ACASĂ / ARTICOLE / ARTE VIZUALE / Arte vizuale – GRIGORE POPESCU MUSCEL

Arte vizuale – GRIGORE POPESCU MUSCEL

GRIGORE POPESCU MUSCEL
Maestru al picturii murale

 

GRIGORE POPESCU MUSCEL
GRIGORE POPESCU MUSCEL

S-a născut pe 23 noiembrie 1945 în Câmpulung Muscel.
Studiile primare şi liceale le-a urmat în oraşul natal, iar în 1969 a absolvit Facultatea de Arte Plastice din Timişoara. Ucenicia şi-a început-o încă din perioada studenţiei, formându-se la şcoala lui Aretinu Avakian. Atestatul de pictor muralist l-a primit în 1970 din partea Patriarhiei Române. Între anii 1974-1988 a obţinut o serie de atestate: restaurator de pictură murală, pictor iconar, restaurator de pictură pe lemn.
De-a lungul timpului, Grigore Popescu Muscel a executat lucrări de conservare şi restaurare la diverse monumente istorice: Biserica Sf. Atanasie de la Niculiţel (jud. Tulcea), Biserica Adormirea Maicii Domnului din Borzeşti (jud. Bacău), Biserica Sfânta Treime a Mănăstirii Cozia, paraclisul regal al Mănăstirii Curtea de Argeş etc. Este autorul picturilor monumentale din numeroase biserici noi.
„Noi îl avem pe cel mai important pictor al Ortodoxiei europene, pe Grigore Popescu Muscel”, declară fără rezerve academicianul Răzvan Theodorescu, istoric şi critic de artă. „Mă simt nevrednic de toate lucrurile acestea, dar dacă am fost pus în situaţia asta, nu pot comenta. Am făcut orice lucru cu sentimentul de bucurie, ca să fie darul nostru către Dumnezeu”, afirmă, cu modestie, artistul Grigore Popescu Muscel.
„Pictura lui Grigore Popescu este strălucitoare şi preţioasă până în cel mai mic detaliu, este modelată din culori vii, transparente, delicate şi alburi colorate în care accentele puternice joacă un rol bine stabilit, purtând în pensulaţia spontană şi sigură amprenta unui mare artist” – prof. Ecaterina Cincheza-Buculei.

 

Iisus în slavă. Pictură pe bolta pridvorului
Iisus în slavă. Pictură pe bolta pridvorului
Tunderea în monahism a Sfântului cuvios Paisie
Tunderea în monahism a Sfântului cuvios Paisie
Întemeierea Mitropoliei Țării Românești în anul 1359. Domnitorul Nicolae Alexandru Basarab și Sfântul Iachint Mitropolitul
Întemeierea Mitropoliei Țării Românești în anul
1359. Domnitorul Nicolae Alexandru Basarab și
Sfântul Iachint Mitropolitul
 

Naosul și pronaosul Catedralei Izvorul Tămăduirii - vedere spre vest
Naosul și pronaosul Catedralei Izvorul Tămăduirii – vedere spre vest
Compoziția Deisis în absida de sud a naosului. Face parte din ciclul Sfinților Mucenici români în puternică rugăciune
Compoziția Deisis în absida de sud a naosului. Face parte din ciclul Sfinților Mucenici români în puternică rugăciune

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Jan Leaua

Motto: Arta adună și unește oameni. – născut la 06.12.1968 în comuna Puiesti, județul Buzău …

Elena Morozan

Importantă personalitate artistică, a frumosului comportament, a bunului simț, a veseliei și a artei plastice …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: