ACASĂ / ARTICOLE / MITOLOGIE ȘI FOLCLOR ROMÂNESC / OBICEIURI ŞI TRADITII – IUNIE

OBICEIURI ŞI TRADITII – IUNIE

OBICEIURI ŞI TRADITII – IUNIE

 

traditii 1

Luna IUNIE, luna lui CIREŞAR, abundă în obiceiuri şi tradiţii. În popor se spune că în IUNIE se leagă cele mai trainice căsnicii, este favorabilă nunţilor, aceste sărbători de tradiţie, care la români sunt neasemuit de frumoase, gândindu-ne că ceremoniile încă se petrec cu nuntaşii şi mirii îmbrăcaţi în costumul popular tradiţional.
Prima lună a verii aduce ziua cea mai lungă de peste an. Cei ce se îngrijesc de roadele pământului la ţară sunt atenţi la fenomenele meteorologice şi ţin cont de faptul că ploaia în această lună aduce recoltă bună de porumb, iar CRĂCIUNUL sigur va fi cu mult belşug. Nedeile, târgurile îşi deschid larg porţile cu sărbători şi urături, cu oameni îmbrăcaţi în frumoasele şi neîntrecutele ii, scoase din lada de zestre.
Pe data de 24 iunie sărbătorim naşterea Sf. IOAN BOTEZĂTORUL. La 40 de zile de la SFINTELE PAŞTI se sărbătoreşte praznicul de „ÎNĂLŢAREA DOMNULUI”, cunoscută în popor sub numele de ISPAS. Credincioşii îşi împodobesc casele şi mormintele cu crengi de paltin, iar la ferestre pun frunze de leuştean. Se fac pomeni pentru sufletele morţilor şi se împarte pâine caldă, rachiu şi brânză.
Tot acum se marchează vitele.

traditii 2

În Oltenia nu este bine ca în această perioadă să se dea foc şi sare din casă deoarece vei avea tot timpul anului inimă rea, iar vacile nu vor mai avea smântână.
Cine seamănă ogorul după sărbătoarea ISPAS nu va răsări nimic.
Pentru că suntem un popor credincios, obiceiurile noastre relaţionează cu sărbători religioase, care sunt adevărate legături etno-istorice deschise nevoilor sufleteşti care ne umplu de bucurie.
Luna IUNIE este luna celui mai important fenomen astronomic, 21 iunie – solstiţiul de vară cu sărbători şi evenimente folclorice însoţite de ritualuri cu semnificaţii profunde asupra vieţii.
Sfântul PETRE – 29 IUNIE – patronul agricultorilor răspunde de starea recoltelor, este responsabil cu ploaia şi pedepseşte cu grindină, fulgere, pe cei ce-l nesocotesc şi nu-l cinstesc.
Când Sf. PETRE este mulţumit de noi, plesneşte din bici, iar scânteile ce se produc se prefac în licurici şi cad pe pământ arătând calea celor ce s-au rătăcit prin „tainele pădurilor”.
Pentru milostivenie şi credinţă DUMNEZEU l-a luat în cer pe PETRU şi i-a încredinţat porţile şi cheile raiului.

DOINA BÂRCĂ

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Vasile Ciocârlan un meșter popular

Îmbinând creativitatea, spiritualitatea și utilitatea, artele tradiționale se numără printre cele mai importante aspecte ale …

Locuinta tradițională a satului românesc

„Satele noastre sunt încă puţin cunoscute. Nu sunt cercetate în adâncul lor de viaţă. Despre …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: