ACASĂ / ARTICOLE / CULTURĂ MEDIA / Gala UNITER 2023

Gala UNITER 2023

A XXXI-a ediție a sărbătoririi teatrului românesc, Gala Premiilor UNITER, s-a desfășurat pe 12 iunie la Timișoara, în parteneriat cu Teatrul Național „Mihai Eminescu”, Opera Națională Română și Televiziunea Română. Spectacolul a fost transmis în direct pe TVR Cultural dar şi live din Sala Mare a Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara pe www.uniter.ro.

„Un spectacol cu parfumul anilor `20-`30, dinamic și plin de rafinament marca Răzvan Mazilu și Dragoș Buhagiar, prezentat de actorii Lucian Ionescu, Monica Odagiu, Ana Bianca Popescu și Alex Ștefănescu. Spațiul scenografic imaginat de Dragoș Buhagiar este unul spectaculos, potrivit pentru o gală memorabilă” – se arată în comunicatul oficial. „Cred că orice gală trebuie să fie strălucitoare, să fie o sărbătoare.

Va fi o gală cu musical, cu glam, cu accente retro, dar și trecute printr-un filtru al sensibilității publicului de azi. Va avea multe povești care vor fi spuse pe ritmuri celebre din musical, dar și foarte mult umor“, a transmis Răzvan Mazilu.

Începând cu ora 19.00 a avut loc sosirea artiștilor și a partenerilor Galei pe covorul roșu, peste 250 de artişti, profesioniști din lumea culturală, apropiaţi ai fenomenului teatral şi ai Galei UNITER, oficialități și parteneri au fost împreună, pentru a premia valoarea în teatrul românesc.

Voi prezenta astfel câştigătorii Premiilor UNITER 2023, după cum urmează: Actorul Victor Rebengiuc a luat premiul pentru cel mai bun actor în rol principal, pentru interpretarea din spectacolul „Tatăl” de la Teatrul Bulandra, acesta fiind ultimul rol pe care artistul ajuns la vârsta de 90 de ani a anunțat că îl va mai juca. Cea mai bună actriţă în rol principal – Costinela Ungureanu pentru rolul Ellida Wangel din spectacolul „Femeia mării” de Henrik Ibsen, regia Andri Zholdak, Teatrul Naţional „Marin Sorescu” Craiova.

Cea mai bună actriţă în rol secundar – Cendana Trifan pentru rolul Fiica din spectacolul „Mamă” de Marta Barceló, regia Mariana Cămărășan, Teatrul Naţional „Radu Stanca“ Sibiu. Cel mai bun actor în rol secundar – Dan Pughineanu pentru rolul Marlene, amfitrion din spectacolul „Opera de trei parale”, regia, coregrafia, costumele Răzvan Mazilu, Teatrul Excelsior București. Cel mai bun spectacol a fost desemnat „Seaside Stories” de Marius Chivu, Lavinica Mitu, Dan Alexe, Simona Goșu, Tudor Ganea, Nicoleta Dabija; regia, scenariul și universul sonor Radu Afrim, scenografia Theodor Cristian Niculae, Teatrul de Stat Constanța.

Cea mai bună regie (Premiul „Lucian Pintilie”) – Silviu Purcărete pentru regia spectacolului „Antonin Artaud. Familia Cenci”, după Shelley și Stendhal, Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi. Premiul pentru întreaga activitate a fost acordat de Senatul UNITER regizorului László Bocsárdi.

Premiul pentru întreaga activitate critică și istorie teatrală „George Banu” a fost acordat de Senatul UNITER criticului Doru Mareş, scenografeiCarmencita Brojboiu și actriței Ida Jarcsek-Gaza. Premiul UNITER pentru critică teatrală (Premiul „George Banu”) a fost câștigat de Alina Epîngeac.

Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic – „Spărgătorul de nuci şi regele şoarecilor” de Ernst Theodor Amadeus Hoffmann, dramatizarea radiofonică şi regia artistică Diana Mihailopol, Societatea Română de Radiodifuziune. Premiul Special pentru creativitate și rezistență în teatrul independent: Auăleu Teatru.

Cea mai bună scenografie – Oana Micu pentru scenografia spectacolului „Blasted” de Sarah Kane, regia Bobi Pricop, Teatrul „Andrei Mureșanu”, Sfântu Gheorghe. Cel mai bun text dramatic românesc montat în premieră absolută este „Ierbar”, scenariul și regia Radu Afrim, după texte de Simona Popescu, Teatrul Naţional Târgu Mureș, Compania – „Liviu Rebreanu”.

UNITER Premiul pentru debut a fost câștigat de Theodor Cristian Niculae pentru scenografia spectacolului „Seaside Stories”. În cadrul Galei a fost acordat Premiul special Televiziunii Române, pentru parteneriatul strategic de 30 de ani.

Anca Bogdan-Dănilă

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Cultura la zi

Mă așez de multe ori în fața televizorului, urmărind pe diverse posturi, butonând telecomanda și …

CULTURA LA FINAL DE AN

Luna decembrie a debutat ca în fiecare an cu o mini vacanță. După ziua de …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: