ACASĂ / ARTICOLE / CULTURĂ MEDIA / CULTURA LA FINAL DE AN

CULTURA LA FINAL DE AN

Luna decembrie a debutat ca în fiecare an cu o mini vacanță. După ziua de Sfântul de Andrei a urmat ziua de 1 decembrie și obișnuita paradă de la Arcul de Triumf. La parada de anul acesta, s-a aniversat împlinirea a 104 ani de la Marea Unire. La București au participat peste 1.500 de militari și specialiști din MApN, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicații Speciale şi Administrația Națională a Penitenciarelor, precum şi aproximativ 120 de mijloace tehnice, dintre care 40 de aeronave.

În premieră au luat parte la paradă americani cu tehnică militară din cadrul Diviziei 101 Aeropurtate SUA, precum și militari ai recentului format – Grup de Luptă NATO din țara noastră. Soldații români au prezentat la parada din acest an două din cele mai noi echipamente intrate în dotarea Armatei Române: sistemul de rachete cu bătaie mare sol-sol Himars și sistemul defensiv antiaerian și antirachetă Patriot. Potrivit MApN, în blocul de onoare au fost aproximativ 150 de militari străini, în cadrul unor detaşamente din Belgia, Franţa, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Portugalia, Statele Unite ale Americii şi Ţările de Jos. Militarii străini au fost prezenți cu 25 de mijloace tehnice, inclusiv aeronave de luptă din Canada, Italia, Spania și Statele Unite ale Americii.

Din păcate, anul acesta Forțele Aeriene Române au decis să anuleze zborul avioanelor la parada de 1 Decembrie din București din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile. Decizia a fost luată pentru a nu pune în pericol viața piloților. În prag de sărbători, Radio România a adus iubitorilor de carte un mult așteptat cadou – ediția 29 a Târgului de Carte Gaudeamus – Radio România care a fost reluată după doi ani de pauză. Cel mai citit și mai îndrăgit târg de carte din România a revenit, în premieră, în cursul lunii decembrie, la formatul care l-a impus drept un reper solid al pieței de profil din țara noastră.

Târgul de Carte Gaudeamus – Radio România, organizat de postul public de radio, s-a desfășurat între 7 și 11 decembrie, în Pavilionul B2 Romexpo. Aproape 7.900 mp de standuri și spații de evenimente au ocupat cel mai mare pavilion expozițional din țară. Circa 200 de participanți au oferit publicului o gamă extrem de variată de produse editoriale, pe diferite suporturi, adecvate tuturor vârstelor și domeniilor de interes, muzică și jocuri educative. Alături de nume consacrate de zeci de ani în peisajul editorial românesc, s-au regăsit numeroși participanți în premieră la acest eveniment, atât edituri care și-au câștigat deja o binemeritată notorietate, cât și proiecte noi, la început de drum. Peste 600 de evenimente editoriale s-au desfășurat în cele șase spații dedicate, amenajate în incintă și la standurile participanților.

În premieră, în incinta târgului au fost amenajate, împreună cu partenerii acestei ediții – Opera Comică pentru Copii și Asociația Versus – două spații dedicate activităților interactive pentru cei mai tineri vizitatori. Am vizitat târgul, împreună cu o parte din colectivul redacției Independența Română – Independența prin Cultură și cu președintele Fundației literar-istorice Stoika – domnul Florian Laurențiu Stoica, unde am participat la evenimentul organizat de doamna Eugenia Duță și la prezentarea editurii pe care aceasta o deține – Fast Editing.

Au fost comentate o serie de cărți din portofoliul editurii: Clavecinul bine temperat (autor Eugenia Duță), Clasor de aripi și gânduri (autor Nicolae Rotaru), Cinci săptămâni în Japonia (cartea de debut a Celinei Ruxandra Rusu), Sfânta Călăuză a vieții (autor Ioana Stuparu), Concertul (nuvelă – Eugenia Duță), Cuvinte în mozaic (autor Cleopatra Luca), Bogdan Petriceicu Hasdeu (autor Gheorghe Țiclete). Au luat cuvântul pentru a comenta aceste titluri: Maria Petrescu, Cleopatra Luca, Ioana Stuparu, Florian Laurențiu Stoica, Ovidiu Curea, Geo Călugăru, cel din urmă încheind și evenimentul cu un laudatio.

Tot în cadrul Târgului de Carte s-au desfășurat și câteva proiecte conexe marca Gaudeamus -Radio România: Concursul Național de Lectură „Mircea Nedelciu”, adresat liceenilor, care a reunit concurenți din întreaga țară. S-a desfășurat în acest an într-o formulă inedită, pe bază de eseuri transmise în format video, tema concursului fiind „Centenar Marin Preda. 100 de ani de la naștere”; „Invitați de nota 10: Olimpicii României” este proiectul prin intermediul căruia Radio România și partenerii săi recompensează și promovează elevii care obțin rezultate excepționale la olimpiade internaționale la diferite discipline, iar „Pick up a Secret Story” este un nou proiect, inițiat cu acest prilej și derulat în colaborare cu fundația Hospice Casa Speranței (cea mai mare organizație specializată în îngrijire paliativă, gratuită, din România), cu sprijinul participanților și al publicului, care vor putea contribui la strângerea de fonduri pentru susținerea activității curente a fundației, donând sau achiziționând pachete de cărți al căror conținut rămâne un secret, până la desfacere.

În topul celor mai vândute cărți din perioada desfășurării târgului s-au numărat: Mircea Cărtărescu – „Theodoros”, Radu Paraschivescu – „Podul Diavolului”, Gabriel Liiceanu – „Ce gândeşte Dumnezeu? Puţină teologie”, „Invizibilii” de Ioana Pârvulescu, „Solomonarul” de Florin Chirculescu și multe altele. Nu aș putea sa scriu acest articol fără să aduc în discuție și târgurile de Crăciun organizate anul acesta. Ca în niciun an până acum, orașele mai mici sau mai mari, s-au întrecut în a organiza cel mai frumos târg.

În București au fost organizate două astfel de târguri: cel din Piața Constituției, patronat de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, PROEDUS – Centrul de Proiecte Educaţionale şi Sportive Bucureşti şi CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București și târgul „West Side Christmas Market” din Parcul Drumul Taberei, organizat de UNTOLD în parteneriat cu Primăria Sectorului 6. Târgul de Crăciun de la Sibiu este unul dintre cele mai așteptate evenimente ale iernii, la care vin anual mii de turiști din toată țara și din străinătate.

Atmosfera magică a fost completată de un program cultural bogat în evenimente dintre cele mai diverse, de la concerte de colinde, muzică gospel, jazz și rock’n’roll, la spectacole folclorice și de teatru sau ateliere creative pentru copii. În 2021, târgul de Crăciun din Craiova s-a clasat pe locul 6 în topul celor mai frumoase târguri din Europa, înaintea unor oraşe precum Bruxelles, Praga, Moscova sau Manchester. Pe primele locuri s-au situat Budapesta, Viena şi Metz. După imaginile pe care le-am văzut, estimez că nici anul acesta nu va fi mai prejos. Aici s-au regăsit căsuțe de poveste, cu bunătăți alese și decorațiuni, principala atracție fiind bradul înalt de peste 20 de metri, împodobit cu mii de beculețe. Brașovul se numără printre orașele din România care organizează cele mai frumoase târguri de Crăciun.

În fiecare an, organizatorii au surprins prin tematicile alese, iar în 2022, tema a fost „Brașov, oraș de poveste”. Timișoara este un alt oraș care a avut un târg de Crăciun ca în basme. Pentru anul 2022, organizatorii au pregătit mii de surprize care i-au încântat, atât pe cei mici, cât și pe cei mari. În luna decembrie, vizitatorii au fost așteptați să simtă spiritul sărbătorilor și la târgul de Crăciun de la Oradea, unul dintre cele mai spectaculoase din România.

Aroma de vin fiert cu scorțișoară și mirosul de plăcintă cu brânza s-au simțit din plin și la târgul de Crăciun din Cluj-Napoca. Decorul a fost completat de un brad imens împodobit cu mii de beculețe, o roată panoramică și un carusel pentru cei mici. În ceea ce privește filmele care au devenit clasice în perioada Crăciunului, nu se putea să nu urmăresc cele două filme din seria “Singur acasă”. Acestea au fost difuzate, ca o tradiție deja, de PROTV pe 17, respectiv 24 decembrie. Urmărindu-le, simt efectiv că urmează cea mai așteptată sărbătoare a anului, Crăciunul, care sper că a venit și la cititorii revistei cu multe lucruri bune, cu multe cadouri frumoase și liniște în familie.

Anca Bogdan-Dănilă

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Bucureștiul natural și cultural

Fă rai din ce ai… Este o vorbă care mă caracterizează, aşa se face că …

Cultura la zi

Mă așez de multe ori în fața televizorului, urmărind pe diverse posturi, butonând telecomanda și …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: