ACASĂ / ARTICOLE / TEATRU - FILM-MUZICA / Nicolae Mărgineanu. Un cineast fără cusur

Nicolae Mărgineanu. Un cineast fără cusur

Nicolae Mărgineanu s-a născut la 25 septembrie 1938 în Cluj, într-o familie de intelectuali, tatăl său, purtând același nume (1905-1980), fiind profesor universitar și psiholog de prestigiu, fost deținut politic între 1948-1964. Din această cauză tânărul Nicolae Mărgineanu a fost dat afară din liceu și exmatriculat din Facultatea de Chimie, silit să-și câștige existența ca șofer pe un șantier din Hunedoara. Abia după amnistierea deținuților politici din 1964, când a fost eliberat și tatăl său, și-a putut efectua studiile superioare.

În 1969 tânărul Nicolae Mărgineanu, pasionat de fotografie și film, a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, debutând încă din studenție (1967) ca operator, pentru ca apoi să se dedice totalmente cinematografiei. Profesionist desăvârșit și ducând o viață exemplară, Nicolae Mărgineanu a realizat de-a lungul anilor, în calitate de operator, scenograf, regizor sau producător, nenumărate filme artistice și documentare, de lung și scurtmetraj, fiind apreciat pentru talentul, munca și seriozitatea sa.

Din bogata lui creație cinematografică vom menționa pe cele mai cunoscute și de succes filme artistice: Ca operator: Alerta – 1967, seria Brigada Diverse – 1970-1971, Explozia – 1972, Frații Jderi – 1974, Ștefan cel Mare, Vaslui – 1975, Tănase Scatiu – 1976, Profetul, aurul și ardelenii – 1978 etc. Ca regizor: Mai presus de orice – 1978, Profetul, aurul și ardelenii, Un om în Loden – 1979, Ștefan Luchian – 1981, Întoarcerea din iad – 1983, Pădureanca – 1987, Flăcări pe comori – 1988, Un bulgăre de humă – 1990, Undeva în est – 1991, Privește înainte cu mânie – 1992, Faimosul paparazzo – 1999, Binecuvântată fii, închisoare – 2002, Schimb valutar – 2008, Poarta Albă – 2014, Fals tratat de mântuire a sufletului – 2018, Cardinalul – 2019 ș.a.

Ca scenarist: Un om în Loden, Ștefan Luchian, Pădureanca, Un bulgăre de humă, Undeva în est, Binecuvântată fii, închisoare etc. De asemenea, Nicolae Mărgineanu a făcut o serie de filme documentare de mare impact emoțional, majoritatea inspirate din viața și suferințele deținuților politici în temnițele comuniste. Dintre acestea exemplificăm: Amfiteatre și închisori: un psiholog în temnițele comuniste (film dedicat memoriei tatălui său, în 2010), Dealul Crucii – 2010, Demascarea (despre Fenomenul Pitești în 2011), George Manu, rectorul din Zarca Aiudului – 2015, Execuția – 2017.

În afară de acestea, a realizat și documentarele religioase: Întâlnire cu Sfântul Părinte Arsenie Boca, Părintele Arsenie Boca, omul lui Dumnezeu și Întâlnire binecuvântată cu părintele Arsenie Boca, toate înregistrate și pe DVD. Totodată a realizat și spectacolul de teatru radiofonic Părintele Arsenie Boca, tainele iubirii – 2011.

Din enumerarea realizărilor artistice ale lui Nicolae Mărgineanu rezultă preocuparea acestuia neobosită pentru cunoașterea adevărului istoric prin prezentarea cu măiestrie a ororilor comunismului, îndeosebi suferințele deținuților politici din perioada stalinistă (de până în 1964). Inclusiv în rândul reprezentanților bisericii, mărturie stând unul din recentele sale filme artistice Cardinalul, dedicat memoriei lui Iuliu Hossu, victimă marcantă a regimului totalitar.

Pentru meritele sale și contribuția deosebită la dezvoltarea cinematografiei, Nicolae Mărgineanu a obținut numeroase premii și distincții în țară și în străinătate, la festivaluri internaționale de renume din Italia, Portugalia, Franța, Canada, SUA etc., iar la 1 decembrie 2000 a fost decorat cu Steaua României în grad de Cavaler. Nicolae Mărgineanu este căsătorit din 1976 cu distinsa actriță Maria Ploae, cu care are trei copii și o familie fericită. Maria Ploae a jucat în mai multe din filmele sale, dar rolul din Binecuvântată fii închisoare a fost cu totul remarcabil și cutremurător. Acum, la ceas aniversar, îi urăm maestrului Mărgineanu multă sănătate și putere de muncă, așteptând noi creații cinematografice și nu numai.

Horaţiu Măndăşescu

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Maria Ventura – O mare tragediană româno-franceză

Maria Ventura s-a născut la 14 iulie 1888 (unele surse dau drept an al nașterii …

Paul Călinescu – Un pionier al cinematografiei românești

Paul Călinescu s-a născut la 23 august 1902 în Galați, într-o familie intelectuală, de viță …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: