Filmul românesc este apreciat și în anul 2021, după cum ne-a obișnuit în ultima vreme, de prestigioase Festivaluri. Vineri 5 martie, mult controversatul film Babardeală cu bucluc sau porno balamuc, regizat de Radu Jude, a fost premiat cu Ursul de Aur 2021, de Berlin International Film Festival. Juriul Festivalului a considerat că Ursul de Aur trebuie să ajungă la un film care are: „acea calitate rară și esențială a unei opere de artă durabile”. Producătorul filmului, Ada Solomon, susține că „Este un film elaborat dar și sălbatic, inteligent și copilăresc”, părere împărtășită și de Juriul Festivalului. Radu Jude primise deja în 2015, Ursul de Argint pentru regia filmului Aferim. Iar luni 15 martie a.c., filmul documentar românesc, de lungmetraj (2019), Colectiv, regizat de Alexander Nanau (regizor de film, producător și scenarist german născut în România) este primul film românesc nominalizat la prestigiosul premiu Oscar. Filmul a avut premiera mondială, la Festivalul de Film de la Veneția, în septembrie 2019; fiind primul documentar românesc selectat în cadrul acestui Festival. În România a fost lansat la 28 februarie 2020 și la 20 noiembrie 2020 în alte țări inclusiv Marea Britanie și SUA. S-a bucurat de aprecierile criticii și de numeroase premii. Deocamdată, a fost nominalizat în două categorii ale celei de-a 93-a ediții a Premiilor Oscar: 1.Cel mai bun film străin; concurând cu: Another Round, Better Days, The Man Who Sold His Skin și Quo Vadis, Aida? 2.Cel mai bun documentar, concurând cu filmele: Crip Camf,The Mole Agent, My Octopus Teacher și Tide., documentarul românesc găsindu-se pe locul trei de preferințe. Pelicula mai fusese premiată, în 2020, de Academia Europeană de film, pentru Cel mai bun documentar, și Societatea Națională a Criticilor de Film din Statele Unite i-a acordat premiul pentru Cel mai bun lungmetraj străin.
Dezastrul de la Colectiv realizat de Discovery Networks, prezintă în ordine cronologică faptele petrecute în noaptea de 25 octombrie 2015, la clubul bucureștean, după consumarea tragediei din interior. Este de fapt, mai mult o reconstituire, o privire în culisele momentelor cheie care au avut loc după evenimentul tragic; incendiul și spaima din interior nu sunt surprinse ci doar consecințele catastrofale agravate de incompetența sistemului medical de stat din România. Regizorul a urmărit o investigație a unor jurnaliști de la Gazeta Sporturilor despre corupția din sistemul de sănătate românesc. Dicovery Chanel a prezentat în premieră pelicula, duminică 13 martie, la ora 22. Filmele românești n-au rezistat concurenței. Ceremonia premierilor a avut loc duminică 25 aprilie și în pofida pandemiei a fost de un lux și de o extravaganță a costumelor de nedescris. Nu pot să nu menționez măcar cele mai importante premii. Premiul pentru Cel mai bun film a revenit peliculei, Nomadland, regie: Chloe Zhan, protagonistă, Frances Dormand, Premiul pentru Cea mai bună actriță în rol principal – concurând cu Vanesa Kirby (Frânturi de femeie), Carei Mulligan (Promissing Young Woman); Viola Davis (MaRainey). Iar Premiul pentru Cel mai bun actor, i-a revenit lui Anthony Hopkins – concurând cu: Chadwick Boseman și Gary Boseman.
Beatrice Kiseleff
Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro