După mai multe articole publicate în revista Indepedența Română – Independența prin cultură diferite concepte de educație financiară, în care am discutat despre despre inflație, despre economisire, despre cum începem să investim, care ar trebui să fie primele instrumente financiare pe care ar trebui să le aibă un investitor începător în portofoliu, continui astăzi seria articolelor destinate finanțelor personale cu un subiect foarte drag mie și anume FONDURI MUTUALE.
Fiind director de vânzări al unuia dintre cei mai mari administratori de fonduri din lume, lucrând în acest domeniu de peste 10 ani, am încrederea că informațiile oferite în acest articol și în cele viitoare sunt binevenite și furnizate din experiența mea și a sutelor de clienți cu care am lucrat de-a lungul anilor. Ca o scurtă recapitulare a articolelor precedente, spuneam că primul pas în zona de finanțe personale este constituirea unui fond de rezervă/de urgență care să acopere cheltuielile tale (3 luni de cheltuieli) sau ale familiei tale (6 luni de cheltuieli), iar acest fond de urgență/de rezervă ar trebui să fie plasat într-un cont de economii sau depozit (pentru lichiditate imediată și plasament conservator).
Al doilea pas după ce am reușit să acumulăm sumele necesare pentru fondul de urgență/rezervă este să începem să investim în titluri de stat și obligațiuni (ca parte conservatoare a portofoliului) și pentru îndeplinirea obiectivelor financiare pe termen mediu. Al treilea instrument financiar pe care ar trebui să îl introducem în portofoliu este FONDUL MUTUAL. Pentru a evidenția și grafic scara diferitelor instrumente financiare în funcție de risc și de randament (așa cum o văd eu), am marcat cu chenarul negru instrumentele financiare pe care le-am acoperit deja în articolele precedente, astăzi urmând să mă ocup de instrumentul marcat cu săgeată albastra. Totodată, urmărind graficul următor, poți să afli și care vor fi următoarele instrumente financiare despre care voi discuta pe parcursul acestor articole:
Ce este un fond de investiții ?
Pentru a simplifica foarte mult conceptul din spatele unui fond mutual, putem să asemănăm conținutul unui fond mutual cu un coș cu fructe – unde fructele sunt reprezentate de diferite instrumente financiare (depozite bancare, titluri de stat, obligațiuni, acțiuni, mărfuri, etc.). Totodată, pentru a păstra simplitatea explicării acestor concepte, prospețimea fiecărui fruct (adică fiecare instrument financiar) este verificată zilnic, fiecare fruct este analizat individual iar în funcție de rezultatul analizei zilnice și în funcție de starea fiecărui fruct și de așteptările cu privire la recoltele viitoare, unele dintre fructele din coș sunt vândute și altele cumpărate în cantitate mai mare iar altele sunt păstrate în aceeași cantitate, pe termen lung. La fel ca în cazul coșului cu fructe, pentru un fond mutual, echipa de administrare a fondului verifică zilnic fiecare instrument financiar în parte iar pe baza analizei prezente dar și pe baza așteptărilor viitoare, unele instrumente financiare sunt vândute, altele cumpărate în cantitate mai mare și altele păstrate, în aceeași cantitate, pe termen lung.
De cele mai multe ori, fondurile mutuale sunt administrate activ, însemnând că, în fi ecare zi, o echipă de analiști și un administrator de portofoliu decid strategia și mișcările pe care fondul le realizează.
Cine sunt investitorii în fonduri mutuale?
Fondurile mutuale sunt produse de investiții accesibile și ușor de înteles de majoritatea investitorilor iar timpul ce trebuie alocat pentru a investi și a administra un portofoliu de fonduri este limitat, fondurile de investiții (mutuale) se adresează tuturor tipurilor de investitori: Investitorii la început de drum pot găsi în fondurile mutuale o modalitate bună de a-și diversifi ca portofoliul, oferindu-le acces facil pentru diferite instrumente fi nanciare (acțiuni, obligațiuni, mărfuri, etc.); Investitorii experimentați pot folosi fondurile mutuale pentru a obține expunere în zone geografi ce mai greu accesibile sau pentru care investitorul nu are sufi cientă expertiză dar știe că acea zona este cu potențial – de exemplu, un investitor experimentat care investește preponderent în România, poate să ia expunere pe acțiuni din China prin intermediul unui fond mutual.
Investitorii care doresc să facă investiții constante, automatizate, cu sume relativ mici – aceștia pot folosi planurile de investiții automatizate cu plasamente în fonduri mutuale, oferite de majoritatea băncilor din România – sumele lunare pornind de la 50 de lei. Totodată fondurile mutuale pot fi folosite de investitori pentru a obține expunere pe anumite sectoare (de exemplu fonduri mutuale cu expunere pe sectorul energetic sau pe sectorul IT) sau fonduri de investiții cu anumite strategii.
De unde se pot achiziționa fondurile mutuale (de investiții)?
În majoritatea cazurilor, fondurile mutuale pot fi achiziționate prin intermediul băncilor. Fiecare bancă mare din România oferă clienților săi o gamă diversifi ciată de fonduri mutuale, de la cele mai conservatoare (fondurile de obligațiuni) până la cele mai dinamice (cele de acțiuni). Verifi că oferta băncii la care ai deschise conturile curente.
Multe dintre băncile care oferă fonduri mutuale oferă posibilitatea clienților să investească și direct din aplicația de mobile banking a băncii sau din online banking. Verifi că care sunt condițiile pentru banca ta. De ce să investești în fonduri mutuale? Principalul avantaj al fondurilor de investiții este DIVERSIFICAREA (adică investiția în mai multe instrumente fi nanciare diferite sau în același instrument (de exemplu acțiuni) dar emise de entități diferite. Prin diversifi care, în principiu scade riscul față de investiția într-un singur instrument sau întrun singur emitent. Diversifi carea poate să însemne mai multe lucruri – diversifi care pe instrumente, diversifi care valutară, diversifi care regională, diversifi care sectorială, diversifi carea pe strategii.
Este administrat profesionist – un fond mutual este administrat de către o echipă de analiști fi nanciari cu experiență vastă și de către un administrator de portofoliu care ia decizia fi nală, pe baza informațiilor primite de la analiști cu privire la instrumentele pe care le conține portofoliul. Fondurile mutuale funcționează într-un cadru de reglementare foarte strict – atât la nivel național cât și la nivel internațional, existând mai multe entități care au rolul de a verifi ca respectarea regulilor de administrare și de administrare a riscului pentru fi ecare fond în parte. Este mai ieft in să investești într-un fond mutual decât să cumperi individual instrumentele pe care un portofoliu al unui fond mutual le conține. Investiția într-un fond mutual nu necesită mult timp, parte de administrare făcându-se de către echipa de administrare a fondului.
Pe ce perioadă de timp investim în fonduri mutuale?
Fondurile mutuale sunt destinate investițiilor pe termen mediu și lung. Dacă orizontul de plasare a banilor este de 6 luni, fondurile mutuale nu sunt o opțiune. În funcție de tipul fondului mutual în care dorești să investești, există câteva perioade minim recomandate de investiții, pe baza analizelor istorice aceste perioade minime efi cientizează la maxim riscul și randamentele investiției: Pentru investiția în fonduri monetare, perioada minim recomandată este de 1 an. Pentru investiția în fonduri de obligațiuni – perioada minim recomandată este de 3 ani.
Pentru investiția în fonduri mixte – perioada minim recomandată este de 4 ani. Pentru investiția în fonduri de acțiuni – perioada minim recomandată este de 5 ani. Verifi că pentru fondul în care dorești să investești care este perioada minim recomandată și stabilește- ți un orizont de investiții care să corespundă acestei perioade minim recomandate. În articolele viitoare voi detalia și mai mult investiția în fonduri mutuale, despre clasifi carea acestora, despre strategii, despre valutele în care se poate face investiția, care sunt riscurile investiției într-un fond mutual și care sunt costurile. Până data viitoare, spor la economisit și investiții profi tabile!
www.educatsibogat.ro
Mihai Constantinescu
Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro