Mircea Mureșan s-a născut la 11 noiembrie 1928 în Sibiu. A urmat liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu, pe care l-a absolvit în 1947, când s-a și angajat la Teatrul orășenesc din localitatea natală. În 1955 a terminat IATC – secția regie. Debutul în cinematografie ca regizor s-a produs în 1961, cu filmul Toamna se numără…, după care a urmat consacrarea cu filmul Răscoala, realizată în 1966 și premiat la Festivalul Internațional de la Cannes.
Ulterior, a participat și la alte concursuri și festivaluri internaționale la Tokyo, New Delhi, Cairo, Moscova etc., obținând diverse premii pentru filmele regizate și prezentate. În perioada 1974-1989, Mircea Mureșan a fost vicepreședintele Asociației Cineaștilor din România, funcție de mare răspundere în perioada comunistă, de care s-a achitat onorabil.
După Revoluția din decembrie 1989, a fondat societatea Dacin – Sara, având ca obiect drepturile de autor în cinematografie și audio-vizual, al cărei director general a fost în perioada 1996-2014. Mircea Mureșan a avut o laborioasă activitate cinematografică, în principal ca regizor de film dar și ca scenarist, actor (pe alocuri) și manager, contribuind din plin la dezvoltarea artei cinematografice românești. Dintre filmele regizate de acesta, în afara celor deja amintite (Toamna se numără… și Răscoala) menționăm: Alo, ați greșit numărul (în 1958, ca regizor secund al lui Andrei Călărașu); Partea ta de vină; K.O.; Baltagul; Asediul; Bariera; Porțile albastre ale orașului;
Toate pânzele sus (serial tv de mare succes); Împușcături pe portativ; Ion; Blestemul pământului, blestemul iubirii; Întoarcere la dragostea dintâi; Lumini și umbre (serial tv); O lebădă iarna; Horea; Pintea; Toamna bobocilor; Iarna bobocilor; Maria și marea (până în 1989 inclusiv), iar după Revoluție: Miss litoral; A doua cădere a Constantinopolului; Sexy harem Ada Kaleh; Azucena ș.a. La o parte dintre aceste filme (Toamna se număra…; K.O.; Baltagul; Asediul; Toate pânzele sus; Întoarcere la dragostea dintâi; Sexy harem Ada Kaleh; Azucena) a scris și scenariile.
De asemenea, Mircea Mureșan a și jucat în câteva din filmele sale (K.O.; Miss Litoral sau Sexy harem Ada Kaleh) dar și în altele precum Aventuri la Marea Neagră sau Astă- seară dansăm în familie. În paralel cu activitatea regizorale și managerială, Mircea Mureșan a fost o perioadă de timp și profesor de regie la Universitatea de Teatru și Film, îndrumând activitatea tinerilor, viitori regizori.
Era un om meticulos, atent la detalii, exigent, perfecționist, tindea mereu spre mai bine și punea multă pasiune în munca sa. Pentru meritele deosebite pe tărâmul culturii și cinematografiei românești, Mircea Mureșan a fost distins cu Ordinul Muncii, Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, iar în 2013 a primit titlul de cetățean de onoare al municipiului Sibiu.
Mircea Mureșan a fost căsătorit cu actrița Rodica Mureșan (venită în 1980 la Teatrul Național din București), pe care a distribuit-o în mai multe filme ale lui, printre care și Întoarcere la dragostea dintâi, creat special pentru ea. La 24 aprilie 2020 Mircea Mureșan s-a stins din viață în urma unei boli necruțătoare lăsând posterității o bogată zestre de filme de succes ce se vizionează și azi cu plăcere, precum și un volum autobiografic intitulat sugestiv Traista cu filme, carte scrisă de el și publicată în 2015.
Horaţiu Măndăşescu
Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro