La un spectacol de folclor de la teatrul Elisabeta intitulat în ziua de 17 iulie 2022, în dreapta scaunului subsemnatului, o doamnă urmărea pe ecranul telefonului mobil imagini pictate, Vara cântecelor noastre, tablouri ce reprezentau flori, peisaje compuse sau din natură și multe alte compoziții, care mi-au atras atenția.
Doamna Valeria Mocanu, că acesta este numele domniei sale, văzând indiscreția mea, spunându-și numele, mi s-a destăinuit, că din copilărie iubește culoarea și că pictează în ulei pe pânză, carton, hârtie și că la diferite expoziții a obținut chiar nenumărate aprecieri și premii. Am constatat lejeritatea în plastica artistei Valeria Mocanu, modul în care compune imaginile, linia penelului, abordarea de ansamblu a temei transpuse, trecerea de la iluminarea abundentă a subiectului central, trecând spre clarobscurul de fundal.
În acest timp în ochii artistei Valeria Mocanu citeam, încrederea, libertatea interioară, siguranța, detașarea de frământările de zi cu zi. Gândeam că artista simte culoarea cum percepe spiritul tot ce asimilează. M-a provocat arta ei prin firesc, profunzime, autenticitate. Fiecare imagine ce se derula prin fața ochilor mei, părea ca o lecție pe care o doresc să nu aibă recreație. Din scurtul taifas am înțeles de la artistă, că în opera sa plastică, nu încearcă să înfrumusețeze expresia artistică ci că mai mult iubește natura așa cum a creat-o Dumnezeu; ea dorind să aducă la cunoștința generațiilor ce vor veni, realitățile vremurilor noastre.
Pictor Prof. Cojocaru Vergil-Cover
Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro