ACASĂ / ARTICOLE / ARTE VIZUALE / Constantin Sinescu. Dăltuitor al frumosului

Constantin Sinescu. Dăltuitor al frumosului

Cunosc un artist plastic care ca înfățișare pentru mine, pentru noi iubitori de artă și frumos este leit Brâncuși. Mai zilele trecute, pe ecranul mobilului meu a apărut o sculptură în marmură, intitulată Rugăciune, de mare mândrețe artistică, gândire compozițională de înalt efect estetic, trăire vizibilă, din care artistul-sculptor Constantin Sinescu a găsit și redat plastic forma rezultată din cunoașterea aprofundată a realității creștinismului și prin intervenția rațiunii, o chintesență a omului de geniu.

Imaginea sculpturii Rugăciune, sub forma originală a unei cruci cu două sufl ete îngenunchiate într-o sfântă rugăciune reprezintă plastic și volumetric victoria rațiunii asupra sensibilității și sentimentului. Esențialul exprimării surprinzătoare fac din artistul-sculptor Constantin Sinescu o echivalență plastică a expresivității fi zice și limbajului gesturilor, forma perfectă a mișcării corpurilor, în consens cu dimensiunea plasticii românești, contemporane și viitoare.

Sculptorul Constantin Sinescu, artist modern, își concentrează eforturile artistice în sculpturi în care ascunde vizibilul. Atitudinea lui față de realitate, impune din partea autorului monumentului rugăciune o reconsiderare a limbajului plastic. Transfi gurează realitatea și pătrunde în fi ința omului prin mijloace plastice, exprimând la superlativ ceea ce nu poate fi tradus în termeni de anatomie clasică. Lucrarea Rugăciune, creația lui Constantin Sinescu, intră în confl ict cu lecțiile de anatomie, pe care Leonardo da Vinci le desenează pentru a servi cunoașterii formelor exterioare ale trupului uman.

Cu atât mai prețioase rămân moștenire pentru viitor lucrările semnate Constantin Sinescu, nesupuse nici unei cutume. Lucrarea sculpturală Rugăciune, creație plastică aparținând semnăturii Constantin Sinescu, este o reînviere sub aspect tehnologic și spiritual, prin care geniul artistic ca produs al unei gândiri moderne câștigă în valoare individualizată, constructivă, duhovnicească. Zile și nopți frumosul spiritual al creației Rugăciune, a păstrat vie urma zbuciumului de frumusețe, compoziție și realizare plastică, expresie de gândire, credință, nemurire. Privind îndelungat Rugăciunea artistului Constantin Sinescu, constați că nimic nu poate depăși în frumusețe credința, că un artist plastic poate să extragă din propria gândire artistică o asemenea frumusețe ideală în care spiritul capătă trup, viață, sens.

Numele sculptorului Constantin Sinescu va cuceri un meritat loc în istoria artei plastice contemporane românești.este o personalitate demnă de apreciat; este un sculptor independent, modern, cu creații de mare valoare în expoziții personale sau de grup, în țară și în străinătate. Lasă posterității busturi ale unor personalități marcante cum ar fi : Mihai Eminescu, Mihai Viteazul, Tudor Vladimirescu, Constantin Brâncuși, cpt. av. Alexandru Șerbănescu, dr. Alexandru Pesamosca, gen. Aurel Niculescu, actorul Iurie Darie cu Anca Pandrea, Mircea Vâlcu Mehedinți, Vasile Stroescu și mulți alții. Este înzestrat cu iubire de oameni, răbdare, liniște sufl etească.

Aceste calități îi desăvârșesc talentul său nativ prin care încearcă să prindă genialitatea. Constantin Sinescu s-a bucurat de aprecierea multor foruri competente cu diplome, medalii și premii. Enumăr câteva din zecile: diploma de doctor în arte plastice oferită în anul 2011 de Academia Daco-română, medalia de aur și trofeul Quintesenta în bronz al Taberei Internaționale Parcova-Edinet 2010, din Republica Moldova, premii pentru sculptură în anii 1987, 1988 și 1989. Mulțumesc sculptorului român Constantin Sinescu, pentru că prin lucrarea Rugăciune sufl etul meu s-a eliberat pentru câteva clipe din închisoarea trupului. Artistul plastic Constantin Sinescu, prin prisma lucrărilor sale, îndeamnă prezentul să dea mâna cu viitorul.

Pictor prof. Cojocaru Vergil-Cover

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Jan Leaua

Motto: Arta adună și unește oameni. – născut la 06.12.1968 în comuna Puiesti, județul Buzău …

Elena Morozan

Importantă personalitate artistică, a frumosului comportament, a bunului simț, a veseliei și a artei plastice …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: