ACASĂ / ARTICOLE / ESEU / ÎN APĂRAREA LIMBII ROMÂNE…

ÎN APĂRAREA LIMBII ROMÂNE…

ÎN APĂRAREA LIMBII ROMÂNE…

 

„Mult e dulce şi frumoasă
Limba ce-o vorbim,
Altă limbă-armonioasă
Ca ea nu găsim…”

(Gheorghe Sion – Limba românească)
 

Limba, ca principalul mijloc de comunicare între oameni, este creaţia unui popor; se naşte odată cu poporul, trăieşte cât acesta şi moare odată cu ultimul ei vorbitor. Limba, actul identităţii unui neam, devine un depozitor al gândurilor, ideilor, sentimentelor, convingerilor poporului respectiv, fiind expresia cea mai fidelă a modului de a fi şi de a gândi al acestuia, a istoriei şi a gradului său de evoluţie. Misiunea de a ne păstra limba ne-a fost transmisă de înaintaşi. Fiind mare avuţie şi creaţie a poporului din spaţiul carpato-dunărean, ea ne exprimă în faţa lumii şi, de aceea, avem sfânta datorie de a o păstra, apăra, îmbogăţi, lăsând-o moştenire urmaşilor. Supusă degradării, aidoma întregii noastre vieţi socio-economice, culturale, morale, ne propunem să atragem atenţia cititorilor asupra greşelilor pe care le întâlnim în media şi în procesul comunicării cotidiene. Când ne aud pe noi, românii, vorbind, chinezii spun că aud un cântec.
Noi zicem că ei ciripesc. Un negru din Ghana mi-a spus într-o curată limbă română că a învăţat-o pentru a citi în original pe Eminescu şi T. Arghezi (minunat omagiu adus graiului nostru).
Începem prin a explica sensurile multiple pe care le au unele substantive cu o singură formă la singular:
• o soră – două surori (rude de sânge)
– Dau surorii mele o floare.
– două sore (de spital) – Dau sorei din policlinică o floare.
• (un) raport – două raporturi (relaţie)
– Raporturile dintre oameni sunt amiabile. – două rapoarte (dare de seamă)
– Rapoartele au fost defavorabile celor controlaţi.
• un vis – două vise (imagini onirice
– din timpul somnului)
– două visuri (aspiraţii, idealuri) – Prin muncă mi-am împlinit visurile.
• un corn – două coarne (podoaba capilară a animalelor).
– două cornuri (produs de panificaţie).
– doi corni (pomi şi instrumente muzicale).
• un ghem – două gheme (de aţă).
– două ghemuri (un număr de puncte marcate la tenis).
• un ghiveci
– două ghivece (vase pentru flori).
– două ghiveciuri (mâncare).
• un minut
– două minute (unitate de timp – a şaizecia parte a secundei).
– două minuturi (mâncăruri preparate rapid).

FLOAREA NECȘOIU

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Statul eșuat

Constituția noastră a fost rodată de cătr cei care s-au ezat vremeln pe scaunul puterii. …

Țepe românești

Ce ar reprezenta țeapa? Un par lung, ascuțit la un capăt, folosit în Evul Mediu …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: