ACASĂ / ARTICOLE / EPIGRAME / OVIDIU ȚUȚUIANU

OVIDIU ȚUȚUIANU

Născut la 10 ianuarie 1942, în oraşul Turnu Măgurele – judeţul Teleorman, din părinți argeșeni cu rădăcini ardelenești. Absolvent al Liceului „Mihai Viteazul” București și al Facultății de Energetică din Institutul Politehnic București (IPB), cu studii postuniversitare și specializări în țară și în străinătate. În paralel cu activitatea de bază, a fost cadru didactic asociat în învățământul preuniversitar și universitar din Capitală. Compune și interpretează, la pian, muzică pe versuri proprii sau pe texte ale altor autori. Debut literar: în revista liceului (1957).

Debut în publicații tehnice: 1969. Debut în publicații beletristice: 2013. Participant la cercuri literare/istorice (ex. „Scriitorii Ingineri din AGIR” – membru fondator; Inginerii Epigramiști din AGIR; „Amurg sentimental”, Asociația UNESCO „Iulia Hasdeu”; Fundația Academia Dacoromână, București). Membru al Societății Scriitorilor din România/ S.S.R și al Ligii Scriitorilor Români/ L.S.R. Publicații în reviste din țară și străinătate (ex.: Gândul anonimului, Independența Română, Cronica Timpului, Cervantes, Origini (România) Unirea/ Montréal/ Canada); Bumerang/ Sydney Australia). Inclus cu creații în proză și versuri în diverse antologii (ex.: Enciclopedia scriitorilor din generația 2000 (vol. 1), UZPR 2020; Antologia scriitorilor români contemporani de pretutindeniSRTARPRESS-Sydney, Australia, 2021).

12 volume tipărite: Mihai Eminescu şi istoria (proză), 2015; Nevoia de modele (proză și poezii), 2016; Să-l reconsiderăm pe Nicolae Densușianu (proză) 2017; D’ale lui Bulă (poezii), 2018; Pofta de…râs (poezii și proză), 2019; Prometeu dezlănțuit (poezii), 2019; Ovid versus Covid & Co. (poezii și proză), 2021; Povețe la… bătrânețe! (poezii și proză), 2021.

Premiu special și medalie – Concursul național „România la 100 + 100”, Zalău; Diplomă de Excelență și medalie, pentru susținerea și promovarea culturii românești – Fundația literar-istorică „STOIKA” și CentrulCulturalPalateleBrâncovenești,Mogoșoaia, Premiu la al VI-lea Concurs Mondial de Creație „Dr. N. Andronescu-Eternitatea”/S.U.A pentru lucrarea Proporția de aur în opera eminesciană (2018).

DIFERENȚE…
Între „gratis” și „degeaba”
Este totuși diferență:
Școala-i „gratis”, merge treaba,
Dar „degeaba” e… frecvență!

MENTALITATE SCOȚIANĂ
Cât ești în viață să fii optimist,
Chiar vesel, predispus la glume
Căci o eternitate fii-vei trist,
La trecerea… în altă lume!

UN DREPT… NATURAL!

Dreptul de-a deschide gura,
La bărbatul însurat,
Îl conferă doar natura,
Și e denumit… căscat!

JUDECATĂ ARDELENEASCĂ
Apa-i sfântă ca lumina,
Fără ea nu faci horincă,
Nu răcești nici serpentina,
La cazanul de… palincă!

VIN ȘI … VINĂ
Te-mbeți puțin;
Cât o să țină?
Căci e doar vin
Și nu e… vină!

BĂRBATUL… DIN VIS
Bărbatul visurilor tale,
Frumos, viril, desigur cult.
Există-n munți sau poate-n vale
Dar trebuie… să dormi, mai mult!

IUBIREA ȘI CASA!
-Mărie, scumpă-mi ești pe lume
Și vreau să-ți scriu nume pe casă.
-Mai bine treaba asta lasă,
Și scrie casa… pe-l meu nume!

RĂSFĂȚUL BĂRBATULUI
-De-l răsfăț pe soțul meu,
Mă întrebi, cum fac?
-Simplu, pentru Dumnezeu,
Uneori chiar… tac!

CENTENARUL
Ajuns un falnic centenar,
Iubește încă azi femeia.
Dar pentru a porni „scânteia”
Mai e nevoie de… „amnar”!

DECIZIE… LOGICĂ!
Șomeri, nepoții-n sfat s-au erijat:
-Bunicul are pensie prea mică
Și trebuie atunci, la o adică,
Cât mai rapid… să fie angajat!

„RÂSUL”, UN MEDICAMENT?
El, „râsul”, e medicament,
Ce-l folosești până te saturi.
Dar când râzi singur, la moment,
Îți trebuie și alte… hapuri!

MENAJ FERICIT
Fericit de-ți vrei menajul,
Este greu, dar tot se poate:
Recunoaște-ți derapajul;
Taci când ai chiar tu dreptate!

Doina Bârcă

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Paula Romanescu

(n. 20 octombrie 1942, Ţuţuleşti, Argeş, România) Membră a Uniunii Scriitorilor din România, 2004 Meritul …

STELICĂ ROMANIUC

Stelică Romaniuc s-a născut la 13 martie 1966, în comuna Dersca, judeţul Botoşani. A urmat …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: