Deși nu toate meciurile s-au jucat
– nimeni nu a retrogradat
Ediția 2019-2020 a Ligii 1 la fotbal va rămâne în istorie prin ineditul ei. Începută în iulie 2019, întrecerea a fost întreruptă la începutul lunii martie a acestui an, din cauza pandemiei de COVID-19 și s-a reluat abia în luna iunie, încheindu-se la începutul lui august, când, în mod normal, ar fi trebuit să se desfășoare deja sezonul următor. Totodată, nu toate meciurile din prima divizie s-au disputat, iar de retrogradat, nu a retrogradat nimeni. E drept că formația Chindia Târgoviște a fost nevoită să susțină un baraj cu divizionara secundă CS Mioveni, pe care, însă, l-a câștigat și și-a păstrat astfel locul în prima ligă. Nu în ultimul rând, „finala campionatului” dintre CS Universitatea Craiova și CFR Cluj a avut stabilite niște reguli nemaiîntâlnite, iar FRF a stabilit brusc ca numărul componentelor primei divizii să crească de la 14 la 16.
CFR Cluj,
al treilea titlu consecutiv
Această ediție a Ligii 1 a fost câștigată de CFR Cluj, care s-a încoronat campioană pentru a treia oară la rând. Ardelenii au avut însă emoții mari în a-și adjudeca titlul. Deși au ocupat fotoliul de lider o bună bucată a întrecerii, s-au trezit la un moment dat detronați de cei de la CS Universitatea Craiova, iar ca tacâmul să fie complet, mai mulți jucători și antrenorul Dan Petrescu au fost depistați pozitiv la testul COVID-19! De altfel, cazuri similare s-au înregistrat și la alte echipe, motiv pentru care unele jocuri au fost reprogramate, iar două (Astra Giurgiu – CS Universitatea Craiova și FCSB – Astra Giurgiu) nu s-au mai disputat deloc! În aceste condiții, pentru stabilirea campioanei, Federația Română de Fotbal (FRF) a decis ca partida de la Craiova dintre Universitatea și CFR să se dispute după regulile unui meci eliminatoriu, de Cupă. Adică, echipa câștigătoare să fie declarată campioană, iar în caz de egalitate să aibă loc prelungiri și chiar lovituri de departajare! Câștig de cauză au avut „feroviarii”, care au învins cu 3-1 și au spulberat visul oltenilor de a aduce în Bănie un titlu pe care îl așteaptă de 29 de ani… „Înghețarea” play-off-ului a stârnit furia lui Gigi Becali, patronul de la FCSB, grupare care a încheiat sezonul pe locul 5 și a trebuit astfel să se mulțumeaască cu cota de bani din drepturile de televizare aferentă acestei poziții. „Burleanu (n.r. – Răzvan Burleanu, președintele FRF) spune că știe legile, dar când ți s-a făcut un prejudiciu de 300.000 de euro înseamnă că e vinovat! Vinovatul trebuie să plătească! Dacă FRF a înghețat campionatul, nouă să ni se dea banii pe locul 4. A doua oară, cer câștigare cu 3-0 a meciului cu Astra”, a „tunat” Becali.
Dinamo
marea beneficiară
Dacă play-off-ul Ligii 1 s-a încheiat cu două partide nedisputate, în play-out a fost și mai și. Nu mai puțin de 5 meciuri (Dinamo – Chindia, FC Hermannstadt – Dinamo, Chindia – Dinamo, Dinamo – FC Hermanstadt și Sepsi Sf. Gheorghe – Dinamo) nu s-au mai jucat! La clubul Șoseaua Ștefan cel Mare s-au înregistrat la un moment dat nu mai puțin de 21 de cazuri de coronavirus, astfel că partidele „roș-albilor” au fost amânate. „Câinii” se aflau oricum într-o situație critică: în pericol de a bifa prima retrogradare din istoria grupării! Norocul dinamoviștilor, ca și al Chindiei Târgoviște de altfel, s-a numit FRF. Forul de la „Casa Fotbalului” a hotărât ca playout- ul să fie încheiat și să nu retrogradeze nimeni direct! Doar Chindia Târgoviște, care se afla pe ultimul loc în acel moment, a trebuit să susțină o „dublă” de baraj cu CS Mioveni, formație ce terminase pe poziția a 3-a sezonul Ligii a 2-a. Târgoviștenii s-au impus însă cu 2-0 pe propriul teren și au remizat, 1-1, la Mioveni, păstrându-și locul în primul eșalon. Cum numărul componentelor a crescut la 16, Liga 1 a fost completată cu UTA și FC Argeș, echipele noupromovate din divizia secundă. Decizia FRF a avut darul de a nemulțumi pe unii. Au fost voci care au afirmat că președintele FRF, Răzvan Burleanu, a luat decizia de a mări numărul de echipe din Liga 1 la 16 doar pentru a-i salva pe cei de la Dinamo de la retrogradare! Ba chiar s-au făcut și comparații cu situația din sezonul 1972-1973, când federația a mărit numărul de echipe de la 16 la 18 pentru a-i salva, zice-se, pe cei de la Sportul Studențesc, echipă protejată pe atunci de Nicu Ceaușescu, de la „picarea” în eșalonul secund! Inclusiv fostul mare atacant dinamovist Florin Răducioiu nu s-a sfiit să afirme că „Am ajuns să spunem că Dinamo, glorioasa noastră echipă, a fost salvată de la retrogradare de o decizie la masa verde! Nu am crezut că trăiesc acest moment, dar asta este. Sunt foarte dezamăgit de Dinamo, de ce a însemnat acest sezon… O adevărată rușine!”. În apărarea lor, cei din „Ștefan cel Mare” susțin că Răzvan Burleanu nu le-a făcut niciun cadou, deoarece nu ar fi fost imposibil să-și câștige punctele salvatoare în cele cinci meciuri pe care le mai aveau de jucat. Dacă pandemia de coronavirus va persista, rămâne de văzut cum va fi dus la bun sfârșit sezonul 2020-2021 al Ligii 1, unul în care numărul de meciuri va fi mai mare decât până acum…
Mugur Băileșteanu
Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro