ACASĂ / ARTICOLE / FUNDAȚII - ASOCIAȚII / Asociaţia Muzeul Jucăriilor

Asociaţia Muzeul Jucăriilor

Toţi copiii se joacă, dar puţini se întreabă: Oare când or fi apărut jucăriile? Întotdeauna jucăriile au fost la fel? Cu ce s-au jucat părinții și bunicii? Copiii nu se prea gândesc la aceste lucruri. De aceea vă propunem o incursiune în lumea minunată a copilăriei de ieri și de azi. La Muzeul Jucăriilor încercăm să adunăm jucăriile pe care le-au avut copiii din România în ultimii o sută de ani. Asociația Muzeul Jucăriilor a fost creată la iniţiativa unui grup de entuziaşti iubitori şi păstrători ai propriilor jucării care, pe parcursul a patru decenii au strâns şi au colecţionat nenumărate obiecte aparţinând diferitelor generaţii.

Istoria Asociației Muzeul Jucăriilor a început oficial în anul 2007, atunci când a fost înființată și a organizat prima expoziție de jucării vechi de colecție la Spitalul Marie Curie din București. Dar povestea a început cu mult înainte, în anii ‘80, atunci când membrii fondatori au dat startul colecției, primele obiecte colecționate fiind chiar jucăriile copilăriei lor.

Scopul declarat de la început al acestui demers a fost acela de a realiza un Muzeu al Jucăriilor, primul de acest fel din România. Până la concretizarea acestui deziderat ne-am hotărât să prezentăm colecțiile noastre în cadrul unor expoziții temporare. În principal patrimoniul Asociației Muzeul Jucăriilor ce stă la baza tuturor expozițiilor organizate, constă în jucării dar și multe alte obiecte legate de copilăria românească, strânse în ultimii 40 de ani de frații Cristian și Mihail Dumitru. După acea primă expoziție, jucăriile au fost expuse timp de patru ani la un club al copiilor. În anul 2011 a fost organizată prima expoziție în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a României. Această expoziție a fost itinerată în următorii 10 ani la muzee din Alba Iulia, Arad, Bacău, Bârlad, Brașov, Brăila, București, Călărași, Câmpulung Muscel, Cluj-Napoca, Constanța, Deva, Dorohoi, Făgăraș, Fălticeni, Galați, Giurgiu, Iași, Miclăușeni, Oradea, Reșița, Roman, Satu Mare, Suceava, Târgoviște, Timișoara, Tulcea și Zalău. De-a lungul timpului au fost organizate peste 70 de expoziții în care au fost expuse între 500 și 1.500 de jucării ale copilăriei românești. Succesul acestor expoziții a fost asigurat de faptul că obiectele prezentate au fost produse în România ori s-au vândut în magazinele românești, între anii 1900- 1990.

Copiii au descoperit jucăriile părinților și bunicilor iar aceștia din urmă au regăsit cu nostalgie bucuriile copilăriei. Din anul 2019 avem și o expoziție, cea mai mare în materie de până acum, deocamdată permanentă la Muzeul Național de Istorie a României, unde prezentăm aproape 3.000 de jucării într-un spațiu generos. În paralel cu expozițiile de jucării am demarat, ca parte a unui proiect extins de Muzeu al Copilăriei, realizarea unor expoziții dedicate școlii de altădată (8 expoziții), cărților și revistelor pentru copii (3 expoziții), ambalajelor de dulciuri de colecție (6 expoziții), păpușilor în costume populare (5 expoziții) și sărbătorilor de iarnă (3 expoziții). „Școala de altădată” este o expoziție realizată de Asociația Muzeul Jucăriilor în care am reunit toate obiectele legate de școala românească. Exponatele prezentate în această expoziție încearcă să creioneze o istorie vizuală a școlii românești din ultima sută de ani. Aici se regăsesc peste o mie de accesorii școlare fabricate în perioada interbelică și în perioada comunistă: manuale școlare, globuri pământești, uniforme școlare, bănci de școală, ascuțitori, caiete, creioane, gume de șters, stilouri, tocuri, pixuri, călimări de cerneală, acuarele, penare, numărători, tăblițe de scris, cretă, matricole, ghiozdane, fotografii de epocă originale cu școala de altădată, diplome, insigne, documente de pionieri și străjeri, carnete de elev, planșe, reviste și cărți cu tematică școlară și multe altele.

De asemenea, în expozițiile noastre se regăsește și o selecție de oracole și jurnale școlare din colecția noastră de câteva sute de astfel de exemplare. O altă expoziție ce surprinde lumea copilăriei românești este cea dedicată cărților și revistelor pentru copii din perioada 1900-1980. Este o expoziție foarte colorată cu sute de cărți și reviste pentru copii, frumos desenate. Revistele din expoziție pornesc de la cele din perioada interbelică (Universul copiilor, Dimineața copiilor, etc.) și ajung la cele din perioada comunistă (Arici Pogonici, Luminița, Cutezătorii, etc.). Prin text și ilustrații ele reflectă perioada în care au apărut, fiind influențate în mai mică sau mai mare măsură de epoca în care au fost realizate.

„O Istorie Dulce” – este o expoziție a Asociației Muzeul Jucăriilor dedicată colecției de cutii și alte ambalaje de dulciuri, sticle de sucuri și limonadă precum și reclame comerciale cu această tematică. Toate exponatele sunt fabricate în România în perioada 1900-1980. Cele câteva sute de exponate prezentate în această expoziție surprind o istorie dulce și colorată a industriei românești de profil din România pornind de la firmele interbelice Capșa, Anghelescu, Zamfirescu, Hess, Kandia, Suchard și ajungând la cele din perioada comunistă: Dezrobirea, CIBO și altele. În cadrul expoziției „Păpuși în costume populare” Asociația Muzeul Jucăriilor a reunit o colecție de peste o sută de păpuși în costume populare realizate în România, în perioada anilor 1960-1980 de către cooperative precum Arta Crișana din Oradea. Aceste păpuși puteau fi găsite în perioada comunistă în magazinele de artizanat și shop-uri. Îmbrăcămintea și accesorile acestor păpuși erau realizate foarte detaliat, aceste păpuși fiind populare în rândul românilor și păstrate timp de zeci de ani în vitrinele lor. Alături de păpușile românești am alăturat o altă colecție de câteva sute de păpuși străine din Europa și întreaga lume de păpuși în costume populare fabricate în perioada 1950-1980. „Zăpezile de altădată” este o expoziție pe care o putem realiza doar o dată pe an. Acest lucru se datorează faptului că aici am reunit sute de obiecte ce au legătură cu iarna și sărbătorile de Crăciun.

Printre exponatele prezentate aici sunt jucării, cărți, reviste, ornamente și decorațiuni pentru bradul de Crăciun, sănii, schiuri, patine, cărți poștale și multe alte obiecte. Expoziția prezintă o istorie a sărbătorilor de iarnă de la Moș Crăciun și bradul de Crăciun din perioada interbelică la Moș Gerilă și pomul de iarnă din perioada comunistă. Alte expoziții organizate de noi sunt „Cuceriri cosmice” (pe care în acest an am dedicat-o aniversărilor de 60 de ani de la zborul primului om în Cosmos, Iuri Gagarin și 40 de ani de la zborul primului român în Cosmos, Dumitru Prunariu), „Parfum de epocă” (dedicată obiectelor vieții cotidiene din perioada 1900-1950), „Trench Art – Arta tranșeelor” (obiecte create de militari în cele două războaie mondiale).

Ultimii ani au fost foarte activi pentru Asociația Muzeul Jucăriilor. Astfel în anul 2018 am avut 14 expoziții noi deschise, în 2019 am avut 26 de expoziții noi și în anul 2020 în condiții speciale am avut 17 expoziții. Un record l-am stabilit în anul 2019 când am avut deschise 9 expoziții simultan. O altă inițiativă a ultimilor ani este organizarea de expoziții la centrele comerciale mari, ajungând astfel la un public care frecventează mai rar muzeele. Prin întreaga sa activitate, Asociația Muzeul Jucăriilor contribuie nemijlocit și la cunoașterea unor aspecte deosebite din istoria României.

Mihail Dumitru

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I”

Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I” este purtătoare a numelui Regelui Marii Uniri și a …

Asociația ASO-EST “Educație Talent Șansă”

“EDUCAȚIA este cea mai puternică armă pe care voi o puteți folosi pentru a schimba …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: