ACASĂ / ARTICOLE / SPORT / EURO 2016 – TURNEUL LA CARE STRIGĂM DIN NOU „HAI ROMÂNIA”

EURO 2016 – TURNEUL LA CARE STRIGĂM DIN NOU „HAI ROMÂNIA”

EURO 2016 – TURNEUL LA CARE
STRIGĂM DIN NOU „HAI ROMÂNIA”

 

euro 2016

Euro 2016, cea de-a 15-a ediție a Campionatului European de fotbal (care se dispută o dată la patru ani), ia startul pe 10 iunie și se va desfășura, până pe 10 iulie, în Franța. Onoarea de a deschide balul revine naționalei țării gazdă și echipei României, care se vor înfrunta pe 10 iunie, de la ora 22.00, pe arena „Stade de France” din Saint-Denis. În Grupa A, tricolorii vor mai întâlni Elveția (pe 15 iunie, ora 19.00, la Paris) și Albania (pe 19 iunie, ora 22.00, la Lyon).

OBIECTIVUL TRICOLORILOR: CALIFICAREA ÎN „OPTIMI”

După o pauză de opt ani, România revine la un Campionat European. Spre deosebire de precedentul turneu final la care au evoluat, unde au înfruntat în grupă echipe precum Italia, Franța și Olanda, tricolorii au parte acum de adversari mai accesibili. Dacă Franța este cotată ca mare favorită, Elveția și Albania par, la prima vedere, formații împotriva cărora ai noștri pot să emită pretenții. Obiectivul reprezentativei pregătite de Anghel Iordănescu este calificarea în fazele superioare ale întrecerii. „Poate că nu avem individualități cum vedem la formațiile puternice ale Europei, dar avem o echipă omogenă și disciplinată tactic. Naționala României are forță de grup și este greu de manevrat de către adversari”, susține Viorel Moldovan, unul dintre antrenorii secunzi ai tricolorilor.

MĂSURI DE SECURITATE FĂRĂ PRECEDENT

euro 2016_team

Pentru prima dată în istorie, Campionatul European de fotbal aliniază la start 24 de echipe. De la ediția din 1996 și până la cea din 2012, turneul continental s-a desfășurat cu 16 formații, după ce, anterior, 8 naționale se luptau pentru câștigarea trofeului.
Cele 24 de reprezentative sunt împărțite în șase grupe, din care primele două clasate, precum și patru dintre cele mai bune echipe de pe locul 3 se vor califica în optimile de finală. Din această fază, meciurile se vor desfășura în sistem eliminatoriu. În total, la această întrecere se vor disputa 51 de partide. Franța va găzdui pentru a treia oară Campionatul European, după turneele din 1960 și din 1984 iar partidele vor avea loc în 9 orașe: Bordeaux, Lens, Lille, Lyon, Marseille, Nisa, Paris, Saint-Etienne și Toulouse. Pentru organizarea competiției din acest an mai candidaseră Italia și Turcia. Totuși, desfășurarea Euro 2016 în Franța a fost pusă sub semnul întrebării după atentatele teroriste de la Paris, din noiembrie 2015 (unul dintre ele a avut loc chiar pe Stade de France, arenă care va găzdui meciul de deschidere, dintre Franța și România). S-a luat în discuție varianta ca turneul să fie mutat în altă țară, sau chiar ca el să fie anulat! Până la urmă, organizatorii au decis ca Euro să aibă loc în Franța, însă măsurile de securitate vor fi fără precedent. Pe stadioane și în zonele ocupate de suporteri se vor afla forțe de ordine impresionante, iar în cazul în care vor exista amenințări teroriste, meciurile se vor juca fără spectatori sau chiar vor fi reprogramate! „Vom continua să facem tot ce ne stă în putință pentru ca securitatea să fie asigurată. Noi vom fi vigilenți”, a asigurat Noel Le Graet, președintele Federației Franceze de Fotbal.

CURIOZITĂȚI DE LA „EUROPEANUL” FRANCEZ
• Dintre echipele participante la Euro 2016, au mai câștigat în trecut trofeul european Spania (1964, 2008 și 2012), Franța (1984 și 2000), Germania (1972, 1980 – sub denumirea de RFG și 1996), Cehia (1976 – sub titulatura Cehoslovacia), Italia (1968) și Rusia (1960 – sub titulatura URSS).
• 5 naționale joacă pentru prima dată la un Campionat European: Albania, Irlanda de Nord, Islanda, Slovacia și Țara Galilor.
• În Grupa A (în care se află și România) se duelează doi frați, care fac parte din naționale diferite: Taulent Xhaka joacă pentru Albania, iar Granit Xhaka – pentru Elveția.
• Favorita caselor de pariuri la câștigarea Euro 2016 este Franța, care are o cotă de 3,75. „Cocoșii” sunt urmați de Germania (4,33) și de Spania (6,50). În această ierarhie, România se află printre codașe, cu o cotă de 151, la egalitate cu Slovacia. Sub noi se mai situează doar Albania
(251), Irlanda de Nord (251) și Ungaria (501).
• În România, toate partidele de la Euro 2016 pot fi urmărite la postul de televiziune Dolce Sport. De asemenea, Pro TV transmite meciurile României, câte un joc pe zi din faza grupelor și a „optimilor” și toate meciurile din „sferturi” și semifinale, precum și finala.
• Pentru prima dată după Revoluția din 1989, TVR nu transmite niciun meci de la Campionatul European. Postul public de televiziune nu a avut banii necesari pentru achiziționarea partidelor.
• Mascota tureului se numește Super Victor, un erou al copiilor îmbrăcat în echipamentul echipei naționale de fotbal a Franței și purtând o pelerină roșie.
• Mingea oficială de joc este Adidas Beau Jeu.

TABLOUL GRUPELOR DE LA EURO 2016
Grupa A: Franța, România, Elveția, Albania.
Grupa B: Anglia, Rusia, Țara Galilor, Slovacia.
Grupa C: Germania, Polonia, Ucraina, Irlanda de Nord.
Grupa D: Spania, Cehia, Turcia, Croația.
Grupa E: Belgia, Italia, Irlanda, Suedia.
Grupa F: Portugalia, Islanda, Austria, Ungaria.

MUGUR BĂILEȘTEANU

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

După opt ani de așteptare, România e din nou la Euro

După opt ani de așteptare, România e din nou la Euro Echipa națională de fotbal …

Ștefan Barbu primul fotbalist arădean, golgheter al României

Ştefan Barbu s-a născut la Arad, în ziua de 2 martie 1908. A jucat la …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: