ACASĂ / ARTICOLE / SPORT / Jocurile olimpice de vară 2021

Jocurile olimpice de vară 2021

Fotbalul și canotajul trimit cei mai mulți sportivi români la Tokyo

Amânate anul trecut din cazua pandemiei de coronavirus, Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo au fost reprogramate în perioada 23 iulie – 8 august 2021. Deși în momentul de față mai există voci care cer ca întrecerea să nu se mai desfășoare, pe motiv că numărul mare de străini care vor intra în țară ar face imposibil controlul asupra răspândirii virusului COVID-19, Guvernul Japonez și Comitetul de Organizare sunt decise să meargă înainte cu ținerea competiției. Astfel, dacă nu va interveni o schimbare de ultim moment, sportivii participanți intră în linie dreaptă cu pregătirile pentru Olimpiadă, iar revista „Independența Română – Independeanța prin Cultură” face în acest număr o trecere în revistă a reprezentanților României la Tokyo.

60 de sportivi de la 13 discipline

La ora scrierii acestui articol, delegația României pentru Jocurile Olimpice din capitala Japoniei numără 60 de sportivi, proveniți de la 13 sporturi. Cei mai mulți sunt trimiși de fotbal și de canotaj – fiecare ramură având câte 18 reprezentanți. Rămâne însă de văzut cine vor fi componenții echipei olimpice de fotbal care vor merge la Tokyo, având în vedere faptul că Olimpiada nu se regăsește pe calendarul FIFA, iar mulți jucători vor fi, probabil opriți de cluburile de la care provin. Lotul țării noastre va cuprinde fotbaliști născuți după data de 1 ianuarie 1997, la care se vor putea adăuga și trei componenți care depășesc limita de vârstă. La rândul ei, Federația Română de Canotaj a reușit să obțină biletele olimpice pentru șapte echipaje: dublu vâsle categorie ușoară, dublu vâsle, dublu rame și patru rame (la feminin), dublu rame, patru rame și dublu vâsle (masculin). Antrenorii loturilor pot face schimbări în bărcile calificate, dar sunt echipaje conturate deja: dublele campioane mondiale Gianina Beleagă și Ionela Cozmiuc în dublu vâsle categorie ușoară, campionii europeni Marius Cozmiuc și Ciprian Tudosă la dublu rame sau vicecampioanele mondiale din barca de dublu vâsle, Simona Radiș și Ancuța Bodnar. Dintre sportivii care ne vor reprezenta la JO 2021 îi mai enumerăm pe: Robert Glință și Daniel Martin (înot); Ana Maria Popescu-Brânză (scrimă); Laura Ilie (tir sportiv); Vlad Dascălu (ciclism); Cosmin Gîrleanu (box); Alina Vuc (lupte); naționala feminină de tenis de masă formată din Elizabeta Samara, Daniela Dodean Monteiro și Bernadette Szocs; Florentina Iușco, Claudia Bobocea, Alina Rotaru, Daniela Stanciu, Alin Fifirică (atletism); echipa feminină de baschet 3×3; Victor Mihalachi și Cătălin Chirilă (kaiac-canoe); Maria Holbură și Marian Drăgulescu (gimnastică). În momentul redactării acestui articol, celor enumerați mai sus li s-ar mai putea alătura Simona Halep (tenis); un sportiv și o sportivă de la lupte libere; Paul Arădoaie și Claudia Nechita (box); echipajul feminin și cel masculin de 8+1 (canotaj); Ovidiu Ionescu (tenis de masă); Constantin Popovici (natație); Loredana Toma (haltere); Bianca Pascu (scrimă); Larisa Iordache (gimnastică); încă cinci sportivi la atletism; Andreea Verdeș (gimnastică ritmică); echipajul feminin de canoe dublu; Roxana Sidi, Roxana Mikloș și Alin Moldoveanu (tir sportiv); Vlăduț Simionescu, Alexandru Raicu, Monica Ungureanu și Andreea Chițu (judo); Felix Duchampt și Antoanela Manac (triatlon). La Jocurile Olimpice de la Tokyo, obiectivul fixat delegației noastre de Comisia Tehnică Olimpică pentru Sportul de Performanță este câștigarea a patru-șase medalii.

Aur mondial pentru scrimerul Marco Șovar

În luna aprilie a acestui an, scrima românească a înregistrat o performanță de excepție: Marco Șovar (17 ani) a cucerit medalia de aur în proba masculină de sabie, la Campionatele Mondiale de scrimă pentru cadeți desfășurate la Cairo. În finală, sabrerul român l-a învins pe sud-coreeanul Jungseong Park, după un duel extrem de antrenant. Șovar a fost condus la un moment dat cu scorul de 11-7, dar a reușit să revină și să obțină victoria. În primul tur al Campionatelor Mondiale, Marco Șovar a trecut de Tin Long Yim (Hong Kong), cu 15-9, apoi a câştigat greu în faţa rusului Ivan Ţîpin, cu 15-14. În optimile de finală a dispus de sudcoreeanul Yehun Lee (15-12), în „sferturi” s-a impus în faţa spaniolului Asier Olangua, cu 15-10, iar în semifinale a ieşit victorios în disputa cu americanul Colby Harley, 15-10. Legitimat la Clubul Sportiv Dinamo București, Marco Șovar are în palmares mai multe titluri naționale câștigate la categoria sa de vârstă, iar în 2019 a ocupat locul 6, cu echipa, la Campionatele Europene de cadeți. La lotul de cadeți al României, Marco Șovar este antrenat de Alexandru Chiculiță, câștigător al medaliei de bronz la Jocurile Olimpice din 1984, de la Los Angeles, și care în cariera de antrenor i-a pregătit, printre alții, pe Mihai Covaliu (campion olimpic la Sydney, în anul 2000 și medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice de la Beijing, din 2008) și pe Bianca Pascu. Într-o declarație acordată cotidianului „Gazeta Sporturilor”, Alexandru Chiculiță îi prevede o carieră strălucită tânărului campion mondial de la Cairo: „Marco poate ajunge la nivelui lui Mihai Covaliu, am mare încredere în el. Este un sportiv foarte talentat, de viitor și ne putem baza pe el în anii ce urmează. Această medalie este cea mai importantă din cariera lui Marco Șovar și îl felicit pentru asta”. Pentru performanța realizată la Cairo, scrimerul român a fost felicitat și de multipla campioană Ana Maria Brânză-Popescu, printr-un mesaj postat pe rețelele de socializare: „Medalie de aur pentru România!!! Marco Șovar aduce prima și cea mai strălucitoare medalie pentru delegația noastră la Campionatul Mondial de Cadeți și Juniori de la Cairo. După ce a fost condus cu scorul de 11-7 de Park (KOR), Marco a reintrat în meci și și-a arătat stofa de campion. Nimic nu l-a putut opri în drumul lui. Titlul de CAMPION MONDIAL îl merită pe deplin. Incredibil cum acest puști a gestionat asaltul, încrederea și siguranța cu care și-a calculat fiecare pas! Mi-nu-nat! Mulțumesc, Marco, pentru emoțiile pe care le-am trăit astăzi datorită ție. Maxime FELICITĂRI ție și domnului antrenor Alexandru Chiculiță!”.

Mugur Băileșteanu

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

După opt ani de așteptare, România e din nou la Euro

După opt ani de așteptare, România e din nou la Euro Echipa națională de fotbal …

Ștefan Barbu primul fotbalist arădean, golgheter al României

Ştefan Barbu s-a născut la Arad, în ziua de 2 martie 1908. A jucat la …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: