ACASĂ / ARTICOLE / EVENIMENTE / SERATA „EMINESCU, JURNALISTUL” – 11 IANUARIE 2016

SERATA „EMINESCU, JURNALISTUL” – 11 IANUARIE 2016

SERATA „EMINESCU, JURNALISTUL”
11 IANUARIE 2016

 

Serata „Eminescu, jurnalistul”, prima din anul 2016, s-a desfăşurat pe 11 ianuarie, din nou la ICR, care rămâne disponibil găzduirii şi următoarelor ediţiidin cursul anului.
În deschidere, preşedintele UZPR, Doru Dinu Glăvan, anunţă un program bogat, dar şi surprize… Şi, fireşte, surpriza nu se lasă aşteptată, preşedintele amintind că, la ultima ediţie a Congresului Spiritualității românilor de pretutindeni, din luna decembrie, de la Alba Iulia și de la Zlatna, lucrările s-au închis cu imnul lui „Ştefan cel Mare”, versurile aparţinând lui Mihai Eminescu, iar muzica, invitatului de onoare, academicianul Eugen Doga, de la Chişinău, prezent la serată, la invitaţia lui Octavian Ursulescu. În semn de omagiu, serata s-a deschis cu o versiune înregistrată cu acompaniament orchestral, cor şi solist vocal a „Imnului lui Ștefan cel Mare”.
Emoţionantul moment s-a desfăşurat cu publicul în picioare. A fost o mare bucurie să-l avem în faţă pe cel care are minunate pagini muzicale în celebre pelicule cinematografice (Şatra, O dramă la vânătoare şi altele, de fapt peste 200 de filme), care ni s-a adresat vorbind despre înregistrarea ascultată pe versurile poetului naţional. Președintele UZPR i-a înmânat academicianului Eugen Doga „Diploma de excelență” pentru întreaga activitate depusă în slujba promovării spiritualității românești.
Jurnalistul Miron Manega a citat un emoționant fragment din scrierile lui Emil Cioran despre publicistica lui Mihai Eminescu. Următorul invitat, Ionel Novac a prezentat „Eminescu la Familia”, apreciind apariția primelor poezii ale tânărului de 16 ani, Mihaiu Eminoviciu, publicate de Iosif Vulcan în paginile revistei Familia sub numele de Mihai Eminescu, an ce devine cu adevărat cel al apariţiei, pe firmamentul artei universale, a creatorului literar şi, ulterior, a jurnalistului cel mai reprezentativ al neamului românesc.
Despre „Eminescu, jurnalistul internaţional” a vorbit auditoriului profesorul universitar Dumitru Copil Copilin, care a adus informaţii inedite, rezultat al unor cercetări, încă, în curs de desfăşurare.
În încheierea seratei, Rodica Subţirelu, redactor şef al revistei „Cronica Timpului”, a anunţat împlinirea unui an de la lansarea acestei publicaţii. A fost oferită Diploma de fondator tuturor membrilor fondatori, care prin condei, dăruire, angajare consideră că aduc un plus de informare autentică şi neangajată politic publicului cititor.
Autorilor lucrărilor prezentate la serată li s-au oferit Însemne de recunoştinţă pentru participare, iar tuturor celor prezenți în sală li s-au oferit exemplare ale „Cronicii Timpului” şi ale publicaţiei „Independenţa Română-Independența prin cultură” editată de Fundaţia Literar-Istorică „Stoika”. A fost oferită și broșura omagială Eminescu, în actualitate, care cuprinde valoroase extrase din opera poetică şi jurnalistică. Acest număr al revistei a fost ilustrat cu desenele apreciatului și cunoscutului grafician Mihai Cătrună.
Actrița Doina Ghiţescu a încheiat Serata cu un sensibil moment de poezie.

Dr. CLEMENTINA TIMUȘ

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Un eveniment complex, literatură, muzică, actorie, desen

Am asistat, sâmbătă 30 septembrie 2023, în eleganta sală a Bibliotecii Metropolitane București la o …

Un secol de culoare – 2-15 octombrie 2023

Cercul Militar Național a găzduit în perioada 2 – 15 octombrie 2023 expoziția colectiva de …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: