ACASĂ / ARTICOLE / TEATRU - FILM-MUZICA / Horia Șerbănescu-70 de ani în slujba teatrului românesc

Horia Șerbănescu-70 de ani în slujba teatrului românesc

Horia Șerbănescu s-a născut la 16 martie 1924 în București, copilărind în Mahalaua Filantropiei. În anul 1929 la vârsta de 5 ani a debutat pe scena Teatrului de Revistă Cărăbuș condus de inegalabilul Constantin Tănase în rolul micului rege din piesa Miss Revista. A fost imediat remarcat de regizorii Teatrului Național din București fiind distribuit în rolul lui Statu Palmă Barbă Cot din piesa Rodia de aur ce s-a transmis în 1929 și la postul național Radio România, recent înființat (1928).

După aceste apariții, a jucat și în alte reprezentații în roluri de copil la Teatrul Național. În perioada interbelică, Horia Șerbănescu a evoluat în diverse trupe particulare precum Teatrul din Sărindar (condus de Tudor Mușatescu), Teatrul Nostrum (condus de Dina Cocea), Grădina VoltaBuzești, Ansamblul Maria Ventura și desigur Trupa Cărăbuș sub bagheta lui Constantin Tănase – unde avea să-l cunoască pe bunul său prieten și coleg de scenă, Radu Zaharescu.

Primul său mare succes l-a obținut pe scena Grădinii Volta-Buzești, în spectacolul Profesorul de Franceză de Tudor Mușatescu. Au urmat roluri memorabile în piese celebre precum: Steaua fără nume, Nepotul domnului prefect, Domnișoara Butterfly, Canalia, Discipolul diavolului, O familie trăznită, Tinerețea unui rege ș.a.

De asemenea Horia Șerbănescu a jucat în mai multe filme românești precum: Răsună valea (1949), Directorul nostru (1955), Telegrame (1960), Politică și delicatesuri (1963), Mofturi 1900 (1965) ș.a.

Horia Șerbănescu a evoluat de-a lungul timpului în spectacole de comedie, operetă, musicaluri și mai ales de revistă, identificându-se cu Teatrul de Revistă, lansat de genialul Tănase în perioada interbelică. Apoi, a jucat neîncetat pe scena Teatrului de Revistă Constantin Tănase până în ultimii ani de viață, unde a format un cuplu celebru cu Radu Zaharescu, unul din cele mai longevive și mai apreciate cupluri umoristice din comedia românească. De menționat că, având un excepțional talent la scris texte umoristice, Horia Șerbănescu scria scheciurile iar Radu Zaharescu, excelent muzician, făcea muzica, ieșind niște cuplete grozave.

Dintre spectacolele de revistă de pe scena Teatrului Constantin Tănase în care Horia Șerbănescu a avut roluri principale, uneori chiar fiind cap de afiș, exemplificăm: Pe aripile revistei, Vitamina M Muzical, Horia și Radu își asumă riscul, Cu muzica e de glumit, Carnaval la Tănase, Ca la Revistă, Revista ’58, Cu lăutarii după mine, Farmecul unui vals, Concertul tinereții etc. Marele comediant era adesea solicitat în emisiunile de divertisment ale Televiziunii Române, fiind nelipsit în programele de Revelion.

De asemenea, Horia Șerbănescu a colaborat și cu Radio România, îndeosebi în cadrul programului Teatru la microfon și la emisiunea Unda Veselă unde singur sau alături de Radu Zaharescu a făcut roluri memorabile. În viața cotidiană din afara scenei, era la fel de vesel și de zâmbitor, mereu gata de un sfat și de o vorbă bună, fiind un adversar neînduplecat al umorului de tip nou, grosier și de prost gust care produce râsul prin vulgaritate și mitocănie.

A fost căsătorit timp de 25 de ani cu cunoscuta cântăreață de muzică ușoară Gina Pătrașcu, stabilită în prezent în Germania. În ultimii ani de viață, Horia Șerbănescu s-a retras din viața publică, mai ales după ce a suferit un infarct, dar a continuat să țină legătura cu teatrul și cu presa. La data de 19 decembrie 2010 a decedat, lăsând în urmă multe amintiri frumoase și o carieră artistică impresionantă, de peste 70 de ani.

Horațiu Măndășescu

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Maria Ventura – O mare tragediană româno-franceză

Maria Ventura s-a născut la 14 iulie 1888 (unele surse dau drept an al nașterii …

Paul Călinescu – Un pionier al cinematografiei românești

Paul Călinescu s-a născut la 23 august 1902 în Galați, într-o familie intelectuală, de viță …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: