ajunge, totuși, la Euro 2020, dacă vor învinge în deplasare Islanda, pe 26 martie, iar apoi vor câștiga, tot în deplasare, în fața Ungariei sau a Bulgariei. La rândul lor, handbalistele au dezamăgit crunt la Campionatul Mondial desfășurat la finele anului trecut în Japonia. Tricolorele au fost mărețe doar în partida cu Ungaria, câștigată în ultima secundă cu scorul de 27-26 (după ce au fost conduse la pauză cu 16-10!), care le-a adus calificarea în Grupa Principală a turneului. Unde, însă, echipa noastră a înregistrat eșecuri pe linie: 18-27 cu Rusia, 22-34 cu Suedia și 20-37 cu Japonia. În prima fază a grupelor, în afară de partida cu Ungaria, România a învins Senegal (29-24) și Kazahstan (22-20) și a pierdut în fața Spaniei (16-31) și a selecționatei din Muntenegru (26-27).
Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro