ACASĂ / ARTICOLE / TEATRU - FILM-MUZICA / Paul Everac – O personalitate complexă a artei teatrale și cinematografice

Paul Everac – O personalitate complexă a artei teatrale și cinematografice

Paul Everac, pe numele său real Petre Constantinescu, s-a născut la 23 august 1924, în București, într-o familie intelectuală, părinții săi fiind profesori. După absolvirea liceului, în 1942, a intrat la Facultatea de Drept din București, pe care a absolvit-o în 1947. În timpul studenției a lucrat și la ziarul Curentul, iar din 1948 a urmat și studii de filozofie.

În tinerețe a lucrat în diverse locuri, pe diferite funcții – jurist consult, muzeograf, șef de protocol la Marea Adunare Națională după care s-a afirmat ca gazetar la Contemporanul, Luceafărul, Viața Românească, România Liberă ș.a. Personalitate complexă, de un talent incontestabil, Paul Everac a început să scrie proză și poezie până la consacrarea sa definitivă (deceniul 6 al secolului XX).

Debutul literar a avut loc în 1948 cu poemul dramatic “Robinson”, în 1949 a scris schița “Generalul”, pentru ca din 1959 să devină cunoscut și prin dramaturgie. În anii care au urmat a scris nenumărate piese de teatru de toate genurile fiind considerat cel mai longeviv și mai prolific dramaturg (peste 150 de piese). Multe dintre piesele sale, publicate separat sau în volume, au fost jucate pe scenele teatrelor bucureștene și din țară, iar o parte dintre ele au devenit ecranizări.

Printre cele mai cunoscute opere literare și teatrale ale lui Paul Everac se număra: Un fluture pe lampă, Viața ca un vagon, A cincea lebădă, Zestrea, Urme pe zăpadă, Cartea lui Ioviță, Ștafeta nevăzută, Logodna, Reflecții despre inteligență, Reacționarul, Revelionul (roman autobiografic în 2000), Scrisori (către diferite personalități, în 2008) ș. a.

Paul Everac a fost nu doar un valoros gazetar, scriitor și dramaturg, ci și un cineast desăvârșit, fiind autorul scenariilor unor filme românești de mare succes precum: Omul de lângă tine (în 1962), regia Horea Popescu. În distribuție Silvia Popovici, Ilarion Ciobanu, Victor Rebengiuc, George Calboreanu, Ștefan Ciubotărașu, Marcel Anghelescu, Ștefan Mihăilescu-Brăila, Stela Popescu ș. a. Zestrea (în 1973), regia Letiția Popa, cu Margareta Pogonat, Victor Rebengiuc, Sanda Toma, Dinu Ianculescu ș. a. Nu filmăm să ne-amuzăm, regia Iulian Mihu, cu Toma Caragiu, Gheorghe Dinică, Mircea Albulescu, Gina Patrichi, Ovidiu Schumacher, Jean Georgescu ș. a. O lebădă iarna (în 1983), regia Mircea Mureșan, cu Octavian Cotescu, Costel Constantin, Fory Etterle, Dorina Lazăr, Rodica Mureșan, Florin piersic ș. a. Cine are dreptate (în 1990), regia Alexandru Tatos, cu Andrei Finți, Oana Pellea, Andrei Ralea, Cătălina Mustața ș. a.

Toate aceste filme scenarizate de Paul Everac sunt vizionate și azi cu plăcere de cinefili, fiind păstrate în arhiva de filme și difuzate din când în când la televiziune. Paul Everac a condus între 1993-1994 Televiziunea Română, dar în urma acelui Revelion (1994) considerat “dezastruos” a demisionat devenind între 1995-1997 directorul Institutului Român de Cultură și Creație Umanistă “Nicolae Iorga” din Veneția.

În 1999 a înființat Fundația Culturală “Steaua Carpatină” cu sediul în comuna Podul Dâmboviței jud. Argeș, loc propice de promovare a creației culturale românești. La data de 18 octombrie 2011, Paul Everac a încetat din viață în Spitalul de Urgență din București în urma unor afecțiuni cronice multiple (cancer generalizat), având 87 de ani. Paul Everac a lăsat în urmă o impresionantă opera literară, teatrală și cinematografică iar în semn de omagiu, eleganta sală de festivități din Palatul Brătianu din Capitală îi poartă numele.

Horaţiu Măndăşescu

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Marin Moraru-Un actor inconfundabil

Marin Moraru s-a născut la 31 ianuarie 1937 în București într-o familie modestă. După ce …

Manole Marcus-Un regizor atipic

Manole Marcus s-a născut la 8 ianuarie 1928 în București, într-o familie de etnie evreiască. …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: