ACASĂ / ARTICOLE / TEATRU - FILM-MUZICA / Cornel Chiriac – O legendă a muzicii, radioului și spiritului liber

Cornel Chiriac – O legendă a muzicii, radioului și spiritului liber

În numărul actual al publicației noastre, întrerupem evocarea și omagierea marilor cântăreți români din prestigioasa galerie a creatorilor și interpreților de șlagăre nemuritoare, lăsând locul unui muzician desăvârșit, prezentator și comentator de muzică, erou de legendă al postului de radio Europa liberă: Cornel Chiriac. Cornel Chiriac, s-a născut la 9 mai 1942 în Cetatea Albă (Basarabia, acum Ucraina). Încă din timpul liceului (urmat la Pitești), fiind pasionat de muzică, a intrat într-o formație de tineri ca toboșar. În aceeași perioadă, întocmea în manuscris reviste cu tematică muzicală, folosind decupaje din presa vremii, el scriind comentariile. După absolvirea Institutului Pedagogic din Pitești, a fost angajat la Radio România, unde a scris întreaga cartotecăaSecțieiMuzicale(existentășiazi)șiarealizat începând din 10 august 1967, emisiunea Metronom, care, se bucura de mare audiență îndeosebi printre tineri, mai ales pentru faptul că difuza muzică de calitate, din toate genurile (pop, rock, folk, jazz etc.), pe care, Cornel Chiriac o și comenta profesionist, în stil caracteristic.

Printre piesele transmise în cadrul emisiunii Metronom, s-a găsit și Back in USSR (Înapoi în URSS), hit al formației Beatles, difuzat în august 1968, la puțin timp după invazia sovietică din Cehoslovacia. Această cutezanță a determinat cenzura oficială să scoată emisiunea de pe post, spre marea dezamăgire a lui Cornel Chiriac și ascultătorilor săi. După acest moment de cotitură din carieră, ce l-a afectat profund, în anul 1969 Cornel Chiriac a părăsit definitiv România. Ajuns într-o tabără de refugiați din Austria și, aflând de prezența lui acolo, Noel Bernard – reputatul director al postului de radio Europa liberă, a mers după el și l-a adus la postul ce-l conducea, dându-i pe mână realizarea programelor muzicale. Astfel, în iunie 1969, Cornel Chiriac a reluat difuzarea emisiunii Metronom, de această dată, într-o haină nouă, de libertate și profesionalism.

În foarte scurt timp, emisiunea căpăta o uriașă audiență, în principal în rândul tinerilor, care trimiteau nenumărate scrisori, ce începeau aproape invariabil, cu apelativul Dragă Cornel. Metronomul se transmitea zilnic de la orele 17:00-18:00 (mai puțin joia, când se difuza Tinerama lui Max Bănuș), cu reluare a doua zi dimineață, iar duminica, între 13:00-18:00, cu muzică, la cererea ascultătorilor (care reușeau să-i scrie). Audiența uriașă a emisiunilor a fost privită cu ostilitate de autoritățile comuniste de la București, care, i-au trimis numeroase mesaje de intimidare și amenințare, de care însă, Cornel Chiriac nu ținea seama, continuând a difuza muzică bună.

În noaptea de 4/5 martie 1975, după înregistrarea unei emisiuni, în drum spre casă s-a oprit la un bar de la periferia orașului München. Aici, din motive necunoscute și fără vreo explicație plauzibilă, a fost înjunghiat mortal de către un tânăr german de 17 ani, care i-a aplicat mai multe lovituri de cuțit, Cornel Chiriac decedând imediat. Ancheta poliției germane nu a stabilit vreo comandă politică de la București, dar opinia publică, în lipsa unui alt mobil explicabil, considera că, a fost un asasinat politic, orchestrat de Securitatea din România, vădit deranjată de imensa sa popularitate și, în special, de credibilitatea și puterea lui de atragere a tinerilor, văzând în el un pericol pentru partid și sistem.

Cornel Chiriac a fost incinerat, iar urna funerară a fost îngropată în cimitirul Reînvierea din București, loc de pelerinaj anual al celor ce l-au cunoscut, îndrăgit sau ascultat. După Revoluție, au fost create mai multe fan-cluburi care îi cinstesc memoria, s-au scris și câteva cărți despre personalitatea lui, iar o stradă din Pitești îi poartă azi numele. Personalitatea de excepție a omului de muzică Cornel Chiriac, care, într-o perioadă de restricții și constrângeri de natură politică, a promovat muzica de valoare, și spiritul liber rămâne peste timp un model de conduită independentă și profesionistă pentru tinerii din toate generațiile, omagierea sa fiind o datorie de onoare a muzicologilor și jurnaliștilor de oriunde și de oricând.

Horațiu Măndășescu

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Maria Ventura – O mare tragediană româno-franceză

Maria Ventura s-a născut la 14 iulie 1888 (unele surse dau drept an al nașterii …

Paul Călinescu – Un pionier al cinematografiei românești

Paul Călinescu s-a născut la 23 august 1902 în Galați, într-o familie intelectuală, de viță …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: