ACASĂ / ARTICOLE / JURNAL DE CĂLĂTORIE / Alte locuri de cuibărit în România

Alte locuri de cuibărit în România

Continuăm prezentarea unor locuri de cuibărit din România, care constituie nu numai obiective de cercetare științifică ci și atracții turistice ce merită vizitate atât de cunoscători cât și de cei neavizați, dornici de drumeție și petrecere în mod plăcut a timpului liber.

Parcul Natural Cefa, jud. Bihor

Este o arie protejată (din 2010) situată la circa 25 de km de Oradea, în apropierea Drumului European 671, Oradea-Arad și se întinde pe o suprafață de 5.002 ha (din care aproximativ 700 de ha reprezintă luciu de apă) în care natura se îmbină armonios cu mâna omului, oferind peisaje și priveliști de neuitat. Supranumit și „Delta dintre Crișuri”, Parcul Natural Cefa – Pădurea Rădăvani (care se întinde pe 3 ha, în apropierea graniței cu Ungaria – la 3 km), zonă umedă de protecție avifaunistică de importanță națională și internațională. Prin biodiversitatea locului, care cuprinde lacuri distrofice, iazuri cu pește, mlaștini, pajiști, păduri, zona oferă adăpost și asigură condiții de viețuire, hrănire și cuibărit pentru numeroase specii de păsări migratoare, pasagere ori sedentare, multe din ele, rare, bucurându-se de protecție legală. Dintre cele 215 specii de păsări care cuibăresc pe aceste meleaguri, amintim stârcul cenușiu, egreta albă, pescărușul albastru, privighetoarea de baltă, gâsca cenușie, mai multe varietăți de rațe (sulițar, fluierătoare, roșie, cu cap castaniu), ușița, cocorul, barza albă și neagră, șoimul de tundră și de iarnă, acvila țipătoare mare și mică, fluierarul de mlaștină etc.

Parcul Național Cheile Nerei
– Beușnița, jud. Caraș Severin

Este din 2000 o arie protejată de interes național și european (din 2017 intrat în patrimoniul UNESCO), situată în sudul Munților Aninei, străbătută de DN57B, Oravița-Bozovici. Are o suprafață totală de 36.758 ha și reprezintă o zonă montană cu abrupturi calcaroase, chei, peșteri, lacuri, izvoare, cascade, pajiști, păduri, multe din acestea, constituind ele însele obiective turistice și rezervații naturale, unde accesul e limitat și strict reglementat. Datorită diversității naturale a zonei, aici și-au găsit loc de cuibărit mai multe specii de păsări rare sau unicat în România, printre care: șoimul călător, ciocănitoarea (9 specii), pescărușul albastru, vulturul alb, acvila, eretele, ciocârlia, caprimurgul (rândunica), muscarul mic ș.a. Prin cadrul natural splendid, Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița oferă nenumărate atracții precum lacurile Dracului și Ochiul Beiului, celebrele cascade ale Beușniței, tunelele Dealului Cărăruia, peșterile Lenuța și Bijuteria etc. Fără îndoială, principala atracție din Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița este Cascada Bigar, o minune a naturii, situată la jumătatea distanței dintre localitățile Anina și Bozovici, pe DN57B, la aproximativ 450 km de București.

Parcul Natural Balta Mică a Brăilei

Este o arie protejată, situată în lunca inundabilă a Dunării, între Insula Mare a Brăilei și partea de nord a Câmpiei Bărăgan, areal cu regim hidrologic natural care găzduiește o bogată biodiversitate avifaunistică. Se întinde pe o suprafață de circa 25.000 de ha, iar din 2001, Balta Mică a Brăilei a fost declarată sit Ramsar, al doilea după Delta Dunării. Reprezintă o zonă de păduri, pajiști, lacuri naturale, mlaștini, turbării, stepe, în care peste 200 de specii de păsări găsesc aici loc de cuibărit, hrănire și odihnă, în perioadele de migrație. 170 de specii de păsări care viețuiesc aici sunt protejate pe plan internațional, fiind prohibită vânarea lor. Dintre acestea exemplificăm: vulturul cudalb (cea mai mare pasăre din lume), pescărușul argintiu, cormoranul mic, lebăda de vară și de iarnă, diverse varietăți de stârc (cenușiu, galben, roșu, pitic, de noapte) și rațe (fluierătoare, sulițar, pestriță cu cap cafeniu), gâsca cenușie și cu gât roșu, egreta, barza albă și neagră, acvila țipătoare, buhaiul de baltă, sticletele, scatiul, cucul, botgrosul etc. În Parcul Natural Insula Mică a Brăilei au fost instalate patru observatoare pentru coloniile de păsări și amenajate mai multe centre de vizitare pentru turiști și cercetători, astfel încât să le poată studia și admira în siguranță. Ne oprim aici cu jurnalul de călătorie prin frumoasele și interesantele locuri de cuibărit din România, urmând ca pe viitor să venim cu noi destinații de excepție, de care țara noastră nu duce lipsă.

Ghid montan – Claudiu Sfetcu

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Alte parcuri dendrologice din România (II)

În numărul din s e p t e m b r i e – octombrie …

Tunelele secrete din județul Dâmbovița

Peșteri, tunele și locuri de legendă Din cartea Secretele României subterane a reputaților oameni de …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: