ACASĂ / ARTICOLE / ECONOMIA ROMANIEI / INVESTIȚIILE – modalitate de conservare și creștere a capitalului!

INVESTIȚIILE – modalitate de conservare și creștere a capitalului!

In articolul acestui numar al revistei voi aborda subiectul investițiilor, un subiect destul de complex și de multe ori ocolit de persoanele care au sume de bani puse deoparte.

A investi înseamnă a plasa sume de bani, pe termen mediu și lung, cu scopul de a obține profit. Sunt nenumărate instrumente financiare care se pot utiliza pentru a face investiții, în articolul de astăzi mă voi focusa doar pe cele mai utilizate dintre ele. Dar înainte de a discuta despre investițiile în instrumente financiare, aș dori să fac o mică mențiune cu privire la diferența dintre economisire, investiție și specualație, deoarece aceste 3 concepte sunt câteodata utilizate eronat.

Economisirea – reprezintă sumele puse deorparte pentru satisfacerea nevoilor pe termen scurt. În general zona de economisire se face în depozite bancare și conturi de economii, riscurile acestor palsamente fiind foarte scăzute Investițiile – reprezintă sumele de bani plasate pentru îndeplinirea obiectivelor financiare pe termen mediu și lung. Riscurile asociate investițiilor pot fi de la zona conservatoare până la zona dinamică. Speculațiile – reprezintă plasarea sumelor de bani pentru obținerea unui randament mare, asumând totodată un risc mare. În general speculațiile se fac pe termen scurt – câteva minute, câteva oră, câteva zile sau câteva săptămâni. Gradul de risc al speculațiilor este în general foarte ridicat. Înainte de a hotărî unde dorești să plasezi sumele de bani disponibile, gândește-te dacă dorești să economisești, să faci investiții sau să faci speculații și în funcție de răspunsul tău stabilește instrumentele pe care dorești să le utilizezi. Revenind la investiții, înainte de a începe să investești va trebui să îți creezi un obicei lunar de a economisi și în plus să deții un fond de rezervă care să acopere cheltuielile tale și ale familiei tale pentru un interval de 3 până la 6 luni. Acest fond de rezervă intră în categoria economisirii, iar sunele din acest fond ar trebui să fie plasate în conturi de economii, depozite sau instrumente de investiții conservatoare care să ofere lichiditate rapidă (posibilitatea de a accesa banii rapid).

Cele 3 întrebari la care trebuie să raspunzi înainte de a investi!

Fiind la început de drum ca și investitor, primele întrebări la care trebuie să răspunzi pentru a putea alege inspirat instrumentele financiare care ți se potrivesc, sunt următoarele:

1. Care este orizontul de timp pe care doresc să investesc?
Aici posibile răspunsuri ar putea fi 3 ani, 5 ani, 10 ani, 30 de ani
2. Care sunt obiectivele financiare pentru care doresc să investesc?
Educația copiilor, achiziția unei case de vacanță, investiția pentru pensie, investiția în imobiliare, etc.
3. Care este gradul de risc pe care îl pot accepta pentru investițiile mele?

În general pentru a răspunde la această întrebare, va trebui să cauți pe internet un chestionar de stabilire a profilului de risc, care pe baza răspunsurilor date, va stabili un profil de risc. În funcție de profilul de risc al fiecăruia dintre noi, portofoliul de instrumente financiare poate arăta după cum urmează:

Cu cât profilul de risc asumat este mai mare cu atât componenta de instrumente financiare mai dinamice (acțiuni) din portofoliu ar trebui să fie mai mare. Revenind la instrumentele financiare pe care le putem utiliza în investiții, pentru simplificare, putem folosi, la început, 3 instrumente financiare: Acțiuni (equity), obligațiuni (bonds) și Cash (Liquidity).

Raportul Risc – Randament

Fiecare instrument financiar are un grad de risc și un randament potential, între cele 2 elemente existând, în general, o relație direct proporțională (cu cât riscul potențial este mai mare cu atât potențialul de randament este mai mare și invers). În graficul de mai jos puteți găsi o scară de evaluare proprie a diferitelor instrumente financiare în funcție de gradul de risc și de randamentul potențial: Putem observa din graficul de mai sus, că sunt instrumente financiare cu grade de risc diferite care ne pot ajuta să ne atingem obiectivele financiare fără însă a depăși profilul de risc personal. Cel mai bun exemplu în acest sens este dat de plasarea banilor în titluri de stat românești, aceste instrumente fiind foarte conservatoare (sunt garantate prin Constituție indiferent de sumă), iar randamentele obținute sunt peste dobânzile medii oferite de depozitelor bancare. Pentru investitorii cu un apetit de risc mai mare și cei care au un orizont investițional mai lung, fondurile mutuale și acțiunile pot oferi randamente bune pe termen lung.

Riscul este proporțional cu durata investiției?

În general, cu cât un instrument financiar este mai dinamic cu atât perioada minim recomandată de investitie în acel instrument este mai lungă. De exemplu, dacă investești într-un fond mutual cu investiții în obligațiuni, perioada minim recomandată poate fi de 3 ani, iar daca investești într-un fond mutual cu investiții în acțiuni, perioada minim recomandată de investiții poate fi de 5-6 ani.

Diversificarea – regula de aur în investiții

Regula de aur în investiții este DIVERSIFICAREA. Nu investi într-un singur instrument financiar ci încearcă să investești în mai multe instrumente, cu grade de risc diferite și cu potențial de randament diferit. În general instrumentele conservatoare și cele dinamice au evoluții diferite în timp, iar un portofoliu ce conține atât instrumentele conservatoare cât și dinamice ar trebuie să navigheze cu bine prin toate momentele unui ciclu economic. Totodată, atunci când alegi instrumentele care să facă parte din portofoliul tău și proporția de investit în fiecare nu uita de profilul tău risc și de perioada de timp pe care dorești să faci aceste investiții. În încheiere doresc să reamintesc faptul că a ține toți banii economisiți în conturi de economii ți depozite bancare nu este o soluție pe termen lung, deoarece inflația micșorează puterea de cumpărare a acestora. Pentru a conserva banii economisiți sau pentru a le crește valoare este necesar să începi să investești conform profilului de risc, orizontului de timp pe care poți disponibiliza sumele respective și conform obiectivelor financiare stabilite. Informează-te despre diferitele instrumente financiare disponibile, începe gradual să investești și fii atent la costuri.

Spor la economisit și la investiții profitabile!

Mihai Constantinescu

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Tot ce trebuie să știi despre INVESTIȚIA în TITLURI DE STAT

Articolul de astăzi este dedicat exclusiv investiției în titluri de stat românești, în RON și …

Obligațiunile – Primul pas în investiții

Te-ai gândit până acum care ar trebui să fie al doilea instrument financiar pe care …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: