ACASĂ / ARTICOLE / EVENIMENTE / REVISTA, ETERNA DISTRACŢIE

REVISTA, ETERNA DISTRACŢIE

REVISTA, ETERNA DISTRACŢIE

 

Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” împlineşte nu peste multă vreme 100 de ani de existenţă şi, în pofida trecerii timpului, a vicisitudinilor şi impedimentelor de tot felul (inclusiv un incendiu devastator în decembrie 1937) şi-a păstrat intactă prospeţimea, vivacitatea şi spiritul, fiind vizionat cu aceeaşi plăcere de toţi cei care calcă pragul sălii „SAVOI” de pe Calea Victoriei.
În vara lui 1919 patronul spiritual înfiinţa trupa CĂRĂBUŞ, după modelul francez al cabaretului muzical „MOULIN ROUGE”, caracterizat ca fiind fastul montărilor, grandoarea decorurilor şi frumuseţea dansatoarelor, într-o coregrafie perfect armonizată. La aceste ingrediente garantate, genialul Tănase a adăugat cuvântul vorbit şi cântat, îmbinând cu măiestrie dansul ritmat şi efectele de scenă cu satira socială şi cetăţenească, umorul şi muzica melodioasă de cea mai bună calitate, creând un gen original de spectacol, unic în lume, gustat de public şi cunoscători.
În timpul regimului comunist, Teatrul Satiric-Muzical „Constantin Tănase” (denumire căpătată din 1959) şi-a continuat activitatea, în acelaşi stil debordant (cu toată cenzura de rigoare, specifică sistemului), făcând în anii ’70-’80 săli arhipline, pentru că, într-un soi de complicitate între actori şi spectatori, se spuneau lucruri îndrăzneţe, nemaiauzite în alte locuri publice, care făceau deliciul celor prezenţi.
După Revoluţia din decembrie 1989 şi până în zilele noastre, Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”, condus de maestrul Alexandru Arşinel şi avându-l ca director artistic pe reputatul comic Vasile Muraru, a oferit iubitorilor genului reprezentaţii distractive, pline de vervă şi umor, cu o muzică frumoasă, tip şlagăr, iar nelipsita trupă de balet compusă din fete frumoase şi băieţi talentaţi a încântat prin graţie şi ritm.
Piesele stagiunii actuale, SOSESC DESEARĂ, VIVAT REVISTA, PIEI DRACE, GONG ŞI DE LA CAPĂT, GLUME PE PORTATIV sau STELA (spectacol dedicat marii artiste Stela Popescu), stârnesc în fiecare weekend ropote de aplauze, mergând direct la inimile spectatorilor care găsesc aici un excelent prilej de bună dispoziţie şi amuzament, uitând pentru câteva ore de supărările şi grijile cotidiene.
Cei care vin la „Tănase” mai au parte de o bucurie, încă de la intrare. În elegantul hol din faţa sălii sunt expuse afişe, poze, secvenţe memorabile din îndelungata istorie a teatrului de revistă, ca într-un veritabil muzeu al divertismentului, având posibilitatea de a revedea momente antologice din viaţa marilor comedianţi ai vremurilor apuse.
Iar din 26 iunie, ca-n fiecare an de altfel, spectacolele se desfăşoară în aer liber la Grădina de vară din Parcul Herăstrău, unde artiştii teatrului de revistă „Constantin Tănase” ne oferă cu generozitate o nouă premieră furtunoasă cu multe surprize muzicale şi distractive.
Rândurile de faţă constituie nu doar o călduroasă invitaţie la Revistă, ci şi o pledoarie în favoarea acestui gen artistic, de divertisment, pe nedrept uitat în multe ţări ale lumii, dar care în România şi-a menţinut nealterată tinereţea şi actualitatea, meritând toată preţuirea noastră.

HORAŢIU MĂNDĂŞESCU

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Un eveniment complex, literatură, muzică, actorie, desen

Am asistat, sâmbătă 30 septembrie 2023, în eleganta sală a Bibliotecii Metropolitane București la o …

Un secol de culoare – 2-15 octombrie 2023

Cercul Militar Național a găzduit în perioada 2 – 15 octombrie 2023 expoziția colectiva de …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: