ACASĂ / ARTICOLE / ȘTIRI - INFORMAȚII - EVENIMENTE / EMINESCU OMAGIAT LA 170 DE ANI, DE LA NAȘTERE

EMINESCU OMAGIAT LA 170 DE ANI, DE LA NAȘTERE

Joi, 16 ianuarie 2020, la sediul din strada 11 iunie nr.41, sectorul 4, București, Consiliul Mondial Român în colaborare cu Centrul European Cultural și de Tineret pentru U.N.E.S.C.O. , au organizat spectacolul omagial „MIHAI EMINESCU – STEA NEMURITOARE!”, prilejuit de împlinirea a 170 de ani de la nașterea marelui poet național MIHAI EMINESCU. Prezentatoare a evenimentului, precum și a invitaților, a fost, nimeni alta decât doamna. MIOARA VOICU, în calitatea domniei sale, de coordonator cultural al celor două instituții.

Invitati au fost: Florian Laurențiu Stoica, Doina Bârcă, Viorel Martin, Maria Sturdza-Clopotaru, Nicolov Liubomir, Gabriela Florea, Artemis Popescu, Dorica Rațiu, Marina Sterian, Ioana Porumbescu, Ioana Paraschiv, Denisa Maria Ioniță, Alin Alexandrescu, Elena Nistoras, Maria Florea, Dragoș Mistodie. Din program amintim:

Filmul documentar despre viața și opera Marelui nostru poet al neamului românesc MIHAI EMINESCU, încheiat ca un imn de slavă, adus jertfă pe altarul culturii românești de Doina și Ion Aldea Teodorovici, prin răscolitorul și nemuritorul lor cântec „EMINESCU”

Domnul Florian Laurențiu Stoica, scriitor, Președintele Fundației Literar-Istorice STOIKA, și Directorul Revistei „Independenta Română – Independența prin cultură”, a adus un frumos omagiu Zilei Culturii Române, sărbătorită odată cu ziua celui mai important simbol al neamului românesc – MIHAI EMINESCU. De asemenea, domnul Florian Laurențiu Stoica a prezentat un scurt filon istoric al genealogiei familiei domniei sale – intelectuali de vază și oameni de cultură remarcabili, adevărați patrioți români. A citit o frumoasă poezie a înaintașului său colonel Constantin T. Stoica, versuri care au impresionat audiența.

Doamna Doina Bârcă, poetă, secretar literar al Fundației LiterarIstorice Stoika și consilier editorial al Revistei „Independenta Română – Independența prin cultură”, a vorbit despre importanța păstrării și promovării valorilor culturale românești, clasice și contemporane în paginile revistei, cât și despre necesitatea promovării revistei la nivel național și internațional. Exemplificând faptul că l-a invitat pe domnul Nicolov Liubomir, reprezentant al Comunității bulgare din România, pentru a se bucura împreună cu noi de omagiul adus Marelui nostru poet național Mihai Eminescu. Emoționat, acesta a mărturisit cu ochii în lacrimi, cât este de frumoasă și de importantă limba română, menționând totodată că nepotul său studiază în Bulgaria, la Liceul „Mihai Eminescu”, că se bucură de reciprocitate, dar și faptul că în România este cunoscut și apreciat poetul lor național Hristo Botev.

Poeta Doina Bârcă a susținut un încântător recital de poezie lirică din creația proprie dedicată Simbolului sacru al neamului românesc Mihai Eminescu. Dintre volumele de poezii ale domniei sale, nu a lipsit nici cel mai recent „Simfonia gândurilor mele”, din care poeta ne-a recitat atât poezii patriotice, cât și poezii emoționante dedicate părinților și nepoților.

Poeta Maria Sturdza-Clopotaru, a recitat poezii din creația eminesciană și din creația personală dedicate Marelui poet național. În final, i-a oferit doamnei Mioara Voicu, un frumos volum de poezii ediție bilingvă româno-chineză, intitulat „Nectarul florii de aur”, volum cu care poeta a participat la Târgul Internațional de Carte de la Beijing, în anul 2018.

Domnul Viorel Martin, membru al Uniunii Scriitorilor din România, membru al Uniunii Epigramiștilor din România, Președinte al Cercului ING-EPIGRAMA al epigramiștilor din AGIR și Directorul Revistei „Lumea epigramei”, a susținut un recital de poezie și epigrame despre Eminescu, citând și o epigramă a Marelui Poet.

Doamna Gabriela Florea, profesoară de canto, a încântat audiența cu romanțe nemuritoare, dintre care nu a lipsit „Pe lângă plopii fără soț”.

Partea a doua a programului a cuprins muzică și dansuri populare românești. Dintre interpreți menționez pe: Dorica Rațiu, Marina Sterian, Ioana Porumbescu, Ioana Paraschiv, Denisa Maria Ioniță, Alin Alexandrescu, Elena Nistoras, Maria Florea și Dragoș Mistodie.

MARIA STURDZA-CLOPOTARU

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

știri | informații | evenimente

9 iulie 1600 Mihai Viteazul a întemeiat Mitropolia românească din Transilvania. 11 iulie 1714 Dimitrie …

știri | informații | evenimente

  3 mai 1848 Are loc Marea Adunare Națională de la Blaj, în cadrul căreia …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: