ACASĂ / ARTICOLE / SECRETELE ARHIVELOR / Ordinul „Coroana României” conferit în 1915 lui George Enescu

Ordinul „Coroana României” conferit în 1915 lui George Enescu

Urmare a raportului lui Emanoil Porumbaru, ministrul Afacerilor Străine, cancelar al Ordinelor, nr. 37.187 din 31 decembrie 1914 (aflat la Arhivele Naționale Istorice Centrale, Ministerul Afacerilor Externe. Cancelaria Ordinelor, dosar nr. 212/1915), regele Ferdinand I a semnat în 20 ianuarie 1915, decretul nr. 137, prin care i-a acordat lui George Enescu, violonist și compozitor al Curții Regale Române, Ordinul „Coroana României” în gradul de Comandor.

Conform adeverinței de primire a brevetului de Comandor al Ordinului „Coroana României”, completată și semnată la București, în 29 ianuarie 1915, George Enescu s-a născut în Livenii-Vârnav, județul Dorohoi și își avea domiciliul la Paris. Apelând la faleristică și la sigilografie, prezentăm descrierea decorației, precum și reproducerile grafice care provin de la Arhivele Naționale Istorice Centrale din București. Ordinul „Coroana României” a fost instituit prin legea nr. 1.244 din 10 mai 1881, cu scopul de a recompensa serviciile aduse statului. Potrivit Regulamentului pentru punerea în aplicare a legii relativă la instituirea Ordinului Coroana României (Decretul regal nr. 3.506 din 11 octombrie 1906, aflat, sub formă de copie, la Arhivele Naționale Istorice Centrale, Ministerul Afacerilor Externe.

Cancelaria Ordinelor, dosar nr. 642): <<Ordinul „Coroana României” se prezintă sub forma unei cruci de Malta, cu brațe egale, cu diametrul de 60 mm pentru Comandori, smălțuită roșu, cu marginea de smalț alb. În mijlocul crucii, pe avers, un medalion rotund, smălțuit roșu, încărcat cu coroana regală de oțel (făurită din metalul unuia dintre tunurile luate ca trofee de la inamic, în bătălia de la Plevna de la 28 noiembrie 1877), terminată printr-un glob în care este înfiptă crucea „Trecerea Dunării”. Medalionul este înconjurat de o bordură smălțuită alb, pe care este scris, cu litere și cifre aurii, în partea de sus (în sensul acelor de ceasornic): * PRIN NOI ÎNȘINE *, iar în partea de jos (în sens invers acelor de ceasornic): 14 MARTIE 1881 (data proclamării regatului).

Pe revers, în medalionul rotund, asemănător cu cel de pe avers, este scris la mijloc, în linie orizontală: 10 MAIU (data încoronării). Împrejur, în bordura smălțuită alb: * 1866 * 1877 * 1881 (datele urcării pe tron, proclamării Independenței și proclamării regatului). Cifra regală, între brațele crucii, ca și montura crucii, sunt de aur pentru gradul de Comandor. Însemnele Ordinului „Coroana României” sunt atârnate de o panglică moarată, de culoare albastru- închis, lată, la Comandori, de 45 mm și de o lungime egală cu periferia gâtului, cu câte o dungă pe fiecare margine, de culoarea oțelului, dunga lată de 8 mm>>.

Laurențiu-Ștefan Szemkovics

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Ordinul „Carol I” conferit în 1922 lui Take Ionescu

Urmare a raportului lui G. Derussi, ministrul Afacerilor Străine, cancelar al Ordinelor, nr. 2.635 din …

Ordinul „Coroana României” acordat în 1915 lui Constantin Nottara

Urmare a raportului lui Emanoil Porumbaru, ministrul Afacerilor Străine, cancelar al Ordinelor, nr. 34.630 din …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: