ACASĂ / ARTICOLE / CĂLĂTORI PRIN UNIVERS / Nicolae N. Stoika (Niny) 1885 — 1951

Nicolae N. Stoika (Niny) 1885 — 1951

Fiul Mariei și al lui Nicolae Șt. Stoika (general), s-a născut pe 8 decembrie 1886, la Bucureşti. După absolvirea Şcolii Militare cu gradul de sublocotenent, la 1 iulie 1906 o fost încadrat în Regimentul 10 Artilerie, unde a activat până la 1 octombrie 1911. A fost fiul cel mare al Generalului Nicolae Ștefan Stoika cu soția sa Maria născută Tomozei. Tatăl său a avut patru copii: Niny, Grigore, Coca și Titinica. Studiile le-a făcut în țară iar Doctoratul în Drept la Paris cu tema “L’arbitrage obligatoire”.

A fost membru corespondent al Academiei de Științe din România, profesor, și sindicul Bursei. A locuit pe strada Frumoasă (Calea Victoriei), numărul 54, unde deținea o impresionantă bibliotecă ticsită cu cărți vechi clasice, străine și românești, înnobilată cu tablouri valoroase, cu picturi de Grigorescu, Aman, Băncilă etc. Atât biblioteca cât și manuscrisele, actele de familie, fotografii, stampe etc. și întreg avutul, au căzut pradă jefuitorilor comuniști, ulterior mutânduse după arestarea lui un milițian proaspăt avansat. Fiind o figură proeminentă a intelectualității românești pe baza unor declarații mincinoase a unor alogeni care, în anii ‘50 ocupaseră deja întreaga structură politico-economică a României, a fost încartiruit fără proces la închisoarea Văcărești .

Cum nivelului de trai presupunea o anumită rigoare alimentară dar și o medicație adecvată, cu hrana de la penitenciar în nici două luni a decedat. Procesul s-a judecat în continuare, a fost achitat; detractorii lui au scăpat basma curată. Ce mai conta că un intelectual poate dușmănos noii orânduiri comuniste impuse de Moscova, a trecut în lumea drepților; oricum era un pion care trebuia înlăturat cănu corespundea valorilor comuniste abia introduse în România.

În arhiva Bibliotecii Academiei Române se află depuse mai multe volume ori tratate concepute și redactate de N. N. Stoika. Enumerăm: Interacțiunea legislativă a Statului (1913), Criza pe piața financiară (1914), Aspecte din legislația și tehnica burselor (1937), Spre reconstrucția Burselor Naționale de Valori (1937), Studii de Drept Bursier (1943). A avut o bogată activitate pedagogică insuflând tinerilor studenți de atunci modele de apărare și dezvoltare a valorilor autohtone printre altele, dezvoltarea pe baze economice a Bursei de Valori a României pentru care a întocmit numaroase lucrări. Din înscrisurile de familie rezultă că a donat bisericii de pe strada Icoanei, peste două sute de icoane și alte bunuri fără a putea justifica acest gest printr-un înscris, deoarece arhivalui personală a fost distrusă sau înstrăinată.

O ultimă scrisoare a lui datată 1 octombrie 1950 i-a fost adresată lui Titus Stoika (un văr de-al său) în care își exprima mai degrabă regretul spre un final de viață pe care îl vedea ca fiind ineluctabil. 1 Octombrie 1950 Dragă Titus, Am primit scrisoarea ta și îți mulțumesc pentru grija care mi-o porți în aceste foarte grele momente ale vieții mele. Îți sunt de asemenea foarte recunoscător pentru buna afecțiune ce păstrezi memoriei lui Grigoriță, care pe lângă celelalte calități ale lui a avut o înaltă ținută ostășească și a fost un mare patriot făcând cinste neamului. Memoria lui, ți-o spun cu mândrie de frate mai bătrân al lui, să fie la loc de onoare. De altfel și tu, care ai avut doi frați, demni de numele Stoika, poți aprecia, în grad major și la justa valoare pe Grigoriță, ca om și ca bun român.

Și dacă, Titus dragă, eu, care sunt mai bătrân ca tine voi muri mai devreme, (cum este și normal, nu uita că în acest an am avut două lovituri de măciucă) îți incumbă ție datoria de sânge să lupți ca numele lui să fie așezat acolo unde merită, pentru sacrificiul ce-a făcut, cu atâta stoicism. Mâine seară, plec spre ținuturile Mureșului pentru două zile… Regret că, nici de data asta, nu mă poți însoți; sper, totuși, că, spre toamna târzie, să putem merge amândoi, pe meleagurile ardelenești, de unde ne tragem noi Stoika și, trupul lui Grigoriță! Complimente lui Cuculeț, pe tine te îmbrățișez cu toată afecțiunea de văr, grav îndoliat și lovit sufletește. Nini (N.B. Între timp a aflat că fratele lui Grigore N. Stoika murise în închisoare.)

Florian Laurenţiu Stoika

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Speologul Cristian Lascu are acasă o „Colibă Cucuteniană”

Chiar dacă nu este o „afacere” rentabilă, crearea unui muzeu sau al unui spațiu expozițional …

Omul și universul

Când a început totul? Pornim de la câteva din reflexiile după o călătorie în Asia …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: