ACASĂ / ARTICOLE / SPIRITUALITATE / Florian Laurențiu Stoica (Stoika) – „Lumini pestrițe”

Florian Laurențiu Stoica (Stoika) – „Lumini pestrițe”

Am avut privilegiul de a fi citit în manuscris materialul pe care l-a publicat în volum domnul Florian Laurențiu Stoica (Stoika), sub titlul „Lumini pestrițe”.
Pentru închegarea acestei masive cărți sunt folosite articole cu un pronunțat caracter jurnalistic cu implicații în economie, finanțe, politică, social, dar în care autorul lor nu ocolește trimiterile spre literatură, pictură, arhitectură, religie, istorie, filosofie. Maniera este directă, specifică ziaristicii, însă adeseori intervin elemente specifice literaturii beletristice.

Subiectele sunt alese din stufoasa viață românească în domeniul politicului național surprins în contextul celui mondial, plus celelalte sectoare-pivot ale vieții noastre românești contemporane. Toate compartimentele acesteia se întretaie, se completează și formează un profil uman actual.
Descendent dintr-o familie de intelectuali patrioți și creativi în domeniul culturii, în special, care vin de departe în timp, conform unui arbore genealogic încă deschis completării, domnul Florian Laurențiu Stoica (Stoika) menține linia patriotismului ardent, atât în articolele domniei sale, cât și în maniera întregii reviste pe care o deține.

Tristețea autorului este alimentată de regresul conaționalilor săi care pleacă peste graniță pentru a supraviețui deoarece în interiorul țării nu au decât perspectiva distrugerii, a măcinării personale și colective prin lipsa locurilor de muncă, subdimensionarea economică, prin subcultură, analfabetism, prin ascensiunea grosierului, a parvenitismului minor sau de mare amploare, deci prin multipla degradare a umanității. Este umilitor să afirmăm așa ceva despre întreaga cuprindere a ființei noastre naționale, dar acesta este adevărul.

Îndrăzneala articolelor domnului Florian Laurențiu Stoica (Stoika) va aduce un plus de încredere în privința unei eventuale schimbări în bine. Poate vor reacționa și alții în susținerea acestei tendințe corecte. Este vizibil regretul scriitorului că poporul român alunecă spre întuneric sau, cel mult, stagnează.
Cine deține o carte precum „Lumini pestrițe” de Florian Laurențiu Stoica (Stoika) ar trebui să se considere un norocos, pentru că o poate studia în liniște oricând spre a se edifica asupra vieții sociale, economice, politice, culturale și morale din România postdecembristă. Acest volum apărut la Editura LAURENT, la începutul anului 2020, este un sistem de semne, un ansamblu de reguli determinante, un dicționar de informații asupra multor domenii de activitate care predomină societatea contemporană în țara noastră și în lume.

Remarcăm cultura exhaustivă a autorului, bogăția de date interpretate cu promptitudine, cu multă competență și cu bună credință, cu deosebit patriotism. Stilul este lejer și cu un pronunțat umor, pigmentat cu versuri proprii. Luminile pestrițe sunt impuse de desfășurarea în alb-negru a vieții noastre cotidiene. Articolele cuprinse în cartea domnului Florian Laurențiu Stoica (Stoika) au apărut în prealabil, lunar, în revista al cărei director este: „Independența Română – Independența prin Cultură”, ce se află în cel de al șaselea an de apariție. (În 2022, revista parcurge cel de al optulea an de apariție).

 

Cleopatra Luca

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Imnul de stat al Macedoniei

Pentru că națiunea română este încă împărțită și divizată, neatrăgându-și lângă vatră frații vlahi și …

Grădinița „Ciupercuța”-coordonator Proiect European ERASMUS+ K227

“Amazing children, amazing nature” „Copil uimitor, natură uimitoare” Pe copil îl educă tot ce îl …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: