ACASĂ / ARTICOLE / LA ÎNCEPUT DE DRUM - ȘCOALA AZI / CONSTANTIN ALEXANDRU COPACI – Poet la 13 ani

CONSTANTIN ALEXANDRU COPACI – Poet la 13 ani

CONSTANTIN ALEXANDRU COPACI
– Poet la 13 ani –

 

copaci

Constantin Alexandru Copaci s-a născut pe 23 octombrie 2002 şi este în prezent elev al Şcolii Gimnaziale nr. 117 din Bucureşti. Marea pasiune a sa este poezia, tânărul având deja două volume publicate: „Dacă aş putea” şi „Oare există… o iubire?”. Constantin Alexandru Copaci se poate mândri şi cu mai multe premii câştigate în concursurile literare la care a participat, şi anume: Premiul I şi II la Concursul Internaţional de scriere creativă „Copilul în lumea cuvintelor”, secţiunea Poezia – Muzica sufletului (2016); Premiul „Tinereţe” la Concursul Internaţional de poezie „Călător prin stele” (2016); Premiul II la Concursul Internaţional de creaţie literară „Vis de toamnă”, poezie şi proză scurtă (2015); Premiul I la Concursul Naţional cultural artistic „Sclipiri de iarnă” – Secţiunea Iarna copiilor – creaţie literară – poezie (2014 şi 2015); Premiul şi trofeul de excelenţă la Concursul Internaţional „Învingător prin artă” (2014) şi Premiul „Ion Vatamanu” la Concursul Internaţional de creaţie literară „Vis de toamnă”, poezie şi proză scurtă (2014). Pe lângă poezie, Constantin Alexandru Copaci mai are ca hobbyuri muzica (chitară), sportul şi filmele. „Printr-o meticulozitate rar întâlnită, Alexandru Copaci îşi caută în joaca jocului – conform primei decade a vieţii umane – culorile cuvintelor pentru a le aşeza metaforic întru zidirea unui castel de cristal conturat cu lumina poeziilor sale, poezii care, pe noi, lectorii mai alergaţi de ani ne reanimă cu ramura de aur a copilăriei”, afirmă Victor Gh. Stan, membru al Uniunii Scriitorilor din România, preşedintele Filialei Bucureşti a Secţiei de Literatură pentru copii şi tineret.
„Primul lucru pe care l-am simţit în poezia lui Alexandru a fost forţa versului şi un optimism ce nu se justifică doar prin vârstă, ci şi printr-o neclintită credinţă în menirea sa poetică. Tematica este vastă, pornind de la macro-cosmos, umanul interior cu emoţiile sale: bucurie, tristeţe, credinţă, speranţă, până la meta-cosmos – Dumnezeu”, este caracterizarea pe care profesorul Ioan Petru Şincai i-a făcut-o tânărului poet Constantin Alexandru Copaci.

 

DE CE?
De ce stă luna printre stele
Când soarele dispare?
Pentru mine asta este
O altă întrebare!

De ce eu nu pot să zbor
Ca o pasăre măiastră,
Să colind din nor în nor
Să fiu deasupra tuturor?

De ce oare timpul trece
Ani și ani de zile,
De ce oare pleacă-n zori
A mea copilărie?

De ce Dunărea e albastră
Și se duce-n mare?
Asta este pentru mine
Din nou o întrebare.

Eu îmi pun multe întrebări,
Vreau un răspuns la ele.
Unele însă ascund
Sacrele lor mistere.
 

COPACUL VIEŢII
Copacul vieții, multe frunze,
Ce sunt anii mei.
Frunze cad și reînverzesc
Eu trăiesc în ei.

Iarna, el se cam dezbracă,
Eu mă îmbrac gros.
Copăcel, copăcel
E un trai frumos.

Copacul îmbătrânește
Așa, ca și mine.
Eu mă țin în trei picioare,
Nu în rădăcini!

Dar acum, la final
Moare, ca și mine
El de drujbe e tăiat,
Eu cad în ruine.

SCRISOAREA
Draga mea, eu ți-am trimis o scrisoare,
Iar tu nu mi-ai răspuns la ea.
Mă întreb „De ce n-ai făcut-o oare?”
Ai aruncat spre mine un val de supărare.
Eu te-am iubit și încă te iubesc,
Nu aș vrea să te dezamăgesc.
Doar un răspuns tu îmi poți da
Ca să-mi aline inima.
Eu am un singur dor,
Te iubesc doar pe tine.
Dă-mi doar un semn de viață
Și îmi va fi mai bine.
Aștept cu nerăbdare,
Aștept, dar fără rost.
Cu sufletul-n pierzare
Nimic nu e ce-a fost.
Și iată că am primit
Un plic într-a mea mână.
Eu îl deschid rapid
Iar scrisu-i o furtună.
Acolo pe plic scria ceva îngrozitor
Iar eu, de dor, îmi venea să mor.
Spunea în câteva cuvinte
“Eu mă despart de tine!”
Nimic acum nu putea
Ziua să-mi îns enine.

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR. 71 – BUCUREȘTI

Școala Gimnazială nr 71 este o instituție educațională cu un vechi trecut, palmares didactic, parte …

STANCU ANDRA GEORGIANA „Pasiunea mea este să joc teatru”

S-a născut la data de 24.06.2005 în Bucureşti şi este elevă în clasa a VIII-a …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: