ACASĂ / ARTICOLE / ARTE VIZUALE / Costel Păun. Sculptorul în piatră de râu

Costel Păun. Sculptorul în piatră de râu

Prin anul 2000 mă aflam în Muzeul modern din Rio de Janeiro, împreună cu criticul de artă Dan Hăulică. Am admirat cu mândrețe românească exponatele sculptorului român Constantin Brâncuși, care depășeau ca valoare în dolari, milioane, fiecare. Prețuirea operei acestuia în milioane de dolari i-a dat curaj criticului Dan Hăulică de a mi se destăinui și mi-a spus, ca drept cunoscător că sculptorul român, după ce eboșa o sculptură, o lăsa într-o apă curgătoare, ca mersul ei timp de câteva luni, să niveleze asperitățile lăsate de către dalta maestrului.

Această idee de a folosi piatra de râu deja șlefuită de apă, i-a venit sculptorului modern Costel Păun. La expoziția organizată în orașul Alexandria din luna februarie 2022, cu ocazia împlinirii a 146 de ani de la nașterea lui Brâncuși, pe lângă sculptorul în piatră de râu, Costel Păun, a participat și pictorul de negru, Elian Băcilă.

După vernisaj autorul ne-a invitat la atelierul domniei sale din orașul Roșiori unde mai multe personalități venite din capitală au admirat lucrările în miniatură realizate funcție de piatra de râu în măsura în care s-a adaptat tematicii cerute de sculptor. Au putut fi admirate minunatele sculpturi – rod al muncii creatoare – realizate după inspirația și imaginația lui Costel Păun.

Deși ca materie primă este folosită piatra, lucrările admirate debordează de viață și ne dau sentimentul de perenitate a artei și frumusețea acesteia în dimensiuni volumetrice deși mici, dar cu însemnătate plastică mare. Modul său modern – propriu de a prelucra piatra îl include pe lista sculptorilor moderni contemporani, ca demn continuator al altora care manevrează dalta și ciocanul.

Maestru desăvârșit prin originalitatea sa nemăsurată; lucrările sculpturale îl ridică deasupra limitelor artistice ale multor colegi de breaslă. Prin prezentarea operelor de artă apărute în revista Independența Română – Independența prin cultură, cititorii vor constata că nu am exagerat cu nimic în aprecieri.

Pictor Prof. Cojocaru Vergil-Cover

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Jan Leaua

Motto: Arta adună și unește oameni. – născut la 06.12.1968 în comuna Puiesti, județul Buzău …

Elena Morozan

Importantă personalitate artistică, a frumosului comportament, a bunului simț, a veseliei și a artei plastice …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: