ACASĂ / ARTICOLE / Înotătorul David Popovici primul sportiv român care s-a calificat la Jocurile Olimpice din 2024

Înotătorul David Popovici primul sportiv român care s-a calificat la Jocurile Olimpice din 2024

România are deja un reprezentant la Jocurile Olimpice de vară ce vor avea loc în anul 2024 la Paris. Este vorba despre înotătorul David Popovici, care, după ce a cucerit medalia de aur la Campionatele Naționale de Natație de la Otopeni, la proba de 100 de metri liber, a bifat baremul pentru calificarea la Olimpiadă. Popovici a încheiat proba cu timpul de 47,61 de secunde.

„Mi-am dorit de mic să ajung la Jocurile Olimpice, deci miam îndeplinit visul. Acum, îmi doresc cel puțin o medalie la Jocurile de la Paris”, a spus David Popovici, după performanța pe care a realizat-o. Un alt sportiv din țara noastră, atleta de origine kenyană Delvine Relin Meringor a obținut dreptul de a concura la Olimpiadă. Sportiva legitimată la CSA Steaua a încheiat pe locul al treilea maratonul de la Barcelona, cu timpul de 2h:20:48.

Este de fapt a doua cea mai bună performanță din istoria acestei probe în România. Totuși, în momentul de față, nu este sigur dacă Delvine Relin Meringor va putea reprezenta România la Jocurile din capitala Franței. Născută la data de 1 august 1992 în Kenya, Meringor a primit cetățenia română în 2021, dar mai trebuie să primească acceptul Federației Internaționale de Atletism pentru a participa la Olimpiada din 2024 sub drapelul țării noastre. „Facem toate demersurile ca Delvine Relin Meringor să primească de la Federația Internațională dreptul de a concura. Mai sunt proceduri în curs de derulare. Am vorbit în acest sens și cu președintele Federației Internaționale, însă mai sunt proceduri în derulare”, a precizat Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR). Medalii europene la lupte, canotaj, gimnastică și patinaj viteză Sportivii români s-au remarcat și la alte competiții desfășurate până acum în anul 2023.

Astfel, la Campionatele Europene de lupte desfășurate la Zagreb (Croația), bilanțul delegației țării noastre a cuprins cinci medalii, dintre care două de aur, obţinute de Andreea Beatrice Ana, la categoria 55 kg, şi Alexandra Nicoleta Anghel (cat. 72 kg), şi trei de bronz, câştigate de Cătălina Axente (cat. 76 kg), de Kriszta Tunde Incze (cat. 65 kg), şi de Denis Florin Mihai, la categoria 55 kg (greco-romane). La Campionatele Europene de atletism indoor, desfășurate la Istanbul, reprezentanții României au cucerit două medalii, acestea reprezentând primele trofee cucerite de atleții noștri la întrecerile continentale în sală după o „secetă” de opt ani. Astfel, Claudia Bobocea a câștigat medalia de argint la proba de 1.500 m, unde a înregistrat timpul de 4:03.76, iar Gabriel Bitan a cucerit medalia de bronz la săritura în lungime, atletul nostru sărind 8,00 m la a cincea încercare.

Gimnastica românească a obținut și ea o medalie de bronz la Campionatele Europene de la Antalya, prin Sabrina Voinea (fiica fostei gimnaste Camelia Voinea, medaliată cu argint la Jocurile Olimpice din 1988, de la Seul). Sabrina Voinea a câștigat „bronzul” la sol, unde a avut punctajul de 13,566. România a reușit o performanță remarcabilă la Campionatele Europene de canotaj desfășurate la Bled (Slovenia), unde sportivii noștri au cucerit nu mai puțin de cinci medalii de aur, plus una de argint. În prima zi de concurs, echipajul feminin de patru rame, compus din Mădălina Bereş, Maria Tivodariu, Magdalena Rusu şi Amalia Bereş, a câştigat aurul, iar argintul a fost obţinut în proba masculină de 8+1 (Mihăiţă Ţigănescu, Ciprian Tudosă, Florin Arteni, Mugurel Vasile Semciuc, Marius Cozmiuc, Sergiu Bejan, Ştefan Berariu, Florin Lehaci, Adrian Munteanu).

Apoi, Ionela Cozmiuc a câştigat aurul în proba de schif simplu categorie uşoară, Ioana Vrînceanu şi Roxana Anghel au devenit campioane europene la dublu rame feminin, Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş au adus o nouă medalie de aur, la dublu vâsle feminin, România câştigând aurul şi la 8+1 feminin (Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Adriana Adam, Maria Tivodariu, Mădălina Bereş, Amalia Bereş, Ioana Vrînceanu, Simona Radiş, Victoria-Ştefania Petreanu).

România, care a aliniat 11 echipaje la Europenele din Slovenia, s-a clasat pe locul secund în clasamentul pe medalii, după Marea Britanie (5-3-2). Olanda a ocupat locul al treilea (2-5-4). Obiectivul major al canotorilor români îl constituie Campionatul Mondial programat în luna septembrie a acestui an la Belgrad (Serbia), care constituie criteriu de calificare pentru Jocurile Olimpice de vară din 2024, de la Paris.

„La Campionatele Mondiale se va vedea adevărata valoare și adevăratul potențial al nostru”, a promis sportiva Simona Radiș, medaliată cu aur atât la proba de dublu rame, cât și la cea de 8+1. Totuși, surpriza cea mare a venit la începutul anului 2023 din partea patinatorului Cosmin Nedelea, care a câștigat două medalii la Campionatele Mondiale de patinaj viteză rezervate sportivilor sub 23 de ani și desfășurate la Inzell (Germania). Nedelea a obținut medalia de argint la urmărirea pe echipe și pe cea de bronz la mass-start, o performanță uimitoare, ținând cont de infrastructura precară pentru practicarea acestui sport existentă în țara noastră.

Mugur Băileșteanu

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Părintele nostru Patriarh

Luni – 30.09.2024, Preafericitul Părinte Daniel va împlini 17 ani de strălucit, rodnic, vrednic, harnic, …

Strămoşul

Vin de demult, Veacurile îmi tulbură gândurile, Aud un tumult, E zbuciumul ce fecundează trăirile. …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: