ACASĂ / ARTICOLE / ARTE VIZUALE / Ioan Nineta

Ioan Nineta

Motto: Arta este un omagiu adus cunoașterii și culturii, harul oamenilor ca suprem dar dat de către Creator. (Cover)

Pe Ioan Nineta am cunoscut-o în cadrul unui Festival folcloric “Vara cântecelor noastre” care a avut loc în incinta Teatrului Elisabeta în ziua de 17 iulie 2022. Cu acel prilej pe ecranul telefonului mobil al domniei sale (aflând că sunt artist pictor), mi-a arătat într-un original tip de vizualitate, o serie întreagă de lucrări plastice într-o succesiune de imagini susținute frumos cromatic, flori, care emanau ceva atât de autentic, de rafinat, încât am simțit nevoia de a sta o vreme îndelungată de vorbă, într-un taifas artistic cu domnia sa.

Încă de la prima vedere am admirat capacitatea de a face ca opera sa plastică să-și trăiască esența ei artistică, prin desen curat, curgător și culoare ruptă din natură, care nu va inhiba niciodată pe cel care privind-o, o admiră până la superlativ. Privindu-i lucrările, am citit în ochii ei, bucuria că, subsemnatul, m-am oferit să iau parte la această frumoasă, și aș fi dorit, nesfârșită aventură artistică împreună cu o artistă grandioasă, care trăia bucuria și sinceritatea cu care trata fiecare lucrare plastică, flori, peisaje.

Intensitățile de culoare erau plăcute, domoale dar cu mare putere de penetrație artistică, în ochii și sufletul privitorului. Din tehnicile tradiționale ale picturalității tablourilor vizionate am sesizat voluptatea artistei între harul înnăscut și spiritul contemporaneității zilelor noastre. Imaginile sunt creativ artistice ce au în vedere sinteza măsurii talentului său.

Privite pe îndelete florile pictate în tablou capătă viață. Totul în pictura Ninetei Ioan devine un spectacol captivant al unei existențe al vieții reale sau imaginare. La talentul Ninetei Ioan se adaugă ochiul atent al artistei care cu succes, abordează compoziții precum desen pe carton, pânză, hârtie; descoperă și lasă posterității viața ascunsă a naturii.

Așa gândea subsemnatul la întâlnirea cu pictura Ninetei Ioan, pe fundalul unui folclor românesc trecut și contemporan. Pictura pe care o realizează aduce în fața vizitatorului un aer curat și proaspăt la dimensiunile majore ale naturii. În timpul concertului, privind picturile semnate Nineta Ioan, în gând sufletul meu înălța rugăciuni către Domnul, care întotdeauna, ne îndeamnă, ne ajută și ne invită să-L cunoaștem prin faptele noastre bune și frumoase.

Pictor Prof. Cojocaru Vergil-Cover

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Jan Leaua

Motto: Arta adună și unește oameni. – născut la 06.12.1968 în comuna Puiesti, județul Buzău …

Elena Morozan

Importantă personalitate artistică, a frumosului comportament, a bunului simț, a veseliei și a artei plastice …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: