ACASĂ / ARTICOLE / TEATRU - FILM-MUZICA / Ion Cristinoiu

Ion Cristinoiu

Unul dintre cei mai prolifici și îndrăgiți compozitori români de muzică ușoară, Ion Cristinoiu (1942-2001) a devenit cunoscut marelui public prin șlagărele sale nemuritoare “Te-așteaptă un om”, “Nici o lacrimă”, “N-am noroc”, “Casa mea” și altele, ascultate și în prezent cu mare plăcere de către toate generațiile.

Ion Cristinoiu s-a născut la 26 ianuarie 1942. Între 1959 și 1964 a urmat cursurile școlii de muzică și Conservatorului “Ciprian Porumbescu” din București, a fost instrumentist în orchestra de muzică ușoară a Radioteleviziunii condusă de maestrul Sile Dinicu (1963-1969), fondator și lider al formației “Perpetuum Mobile”, iar din 1969 membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România. De o sensibilitate aparte, cu talent imens, Ion Cristinoiu a compus de-a lungul anilor peste 700 de piese de muzică ușoară, devenite rapid șlagăre și a orchestrat mai bine de 3.000 de cântece, remarcându-se prin muzicalitate, originalitate și texte convingătoare, adecvate melodiei. Apreciatul compozitor a scris și cântat nu doar muzică ușoară ci și corală și jazz. Din multitudinea șlagărelor compuse de reputatul muzician (în afara celor menționate în preambul), amintim: “Mediterana”, “Încrederea”, “Taina nopții”, “Melodiile dragostei”, “Pânza bărcii”, “Uită nostalgia”, “De singurătate”, “Ce mică e vacanța mare”, “Ne mai vedem și mâine”, “De n-ai fi tu”, etc.

Cântecele sale au fost încredințate celor mai în vogă interpreți ai muzicii ușoare românești, printre care Margareta Pâslaru, Angela Similea, Corina Chiriac, Mirabela Dauer, Monica Anghel, Marina Voica, Dan Spătaru, Mihai Dumbravă, Gabriel Cotabiță și alții. În anii ’70-’90 a participat atât în jurii cât și în competiții cu melodii de succes la numeroase festivaluri și concursuri naționale și internaționale de muzică ușoară precum cele de la Mamaia (16 ediții), Atena, Dresda etc, obținând multe premii și trofee, iar în 1987 a câștigat premiul I la Festivalul de romanțe “Crizantema de Aur”, de la Târgoviște. Șlagărul său de mare popularitate “Nici o lacrimă” a fost preluat de mai mulți soliști din străinătate care l-au interpretat în cadrul Festivalului Internațional de Muzică Ușoară de la Brașov în anii 1968-1970, fiind foarte apreciat de public și specialiști. Iar șlagărul “Casa mea”, interpretat de Angela Similea s-a aflat constant pe primele locuri în topurile realizate de Radio România și publicații de specialitate privind cele mai valoroase melodii ale secolului XX. De asemenea Ion Cristinoiu a scris și muzică de film la șapte lung-metraje, cele mai cunoscute fiind cele din seria “B.D.”, precum și muzică de revistă la cinci spectacole de mare succes, având și numeroase apariții în emisiuni de divertisment ale Televiziunii Române. Totodată, piesele sale au fost înregistrate pe mai multe albume la casa de discuri Electrecord, ca de exemplu “Melodii de Ion Cristinoiu” (1980) sau “Haz de necaz” (1991), acesta din urmă avându-i ca protagoniști pe Ion Cristinoiu, Mihai Dumbravă și renumitul comic Mircea Crișan. Fiul său, Bogdan Cristinoiu (născut la 15 aprilie 1969), i-a călcat pe urme, compunând și orchestrând piese de succes, dintre care cea mai cunoscută este “Un actor grăbit” (lansată în 1991). Ion Cristinoiu a încetat din viață la 21 noiembrie 2001 din cauza unei boli necruțătoare, lăsând în urmă multe regrete și o discografie impresionantă, conținând șlagăre de neuitat.

Horațiu Măndășescu

 

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Marin Moraru-Un actor inconfundabil

Marin Moraru s-a născut la 31 ianuarie 1937 în București într-o familie modestă. După ce …

Manole Marcus-Un regizor atipic

Manole Marcus s-a născut la 8 ianuarie 1928 în București, într-o familie de etnie evreiască. …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: