ACASĂ / ARTICOLE / SPORT / Fotbalul românesc defilează în Europa doar cu CFR Cluj

Fotbalul românesc defilează în Europa doar cu CFR Cluj

La fel ca și anul trecut, CFR Cluj este singura echipă de fotbal din România care a reușit să ajungă în grupele unei competiții europene, în speță Europa League.

Mania „Bursucului”

„Campionatul de pandemie” al Ligii 1 a trimis în cupele europene patru echipe: campioana CFR Cluj în Liga Campionilor, FCSB (câștigătoarea Cupei României), CS Universitatea Craiova (vicecampioana) și FC Botoșani în Europa League. Din cauza coeficientului deteriorat serios de eșecurile din sezoanele precedente, toate reprezentantele fotbalului românesc au fost nevoite să intre în „focurile” Europei încă din primul tur preliminar. Ca amănunt, spre deosebire de anii precedenți, partidele nu s-au mai jucat în sistem tur-retur, ci într-o singură manșă, pe terenul echipei desemnate gazdă în urma tragerii la sorți. CFR Cluj a început aventura europeană în Malta, contra formației Floriana La Valetta. Deși adversarul nu reprezintă defel vreo forță fotbalistică, antrenorul „feroviarilor”, Dan Petrescu, n-a renunțat nici de această dată la mania de a hiperboliza rivalii și a stârnit zîmbetele tuturor când a declarat că „nu există o favorită, va fi un meci foarte greu. Șansele de calificare sunt egale”. Deși n-a excelat ca joc, CFR Cluj s-a impus în Malta cu scorul de 2-0 și a acces în turul doi preliminar al Ligii Campionilor, unde a primit vizita campioanei Croației, Dinamo Zagreb. Deși a beneficiat minute bune de un om în plus pe teren și a ratat o lovitură de la 11 metri, CFR n-a reușit la finalul celor 90 de minute decât un rezultat de egalitate, 2-2, revenind de fiecare dată după ce a fost condusă. Cum în cele două reprize de prelungiri nu s-a mai marcat, calificarea a fost decisă la penalty-uri, unde croații au avut nervii mai tari și s-au impus cu 6-5. Clujenii au continuat însă întrecerea europeană în Europa League, unde, în turul III de calificare, au jucat pe terenul suedezilor de la Djugarden. Dan Petrescu nu s-a dezmințit nici de această dată, susținând că „a fost cea mai rea tragere la sorți posibilă pentru noi! Nu doream să jucăm în Suedia, am avut ghinion. Eu îi cunosc pe adversari și știu cât de puternică este această echipă. Dacă vrem să ne calificăm, trebuie să facem un meci fantastic, trebuie să fim perfecți”. Chiar și după victoria, scor 1-0, repurtată pe terenul celor de la Djugarden, „Bursucul” a continuat să surprindă, afirmând: „Pentru mine, e o surpriză că ne-am calificat. Ei erau favoriți”. Ultimul „hop” înainte de grupe a fost formația finlandeză KuPS, de care, însă, campioana României a trecut fără emoții, scor 3-1. În faza grupelor, sorții au repartizat-o pe CFR Cluj alături de echipele AS Roma (Italia), Young Boys Berna (Elveția) și ȚSKA Sofia (Bulgaria), iar obiectivul declarat al oficialilor clubului este accederea în „primăvara europeană”.

FCSB, decimată de coronavirus

Din păcate, celelalte reprezentante ale României în întrecerile continentale n-au reușit să prindă nici măcar „toamna europeană”. Câștigătoarea ultimei ediții a Cupei României, FCSB, a început în forță, învingând cu scorul de 3-0, pe „Arena Națională”, formația armeană Shirak, în primul tur preliminar al Europa League. Adversarul din runda următoare de calificare, Backa Topola, nu avea darul de a le produce frisoane „roș-albaștrilor”, chiar dacă partida urma să se dispute în Serbia. Numai că a intervenit neprevăzutul: 9 fotbaliști titulari și întregul staff tehnic s-au infectat cu COVID-19, astfel că gruparea patronată de Gigi Becali s-a prezentat la Topola cu doar 14 jucători valizi (unii dintre ei aflați la vârsta junioratului) și cu Mihai Pintilii ca antrenor, deși acesta nu deține licența necesară! Partida a avut o desfășurare nemaiîntâlnită la un asemenea nivel. Sârbii au condus cu 2-0, FCSB a revenit, a condus, a fost egalată, iar după 90 de minute tabela de marcaj arăta un neverosimil rezultat de 4-4. În prelungiri, fiecare echipă a mai marcat de două ori, iar la loviturile de departajare românii s-au impus cu 5-4. De menționat că bucureștenii au beneficiat de la finalul primei reprize de un om în plus pe teren, iar în prelungiri chiar de doi! În turul III preliminar, FCSB n-a mai reușit să repete isprava, cedând la Giurgiu, scor 0-2, în fața cehilor de la Slovan Liberec și ratând pentru al treilea sezon la rând accesul în grupele Ligii Europa, fază unde, cu ani în urmă, „roș-albaștrii” erau o prezență constantă… Marile dezamăgiri în acest sezon al cupelor europene au fost însă CS Universitatea Craiova și FC Botoșani. Oltenii au fost eliminați încă din primul tur preliminar al Europa League după ce au pierdut neașteptat, scor 1-2, pe terenul georgienilor de la Lokomotiv Tbilisi. La rândul lor, cei de la FC Botoșani au trecut în primul tur de Ordabasy (din Kazahstan), pe terenul căreia au câștigat cu 2-1, dar s-au împotmolit, surprinzător, în runda următoare, fiind învinși pe teren propriu (scor 0-1) de formația macedoneană Shkendija! Dacă s-ar fi calificat, FC Botoșani ar fi jucat în turul III preliminar cu Tottenham, echipă pregătită de celebrul Jose Mourinho. De altfel, patronul Valeriu Iftime și antrenorul Marius Croitoru visau deja cu ochii deschiși la confruntarea cu gruparea britanică, dar cei de la Shkendija i-au trezit brusc la realitate.

Mugur Băileșteanu

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

FCSB, campioană după nouă ani de așteptare

După nouă ani de așteptare, în care părea că se abonase la locul doi în …

Povestea lui Gheorghe Dungu, cel mai longeviv portar al Rapidului

Probabil că sunt destui iubitori ai fotbalului care nu știu cine este Gheorghe Dungu, deși …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: