ACASĂ / ARTICOLE / ECONOMIA ROMANIEI / Dobânda compusă

Dobânda compusă

Cum transformăm
un randament de 7%
într-unul de 10% pe an?
Dar din 7% în 14%?
Dar în 22% pe an?

Dacă în articolele precedente am discutat despre importanța educației financiare, despre inflație și despre inițierea unei investiții, deși impulsul inițial era să scriu mai departe despre cum să începem să investim concret, aș dori totuși să fac un mic popas asupra unui subiect foarte important atunci când ne gândim la randamentele obținute din investiții și anume puterea DOBÂNZII COMPUSE sau a CAPITALIZĂRII. Revenind la întrebarea din titlu, răspunsul simplu este având RĂBDARE. Răspunsul mai detaliat îl poți găsi în acest articol. Ceea ce vă voi spune în continuare este elementul esențial, pe care, din păcate majoritatea investitorilor îl pierde din vedere. Dobânda Compusă reprezintă a 8-a minune a lumii (după spusele lui Albert Einstein). Tot el spunea că cine înțelege dobânda compusă CÂȘTIGĂ, cine nu înțelege, PLĂTEȘTE! Job-ul meu mi-a oferit posibilitatea să observ sute de comportamente investiționale ale clienților cu care intru în contact. Majoritatea clienților nu este conștientă de puterea DOBÂNZII COMPUSE și acesta poate fi unul dintre motivele pentru care nici randamentele obținute nu sunt satisfăcătoare. Printre clienții cu care m-am văzut, există și câteva excepții, iar două dintre aceste excepții aș vrea să vi le povestesc mai jos. La una dintre întâlniri, am avut plăcerea să întâlnesc un cuplu de posibili investitori, soț și soție, străini, care erau interesați de produsele investiționale. În discuțiile avute, la un moment dat, am început să povestesc despre Dobânda Compusă și cât de importantă este aceasta pentru obținererea de randamente peste medie, pe termen lung, cât de important este acest concept și câte avantaje are. Clientul a avut bunăvoința să mă asculte câteva minute, iar la un moment dat m-a întrerupt politicos și mi-a spus, cu zâmbetul pe buze – “Îți mulțumesc pentru aceste informații… noi am învățat despre Dobânda Compusă în clasa I… suntem evrei!”. Rememorând acel moment, cred că pe moment m-am blocat. Acesta a fost unul din momentele revelatoare din viața mea, când cineva, fără să își dea seama probabil, a schimbat modul meu de gândire, în câteva secunde. Cred că această conștientizare a importanței educației financiare m-a determinat să încep să scriu articole pe tema educației financiare. O altă situație revelatoare a fost în momentul în care uitându-mă pe portofoliul unei cliente, acum câțiva ani, portofoliul având o vechime de 10 ani, am observat un randament cumulat de aproape 100%, pentru un produs care avusese în ultimii 10 ani, un randament mediu pe an de 7%. Acesta a fost un alt moment important care m-a făcut să înțeleg puterea Dobânzii Compuse. Poate te întrebi cum a fost posibilă obținerea acestui randament cumulat de 100%, când matematica simplă ne spune că ar fi trebuit să fie 70%? Magia stă în puterea dobânzii compuse.

Ce este Dobânda compusă?

Pentru a face cât mai ușor de înțeles conceptul de dobândă compusă voi folosi ca exemplu depozitul bancar. La depozit se poate alege varianta unui depozit cu capitalizarea dobânzii (dobânda compusă), ceea ce înseamnă că la maturitatea depozitului, acesta se reînnoiește automat și dobânda acumulată se adaugă la principal și astfel noua dobândă se va aplica unei sume mai mari. Aparent acest lucru nu este cine știe ce, dar asta doar dacă privim situația pe termen scurt. Haideți să luăm situația clientei mele, menționată mai sus. Pentru o investiție de 10.000 EUR făcută pe 10 ani, la un randament mediu pe an de 7%, fără folosirea dobânzii compuse (adică în fiecare an profiturile din investiție erau răscumpărate și cheltuite), suma totală obținută la finalul perioadei ar fi trebuit să fie 10.000+ (10.000*7%*10 ani) = 17.000 EUR Dar folosind dobânda compusă (practic având aceeasi investiție, cu diferența că în toată perioada celor 10 ani investiția nu a fost modificată (nici nu s-a scos profitul, nici nu s-au adăugat alte sume), randamentul a beneficiat de dobândă compusă anual, suma finală la sfârșitul celor 10 ani a fost de 19.671 EUR (o diferență de la un randament mediu pe an de 7% la un randament mediu pe an de aproximativ 10%). Dacă mergem mai departe cu investiția, păstrând aceeași paramenrii, lucurile arată fabulos pe termen lung și foarte lung:

Ce vreau să observați este cât de puternică este dobânda compusă pe termen foarte lung. Practic aceeași investiție, cu un randament mediu pe an de 7%, pentru o perioadă a investiție de 20 ani, a transformat randamentul din 7% pe an în 14.3% an. Iată ce diferențe mari se pot obține doar prin folosirea puterii dobânzii compuse față de dobânda simplă pentru suma investită inițial de 10.000 EUR și având în vedere un radament mediu anual de 7%:

Diferența între cele două valori, în fiecare perioadă se numește RĂBDARE. Răbdarea de a lăsa banii să facă bani pentru tine, răbdarea de a benficia de dobânda compusă. Aș dori să fac câteva recomandări pentru a putea beneficia de avantajele Dobânzii compuse: Dobânda de la depozit, deși mică, ar trebui adăugată la principal, atunci când se reînnoiește depozitul; Dacă ai investiții în titluri de stat sau în obligațiuni, cuponul (dobânda) pe care o încasezi an de an ar trebui reinvestit; Dividendele încasate de la companiile în care investești prin deținerea de acțiuni ar trebui reinvestite; Chiria pe care o încasezi pentru investițiile imobiliare ar trebui reinvestită. În încheiere aș dori să te las cu o întrebare. Tu știi cât COSTĂ răbdarea ta?

Mihai Constantinescu

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Tot ce trebuie să știi despre INVESTIȚIA în TITLURI DE STAT

Articolul de astăzi este dedicat exclusiv investiției în titluri de stat românești, în RON și …

Obligațiunile – Primul pas în investiții

Te-ai gândit până acum care ar trebui să fie al doilea instrument financiar pe care …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: